marți, 11 februarie 2014

Ziua Siguranței pe Internet

   Astăzi este sărbătorită „Ziua Siguranței pe Internet”. Cu ocazia acestei zile poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii (CAPC) au organizat activităţi educaționale în cadrul unei campanii, al cărei slogan este „Împreună facem Internetul mai bun!”. Campania se adresează părinţilor şi copiilor, profesorilor şi adolescenţilor, cu care polițiștii vor discuta despre siguranţa în mediul online.
    Scopul campaniei îl reprezintă promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on-line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenţi, precum şi conştientizarea şi educarea acestora asupra pericolelor navigării nesupravegheate pe internet.
Sfaturi pentru copii

   Internetul este o lume fantastică, plină de informații utile și lucruri distractive, la care toți copiii au dreptul. Această lume ascunde și pericole, ce pot fi evitate dacă sunt respectate câteva reguli, potrivit polițiștilor de la CPCA.
    Stabilește împreună cu părinții tăi regulile de folosire a calculatorului și a internetului. Poți face o listă cu site-urile pe care dorești să navighezi sau pe care ți le propun părinții și hotărâți de comun acord orele când e cel mai potrivit să utilizezi internetul. Calculatorul te poate ajuta să-ți faci temele sau să-ți petreci timpul într-un mod plăcut. Părinții te pot învăța cum să găsești mai repede informațiile utile, dar și tu le poți arăta cât de priceput ești în folosirea calculatorului.
     Nu da nici unei persoane întâlnite pe internet informații personale despre tine sau familia ta. Acestea pot fi numele, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care înveți, locul de muncă al părinților etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă (prin email, pe chat sau telefonul mobil) să afle cine ești și unde locuiești, anunță-ți părintii imediat.
     Parolele sunt secrete și îți aparțin. Ele sunt ca și cheile de la casă, pe care nu le dai nimănui, nici măcar cunoscuților. Cu excepția părinților! Trebuie să-i refuzi întotdeauna pe prietenii care îți cer parola, deoarece aceștia pot folosi adresa ta de email pentru a trimite mesaje jignitoare altor persoane sau pentru a intra pe site-uri interzise. Dacă bănuiești că parola ți-a fost divulgată, schimb-o imediat, singur sau cu ajutorul părinților.
    Dacă vrei să te întâlnești față în față cu persoanele cunoscute pe internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunță-ți părinții pentru a te însoți, preferabil într-un loc public. Nu accepta niciodată să mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce par a fi pe internet. Nu de puține ori băieții se dau drept fete sau invers, ori vârsta declarată nu este cea adevărată. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întâlnit pe înternet. Discută mai întâi cu părinții tăi acest lucru.
    Postează cu mare grija fotografii cu tine sau cu familia ta! Atunci când dorești să încarci fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ți creezi un profil sau cont, selectează fișierele împreună cu părinții. Învață să creezi o listă cu persoanele care îți pot vedea profilul. Folosește camera web numai când sunt părinții alături de tine. Nu uita, fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămane pentru totdeauna pe internet chiar dacă le vei șterge!
    Nu tot ceea ce citești sau vezi pe internet este adevărat. Astăzi, multe persoane, inclusiv copiii, pot să creeze pagini web sau să posteze texte, fotografii, știri. În plus, fotografiile și filmele pot fi modificate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă ceea ce ai aflat pe Internet este adevărat, cere ajutorul părinților sau profesorilor tăi, care îți pot oferi și alte surse de informare. Nu descărca și nu instala programe pirat sau pe care nu le cunoști; ele pot distruge datele de pe calculatorul tău.
    Nu răspunde la mesajele care te supără sau care conțin cuvinte sau imagini nepotrivite! Păstrează-le pentru a le arăta părinților, profesorilor sau, în cazuri grave, Poliției. Dacă primești email-uri, fișiere, fotografii sau programe de instalare care ți se par suspecte, de la cineva pe care nu-l cunoști și în care nu ai încredere, șterge-le din calculator. Ele pot avea viruși sau programe care îți vor citi toate datele de pe calculatorul tău. Cere ajutorul unei persoane de încredere.
    Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoști pe cei cu care comunici. Obligația ta este de a-i proteja și tu pe alții. Nu trimite imagini jignitoare sau mesaje care ar putea să le provoace frică sau să-i pună în pericol.
    Cumpărarea produselor pe internet este permisă doar părinților. Ei sunt singurii care au voie să folosească cărțile de credit. De aceea, anunță-ți părinții ori de câte ori ți-au fost trimise, pe email sau pe chat, oferte sau cereri de bani.
    Poți oricând să te oprești din navigarea pe internet sau să refuzi să continui discuțiile pe chat, dacă s-a întamplat ceva care nu ți-a plăcut, te-a speriat sau, pur și simplu, nu ai înteles. Vorbește direct părinților tăi sau profesorilor și explică-le ce te-a îngrijorat. Poți scoate oricând din lista de contacte pe cei cu care nu mai vrei să comunici.
  Sfaturi pentru adolescenți
  Internetul reprezintă un spațiu fascinant, în care comunicarea, informația și divertismentul sunt beneficii pentru toți oamenii indiferent de vârstă și de cultura căreia îi aparțin. Tinerii sunt cei mai înfocați utilizatori, de aceea, mai ales ei trebuie să ţină seama de riscurile la care pot fi expuși dacă nu respectă câteva reguli, despre care polițiștii de la CAPC spun că sunt importante.
    Fii întotdeauna atent când navighezi pe internet! Pentru a evita riscurile specifice internetului, trebuie să fii selectiv în accesarea site-urilor pentru informare sau pentru downloadarea materialelor și programelor căutate. De asemenea, jocurile alese pentru recreere nu trebuie să vă afecteze performanțele școlare, nefiind menite să vă înlocuiască orele petrecute cu familia sau prietenii.
    Nu da niciunei persoane întâlnite pe internet informații personale despre tine sau familia ta, cum ar fi: numele, vârstă, numărul de telefon, fotografii personale, adresă, școala la care înveți, locul de muncă al părinților, detalii de pe cartea de credit etc. Atunci când aceste persoane necunoscute insistă să afle cine ești și unde locuiești, anunță-ți părinții sau accesează www.sigur.info pentru a lua legătura cu specialiștii privind siguranța online. E important să notați adresele web sau numărul de telefon de pe care ați primit mesajele.
    Dacă vrei să te întâlnești în mod real cu persoana cunoscută pe internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunța-ți părinții pentru a te însoți, preferabil într-un loc public. Nu accepta niciodată să mergi singur. Oamenii pot fi foarte diferiți de ceea ce par a fi pe internet. Datele privind identitatea lor (nume, sex, vârstă etc.) sunt deseori false în scopul de a pătrunde mai ușor într-un grup de tineri. Pentru a evita orice pericol, nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva întâlnit pe înternet. Discută mai întâi cu părinții tăi acest lucru.
    Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta! Atunci când dorești să încarci fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să-ți creezi un profil sau cont, selectează fișierele cu mare atenție. Lista cu persoanele care îți pot vedea profilul trebuie să fie cât mai scurtă pentru a evita ca informațiile despre tine să ajungă și la alte persoane.
    Nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat. Fii inteligent, folosește și alte surse şi creează-ți propria opinie cu privire la ceea ce este adevărat sau fals. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informații reprezintă operațiuni simple la îndemana multor persoane. În acest mod, o mare parte din informații sunt neverificate, existând riscul de a fi eronate. Fotografiile și filmele pot fi modificate pe calculator cu ușurință și pot înfățișa situații nereale.
    Fii atent la programele sau jocurile gratuite pe care le downloadezi. Instalarea acestora cu nerespectarea drepturilor de autor este ilegală. Totodată, ele pot conține viruși sau programe spyware ori urmăresc să te direcționeze către pagini ilegale sau cu conţinut nepotrivit.
    Dacă cineva te face să te simți inconfortabil poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană.
    Dă dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoști pe cei cu care comunici. Nu trimite imagini sau mesaje jignitoare, agresive, obscene nici unei persoane indiferent de situația de conflict în care te găsești. Harțuirea și amenințările transmise prin email pot pune în pericol alte persoane și pot determina intervenția autorităților.
    Cere ajutor, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați. E posibil ca părinții tăi să nu știe atât de multe lucruri ca tine despre internet și calculator, dar ei sunt primii care te vor întelege și te vor ajuta. Dacă simtiți că nu puteți vorbi cu părinții, apelați la unul dintre specialiștii privind siguranța pe internet a copiilor, intrând pe pagina www.sigur.info.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu