vineri, 25 aprilie 2014

Un nou test de sânge ar putea prezice riscul de artrită

   Un nou test de sânge ar putea prezice riscul de apariţie a artritei, permiţând astfel descoperirea unor tratamente pentru stadiile precoce ale bolii, înainte de producerea unor leziuni ireversibile, au anunţat cercetătorii din Marea Britanie.
   Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol speră că noul test de sânge va putea fi disponibil în următorii cinci ani, conform dailymail.co.uk.
Aceştia au identificat doi biomarkeri - sau indicatori din sânge - care i-ar putea ajuta să facă diferenţa între o persoană sănătoasă şi o persoană cu osteoartrită, astfel încât medicii să poată şti dacă starea anumitor pacienţi se va agrava.
Osteoartrita, o cauză majoră a dizabilităţii pentru persoanele în vârstă, este cauzată de subţierea şi distrugerea cartilajului, mai ales la nivelul încheieturilor.
De asemenea, această boală afectează producerea fluidului sinovial, o substanţă gelatinoasă secretată de membrana din jurul încheieturii, care devin astfel mai subţire şi mai puţin elastică.
Boala afectează mai mult bărbaţii decât femeile, iar uneori poate fi extrem de dureroasă, mişcarea şi activităţile zilnice devenind extrem de dificile.
Mohammed Sharif, cercetător la Universitatea din Bristol, a afirmat că identificarea unor indicatori mai precişi ai bolii este urgentă, adăugând că echipa sa de cercetare a identificat în sânge doi asemenea indicatori sau biomarkeri care s-au dovedit "extrem de utili".
"Sperăm să descoperim dacă aceştia ne pot ajuta să identificăm cu exactitate între o persoană sănătoasă şi o persoană cu osteoartrită, să identificăm pacienţii a căror stare se va agrava, dar şi dacă anumite medicamente funcţionează sau nu în situaţiile respective", a declarat Mohammed Sharif.(Mediafax.ro)
  Eu as adauga ca artrita este cauza dizabilitatii si multor persoane tinere...
  Pacat ca nu m-am nascut sau, macar, imbolnavit mai tarziu ...Ma bucur totusi pentru cei mai tineri decat mine! Au mai multe sanse sa scape de aceasta boala!

miercuri, 23 aprilie 2014

La multi ani!

La multi ani, celor ce poarta numele Sfantului Mucenic Gheorghe! Doar zile insorite sa aveti in viata!

marți, 22 aprilie 2014

Trei ani

   Am trecut trei ani...Trei ani de cand am inceput sa scriu pe acest blog...Eram revoltata de felul in care sunt percepute si tratate persoanele cu dizabilitati in societatea noastra si entuziasmata de ceea ce faceam...In naivitatea mea, credeam ca daca voi scrie aici despre problemele cu care se confrunta aceste persoane (si eu), voi avea o infima contributie la schimbarea acestei stari de fapt dar din pacate, prea multe nu s-au schimbat in ultimii ani.
    Nici in 2014, persoanele cu dizabilitati locomotorii nu pot circula cu mijloacele de transport in comun...Nici in 2014 nu sunt mai multe persoane cu handicap care au acces la invatamantul superior, care si-au gasit job-uri, care se deplaseaza cu usurinta pe strada, care merg la teatru sau viziteaza muzee etc Desi numarul rampelor de acces a crescut, multe dintre ele nu sunt functionale...Nici acum acei copii ce au dizabilitati nu sunt integrati cu usurinta in scolile de masa. Problemele cu care se confrunta aceste persoanele sunt aceleasi dintotdeauna...
    Zilele trecute o persoana care a trait in ultimii 15 ani in afara tarii imi confirma ca de cate ori se intoarce totul pare la fel. Persoanele cu dizabilitati sunt in continuare la periferia societatii.
     Singura schimbare benefica in ultimii ani a fost legea 37/2013. Implementata cu dificultate si cu multe reticente, starnind indignarea celor ce au lucrat, ea aduce suplimentarea veniturilor celor cu handicap. Singurul punct slab al acestei legi e ca cei cu dizabilitati intelectuale se confrunta cu prea multe piedici pentru a beneficia de ea. Multi dintre acestia nu pot scrie, nu au discernamant si prin urmare nu pot incheia un contract de asigurare sociala, necesar pentru a beneficia de aceasta pensie de invaliditate. Se pare ca nimeni nu s-a gandit si la ei...
     In ultimul timp, tot mai multe persoane cu dizabilitati sau apartinatori ai acestora isi exprima revolta (ca si mine de altfel) creand tot mai multe pagini pe net, in special pe facebook, ce sustin drepturile acestor persoane dar din nefericire, daca acestea nu sunt sustinute si de actiuni in viata reala, am ajuns sa cred ca nu vor aduce prea multe beneficii.
  Voi incheia dorindu-va o viata mai buna si succes in tot ceea ce faceti!
 

luni, 21 aprilie 2014

Hristos a inviat!

Sarbatori Fericite si mult soare in viata voastra va doresc!

joi, 17 aprilie 2014

Jertfa unei mame

  Desi nu sunt mama, stiind insa ce simte mama mea pentru mine, vazand mamele din jurul meu cum isi privesc cu dragoste netarmurita copiii si cum vorbesc cu entuziasm despre ei, cred ca nu exista legatura emotionala mai intensa decat cea dintre o mama si copilul ei.
Stiu ca exista si mame care isi iubesc diferentiat copiii sau, mai rau, femei care isi abandoneaza sau chiar ucid pruncii dar acestea cred ca sufera de grave maladii sufletesti si nu au nimic in comun cu mamele adevarate.
  Toate femeile ce sunt mame sau  persoanele ce au inca o mama stiu ca atunci cand copilul se imbolnaveste, mama sufera mai mult chiar decat el. Ar vrea sa ia asupra ei intreaga durere...doar puiul ei sa fie bine.
  Ganditi-va cat de mult sufera o mama al carei copil are o dizablitate locomotorie, auditiva, vizuala etc
Ea face tot ce poate ca sa indeparteze cat mai multe obstacole din calea pruncului ei si sa-i usureze drumul prin viata.Nimic nu i se pare mult prea greu...Ea se bucura pentru fiecare zambet, pentru fiecare clipa fericita a micutului ei, pentru fiecare ,,multumesc'' sau ,,te iubesc, mama'' ce vine din partea acestuia.
Pruncul ei este puterea ei, traieste prin si pentru el. Orice varsta ar avea acesta, pentru ea este tot copil.
  Exista totusi si mame care nu pot auzi niciodata cuvinte pline de afectiune din gura copilului lor si nici nu pot avea priviri afectuoase din partea acestuia, cuvinte de incurajare sau nu pot nici macar stabili vreo forma de comunicare.Sunt mamele ai caror copii au o dizabilitate intelectuala majora..
  O cunostinta, un om minunat, are doi copii, adulti de altfel, cu IQ=24. In fiecare zi isi face griji pentru prezentul si viitorul acestora si se confrunta cu ironiile celorlalti la adresa fiilor ei, cu ,,batjocura'' autoritatilor si uneori cu injuriile propriilor copii, invatate bineinteles de la alti adulti ,,binevoitori''.
Aceasta mama se jertfeste in fiecare zi cate putin...
  Fiecare dintre noi avem anumite momente in care ne intrebam ce se va intampla cu noi in viitorul indepartat sau cu cei dragi noua...
Asa si acesta mama se gandeste ce se va intampla cu fiii ei, din pacate, lipsiti de discernamant, incapabili sa se autoadministreze atunci cand cei ce le-au dat viata nu vor mai fi?! Cine le va mai darui un dram de afectiune sau macar ii va trata omeneste?! Lipsa de orizonturi e cel mai dureros lucru...
  Am toata admiratia si respectul pentru aceste mame! Am tot respectul pentru orice mama! Am tot respectul pentru mama mea!

duminică, 13 aprilie 2014

La multi ani!

La multi ani, celor ce poarta nume de flori! Viata sa va fie inmiresmata si colorata precum florile ce ne infrumuseteaza viata!

marți, 1 aprilie 2014

,,Noi noi''

   Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea organizează mâine, de la orele 10.00, cu prilejul Zilei Mondiale a Conștientizării Autismului, un eveniment ce are ca temă dezvoltarea conștiinței publice cu privire la nevoile persoanelor ce sunt diagnsoticate cu tulburări din spectrul autist. „Întrucât motto-ul proiectului nostru este «Noi noi!», sperăm că primăvara va primeni și în noi, sufletele tuturor celor prezenți, învățându-ne să comunicăm și să ne acceptăm”, transmit organizatorii. În anul 2008, Naţiunile Unite au declarat ziua de 2 aprilie ca fiind „Ziua internaţională de conştientizare a autismului”.
    Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea organizează mâine, prin Centrul de Zi de Recuperare și Reabilitare Copii cu TSA (Tulburări din Spectrul Autist), o acțiune de suflet prilejuită de Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. La evenimentul care va avea lor în curtea instituției din Bulevardul Gării nr. 13, între orele 10.00 – 12.00, sunt invitați să participe copii, părinți, bunici și toți cei care doresc ca prin simpla lor prezență să se alăture demersului de înnoire a sufletelor, de primenire a mentalităților, astfel încât societatea pe care cu toții o formăm să sprijine, să accepte și să trateze cu normalitate nevoile celor cu tulburări din spectrul autist. 
    Veniți, deci, mâine dimineață în curtea DGASP Vrancea, să vă bucurați alături de copii plantând copăcei simbolic albaștri, să admirați desenele lor, să duceți mesajul amprentelor mânuțelor lor ce vor fi puse pe inima mare, formată din inimile noastre, ale tuturor, să citiți și să vă informați cu privire la ce înseamnă afecțiunile din spectrul autist, să știți unde să vă adresați și când, în cazul în care vă confruntați cu astfel de probleme... Veniți să vedeți entuziasmul fețișoarelor pictate, jocul prichindeilor cu baloanele albastre, veniți să înălțați spre cer, împreună cu ei, lampioane azurii, să împărtășiți, împreună, trăiri și emoții care ne apropie, cald, omenesc, pe unii de ceilalți...
   Centrul de Zi pentru Recuperarea și Reabilitarea Copiiilor cu Tulburări din Spectrul Autist Focșani, prin care se organizează acest eveniment, oferă în acest moment servicii absolut gratuite pentru 27 de copii cu TSA. Un grup de specialiști (psiholog, logoped și doi educatori) lucrează cu prichindei din multe comunități ale județului nostru, care vin să facă terapie însoțiți de părinții lor. 
 „Părinții ar trebui să știe că trebuie să vină cu copiii la care au observat că ceva nu este în regulă, înainte ca aceștia să împlinească trei ani, pentru ca recuperarea să dea rezultate cât mai semnificative. Copiii care vin la noi, unii sunt integrați în școli speciale, alții urmează învățământul de masă. Din păcate, chiar dacă serviciile noastre sunt gratuite, unor părinți le este foarte greu să plătească chiar și transportul, acesta nu le este decontat de nimeni și fac adevărate sacrificii... De asemenea, sunt care nu au bani să cumpere materialele necesare pentru acasă, mă refer aici de exemplu la diverse jucării. Am întâlnit, de asemenea, cazuri de copii mari cu care părinții au fost pe la diverși, care le-au spus că asta e, trebuie să se resemneze. Părinții nu au știut unde să meargă, au crezut că pur și simplu copilul lor nu vorbește... De aceea, e important ca toți părinții să se informeze și să știe că dacă terapia cu cât e începută mai devreme, cu atât dă rezultate mai bune”, a explicat psihologul Lavinia Budescu.
   Potrivit specialiștilor, copilul cu autism introdus într-un program de terapie intensiv înaintea împlinirii vârstei de 3 ani are șanse foarte mari să recupereze întârzierile în dezvoltare și să își formeze abilități și comportamente adecvate social.
Cercetările au arătat că până la 49% dintre copiii incluși în programe de intervenție timpurii și intensive ajung să fie independenți și să facă progrese, astfel încât comportamentele autiste să devină puțin sesizabile.
    Pentru a ajunge la terapii, copilul trebuie mai întâi diagnosticat, iar pentru a fi diagnosticat, părintele trebuie să aibă capacitatea de a-și da seama că ceva nu este în regulă cu copilul său. Iată care sunt, potrivit specialiștilor, câteva dintre caracteristicile copilului cu autism: nu se uită unde i se arată și nu se uită la adult dacă vrea ceva de la el; nu răspunde la nume sau la solicitarile adultului, decât atunci când vrea el, și pare că nu aude sau nu înțelege ce i se cere; jocul îi este marcat de un caracter stereotip (foloseste obiectele sau jucăriile mereu în același fel, de exemplu: le închide/ deschide, bate cu obiectele în anumite locuri, le învârte, etc. ), ori nu este atras de jucării, ci mai degrabă de sticle goale, sfori, pungi etc.; deși poate tolera alți copii în jurul său, și chiar poate fi bucuros de prezența lor, nu interacționează efectiv cu ei; poate avea comportamente stereotipe: înșiră și aliniază obiecte, se învârte ori flutură mâinile sau obiecte mici, etc.; nu dorește sau nu poate să folosească cuvinte cu sens de comunicare; merge pe vârfuri, ori are mișcări bizare are mâinilor și ale corpului; protestează în momentul în care i se cere ceva și se insista pentru primirea unui răspuns; ecolalizează (repetă la nesfârșit sunete, cuvinte, reclame tv. etc); nu folosește obiectele în scopul lor uzual (le linge, le scutură, plimbă sticle pe care le umple și le golește, etc.); prezintă tulburări senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipăi, iar alteori prin refuzul de a intra în contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente, etc; poate prezenta probleme de alimentație și probleme ale somnului.
    Asociația „Speranța Andradei” - Centrul de Zi „Micul Prinț” vă invită mâine, de la ora 17.00, să vă alăturați „Marșului Autismului” organizat, pentru al patrulea an consecutiv, cu prilejul „Zilei Internaționale de conștientizare a autismului”. Scopul acestei manifestări este acela „de a crește nivelul de conștientizare al publicului larg privind nevoile de suport ale persoanelor cu autism și ale familiilor lor”, transmit organizatorii. Locul de întâlnire al tuturor ce doresc să se alăture acestui eveniment este Centrul de Zi „Micul Prinț”, din strada Cuza Vodă nr. 56, în parcarea interioară. Punctul final al Marșului îl va constitui eliberarea baloanelor albastre către cer în fața Teatrului Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, care va fi iluminat, în seara zilei de mâine, în albastru.
    Centrul regional de recuperare a copilului cu autism «Micul Prinţ» funcţionează sub forma unei grădiniţe în care, în baza screening-ului timpuriu făcut de asociaţie împreună cu medicii de specialitate, copilul urmează un program de recuperare şi educaţie timpurie, intensivă. În centru, fiecare copil beneficiază de ajutorul unei echipe formate din minim 8 specialişti, dar include în terapie întreaga familie, părinţii fiind cheia reuşitei. Scopul final îl contituie recuperarea la maximum a copilului cu tulburări de dezvoltare până la vârsta de şcolarizare şi includerea lui în clase integrative ale învăţământului de masă. O terapie recuperatorie durează 3-5 ani până la dezvoltarea abilităţilor necesare incluziunii şcolare.(sursa:Monitorul de Vrancea)