vineri, 27 iunie 2014

Despre sarea iodata

  Astazi am citit intr-un ziar local un articol foarte interesant si m-am gandit sa vi-l sintetizez si voua...Sper sa va suscite interesul la fel de mult.
,,Toată nebunia cu căutarea unui răspuns la întrebarea din titlu a început în urmă cu vreo lună de zile, atunci când am citit într-o revistuţă pe care am luat-o de la un magazin cu produse naturiste, că sarea iodată conţine ferocianură de potasiu „care la mai mult de 100 de grade Celsius se descompune în cianură de potasiu şi clorură de fier, toxice pentru organism“.
 Am încercat iniţial cu ajutorul colegei Roxana Sava, să aflăm informaţii de la specialişti la nivel local, dar nimeni nu a putut sau nu a vrut să ne ofere informaţiile necesare, deşi a fost la instituţii care, am zis noi, ar putea avea competenţe în domeniu, gen: Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor. Ba chiar a stat de vorbă cu o profesoară de chimie care atunci când a auzit întrebarea cu ferocianura ne-a spus că trebuie să caute în tratate. Acestea întâmplându-se, am trecut la clasicul internet.
Şi povestea ar începe în 2002, atunci când Guvernul a emis o hotărâre - HG 568/2002 - prin care “în România, în alimentaţia oamenilor, hrana animalelor şi în industria alimentară se utilizează numai sare iodată” (cap II, art. 3). Ba mai mult, “pe teritoriul României sunt interzise: importul în vederea comercializării de sare neiodată pentru utilizarea în alimentaţia omului, hrana animalelor şi industria alimentară” (art. 10). Patru ani mai târziu apare Hotararea 1904, care precizează că „în hrana animalelor şi în industria alimentară utilizarea sării iodate este opţională, CU EXCEPŢIA fabricării pâinii şi a produselor de panificaţie.". Aceeaşi hotărâre obligă la creşterea concentraţiei de iod din sare. Guvernul a motivat că aceste hotărâri au fost adoptate „în scopul prevenirii tulburărilor prin carenţă de iod.“ În urmă cu doi ani, profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon, declara pentru Mediafax că iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariţia cazurilor de guşă gigant şi de cretinism. "S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al ţării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate ţările care au acest relief, Elveţia, Franţa, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major şi unde aproape 30 la sută din populaţie suferă de acest deficit de iod", a spus Constantin Dumitrache.
 Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei şi la "o biosinteză anapoda". "Consecinţele acestui lucru sunt guşa şi cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în ţară a dispărut guşa gigantă şi cretinismul. UNESCO a fost cel cea care a catalizat această acţiune. A făcut un lucru foarte bun", a mai spus profesorul Dumitrache.
 El a recunoscut că iodarea sării a dus la creşterea „nesemnificativă“ a CANCERULUI papilar, a patologiei hiperfuncţionale tiroidiene. "Din păcate a crescut, totuşi în mod nesemnificativ, cancerul papilar şi patologia hiperfuncţională tiroidiană. Dar şi una şi alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie şi vindecare. (…) Cine vrea cretinism în masă, să se ridice şi să fie împotriva iodării sării. Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizaţie", a conchis Constantin Dumitrache. Şi totuşi, ce înseamnă că au crescut nesemnificativ? Câteva sute de cazuri de cancer? Câteva mii?
 Una dintre cele mai citate surse când vine vorba despre acest subiect este profesor doctor Pavel Chirilă, cel pe care l-am văzut invitat la emisiunea Profesioniştii de pe TVR, a Eugeniei Vodă. Acelaşi doctor Chirilă este coautorul unei cărţi numite "Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului", editura Christiana, 2012. jurnalul.ro scrie că autorii atrag atenţia că factorii alimentari declanşatori de cancer sunt în special zahărul alb, sărurile nitrice din compoziţia preparatelor din carne (mezeluri) sau sub formă de azotaţi, folosiţi în agricultura europeană. În stomacul omului o parte din aceste săruri se transformă, în combinaţie cu acidul clorhidric, într-o substanţă numită dimetil-nitrozamil, 100% cancerigen.
 Într-un interviu publicat de Ziua, prof.dr. Pavel Chirilă afirma că „după 4 ani de funcţionare a nefastei H.G. 568/2002 numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numărul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387“. Potrivit acestuia, „datele statistice oficiale ale Ministerului Sănătăţii arată că la momentul emiterii Hotărârii de Guvern care obliga la iodarea universală existau în România 8.43 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, făcută într-un studiu pe 1992-2001, arăta 4.117 cazuri“. Asta ar avea „cel puţin două semnificaţii: pentru ceilalţi 20 milioane de români iodarea universală devine un supradozaj periculos“.
 Iar pericolul înseamnă, conform aceleaiaşi surse, hipertiroidii induse; creşterea ratei cancerelor tiroidiene; creşterea volumului glandei tiroide; afectarea vederii prin toxicitate directă asupra retinei; creşterea constantă a Basedow-ului autoimun; hipotiroidie indusă prin iod; tiroidită Hashimoto; creşterea incidenţei cancerelor tiroidiene papilare. Revenind la ferocianura de potasiu, cu care am început acest episod din jurnal, acesta este un aditiv alimentar. Conform dictionar.romedic.ro, „E536 sau ferocianura de potasiu este un agent de separare, stabilizator, artificial, diverse utilizări. La peste 100 grade C se descompune cu formare de cianură de potasiu şi clorură de fier. Se utilizează în cleierea albastră a vinurilor şi la îmbogăţirea sării şi substituenţilor săi cu fier. Are rolul de a reduce transportul de oxigen de către sânge, dificultăţi în respiraţie, dureri de cap, ameţeli. Nu se recomandă consumul frecvent.“.
 Pe csid.ro (site-ul revistei „Ce se întâmplă doctore?“) se răspunde la întrebarea unei cititoare „Sarea iodată e bună?“, astfel: „nu prea avem dreptul la opţiunea folosirii unei sări obişnuite, iar această metodă continuă să stârnească mari controverse în lumea medicală, controverse alimentate şi de faptul că la noi în ţară foarte multe persoane suferă de diverse afecţiuni ale tiroidei şi sunt depistaţi din ce în ce mai frecvent noduli la persoane tinere, unii cancerigeni. Cel mai bine este să vă evaluaţi dvs. personal starea de sănătate a acestei glande şi să vă sfătuiţi cu un medic bun şi bine informat în legătură cu stilul de viaţă şi cel alimentar. Ca o alternativă demnă de luat în seamă, există încă la Plafar sare grunjoasă care nu conţine iod adăugat, precum şi sare cristalină foarte scumpă, cum ar fi de exemplu cea originară din Himalaya, pe care o puteţi măcina şi folosi la sărarea mâncării. “
 Site-ul viataverdeviu.ro, care citează mai multe surse străine de informare, scrie că „sarea gemă este o sare care se extrage din saline, din pământ. Sarea de mare este o sare extrasă din mare (de preferat cea care este extrasă prin uscare la soare), iar sarea de masă este sarea rafinată la care se adaugă iod. Sarea, când este rafinată, pierde toate oligomineralele pe care sarea nerafinată le are din belşug, similar compoziţiei chimice a sângelui. Sarea nerafinată conţine magneziu şi potasiu, şi ambele sunt necesare pentru optima funcţionare a corpului şi pentru a face posibil metabolismul sodiului.“
 Concluzia la care am ajuns este că şi în această problemă, soluţia este echilibrul. Şi iodul, ca şi orice altceva, e bun până e prea mult. Cât despre antiaglomeranţi şi ce alte E-uri mai sunt adăugate în sare… Nu vreau să fac anticampanie industriei alimentare, dar e cazul să deschidem bine ochii şi să citim cu atenţie eticheta produselor pe care le cumpărăm din magazine. Şi dacă nu înţelegem ce scrie pentru că e vorba despre elemente chimice, mai bine le lăsăm pe raft  Legumele, fructele, tot ce creşte în pământ, în pomi, animalele crescute în curte au fost, sunt şi vor fi aliaţii noştri pentru o viaţă sănătoasă. E adevărat, cu o moarte toţi suntem datori, dar nici să mori de cancer sau alte boli tâmpite pentru că ai mâncat porcării pe eticheta cărora citeşti Tabelul lui Mendeleev.''(sursa:Minitorul de Vrancea)

marți, 17 iunie 2014

SpitalOnline

  Cati dintre noi nu si-au dorit, atunci cand au o problema de sanatate sa poata consulta un medic fara a se mai deplasa de acasa?! Acum se pare ca a aparut o solutie...daca ne si permitem din punct de vedere financiar.
  ,,SpitalOnline.ro, o platformă de live chat medic - pacient, a fost lansată marţi în România la iniţiativa antreprenorială a unui grup de medici români, cu sprijinul unor specialişti din Marea Britanie.
Proiectul reprezintă o alternativă rapidă a consultaţiilor medicale clasice prin care pacienţii vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, pentru 30 de specialităţi, susţinute iniţial de un număr total de 150 medici. Prin intermediului chat-ului - text, audio sau video -, pacienţii primesc consiliere imediată, precum şi recomandări de tratament, reţete, scutiri şi adeverinţe medicale.
Pacienţii pot intra în dialog atât cu medici români, de pe teritoriul întregii ţări, cât şi cu specialişti străini.
Potrivit iniţiatorului proiectului, medicul ortoped Mihai Râşcu, consultaţiile sunt făcute de medici din toate specialităţile care au drept de liberă practică pe teritoriul Românie şi "automat sunt legale".
SpitalOnline.ro îşi propune să răspundă nevoii pacienţilor de a putea comunica oricând cu medicul lor, de a pune întrebări şi a primi răspunsuri chiar şi în afara programului clasic de consultaţii.
Potrivit lui Râşcu, aproximativ 70 la sută dintre vizitele la un spital sau la o clinică, pentru generarea unui diagnostic şi a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate. De altfel, pe internet, pe forumuri, sunt sute de oameni care caută online răspunsuri la diverse probleme medicale.
"Vrem să evităm ca aceşti oameni, care de cele mai multe ori nu au suportul unui cadru medical specializat, să ajungă să se trateze după ureche", a declarat Mihai Râşcu, în conferinţa de presă de lansare a proiectului.
Pentru ca un pacient să intre în legătură cu medicul, acesta trebuie să urmeze câţiva paşi: după crearea unui cont pe site, pacientul selectează specialitatea medicală dorită şi consultă lista medicilor. Printr-un icon specific, poate vedea care dintre medici sunt online şi care nu. Dacă medicul dorit nu este online la momentul respectiv, pacientul se poate programa pentru o consultaţie ulterioară sau poate accesa unul dintre medicii disponibili. Înainte de a intra în legătură cu medicul, pacientul va efectua plata online, iar apoi va beneficia de un consult prin chat - care poate fi text, audio şi/sau video. În plus, pacientul îi poate trimite medicului fişiere în orice format (copii ale analizelor medicale şi altele), iar fiecare utilizator va dispune de un dosar personal şi confidenţial, la care vor avea acces doar acesta şi medicul său, a explicat Râşcu.
Costul unei consultaţii este de 85 de lei, respectiv 50 de lei pentru abonaţi, iar costul abonamentului este de 190 de lei pe an.
Printre specialităţile medicale disponibile în prezent se numără: alergologie, boli infecţioase, cardiologie, dermatovenerologie, diabet şi nutriţie, endocrinologie, gastroenterologie, ginecologie, medicină de familie, medicină generală, medicină internă, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, oftalmologie, oncologie, ORL, ortopedie, pediatrie, pneumologie, psihiatrie, psihologie, reumatologie, stomatologie, urologie.
Pentru medici, SpitalOnline.ro reprezintă o oportunitate de promovare şi de extindere a bazei de pacienţi.
Proiectul are deja susţinerea unor specialişti din Londra.
   Fondatorii SpitalOnline.ro îşi propun ca, în timp, să construiască o reţea naţională de medici colaboratori şi să îşi extindă parteneriatele internaţionale către alte ţări din Europa, dar şi din America Centrală şi de Sud''.(Gandul.info)

luni, 16 iunie 2014

Soarele de dupa nori sau norii de dincolo de soare

  Exista o vorba pe care fiecare dintre noi am auzit-o in momente mai dificile ale vietii sau poate chiar noi am spus-o aropiatilor ce treceau prin astfel de momente :,,Dupa ploaie intotdeuna apare soarele''.
Aceasta zicala si-a dovedit veridicitatea atat la propriu cat si la figurat, in ce priveste evenimentele din viata noastra.
  In viata fiecaruia dintre noi exista perioade in care totul este asa cum ne dorim dar si perioade in care orice am face ne lovim de tot felul de probleme (de sanatate, familiale, financiare etc).
  V-ati gandit vreodata cum ar fi daca pe cerul vietii noastre ar fi doar soare sau doar nori?
Daca am avea totul in viata, sanatate, iubire, un job bun, probabil n-am mai sti sa apreciem tot ce avem...si daca nu exista nori, i-am inventa noi. Astfel soarele se transforma in nor pentru ca asa vrem noi sa-l percepem.
Dar ce se intampla cand deasupra noastra se aduna nori grei si negri ce nu vor sub nici o forma sa lase sa se strecoare si vreo raza de soare?! Avem probleme grave de sanatate, noi sau cei dragi noua, ori probleme de orice alta natura...Luptam din toate puterile sa limpezim cerul vietii noastre dar orice am face e in zadar...apoi ne resemnam, acceptam si ajungem sa vedem firave raze de speranta chiar in acesta stare care la inceput ni se parea de neindurat. De noi depinde sa stim unde sa privim soarele. El se gaseste chiar si dupa cei mai groaznici nori...

joi, 5 iunie 2014

Ce s-a intamplat cu solidaritatea romaneasca?

   Dupa cum probabil stiti in urma cu trei saptamani cateva localitati din Vrancea iar au fost afectate de inundatii...Atunci, in acele momente ceva m-a pus pe ganduri...
  De obicei nu prea mai urmaresc stirile la tv...M-am saturat sa aud despre acte de violenta sau despre coruptia politicienilor dar in acele momente in care era avertizare cod rosu pe Putna iar un sfert din localitatea era deja inundata, am urmarit aproape toate buletinele de stiri...
Seara neputand dormi de teama sa nu ne trezim si noi cu apa in curte, tot butonam telecomanda.
Pe un post de stiri intr-o emisiune dedicata inundatiilor din Vrancea, era o batrana dintr-o localitate invecinata careia ii intrase apa in casa. Sotul ii era imobilizat, fiica-i avea, de asemenea, o dizabilitate. Acea batrana dintr-o pensie de 500 lei platise 100 lei cuiva sa-i scoata apa din casa. In asemenea momente nimeni nu se oferise s-o ajute gratis, nimeni nu s-a bucurat ca a scapat fara sa fie afectat de acest fenomen atat cat sa se ofere sa ajute pe cineva in dificultate.
  Tot la stiri am vazut cum sarbii iesisera cu mic cu mare pentru a face diguri din saci cu nisip pe cand la noi erau dezbateri mari peste tot despre inundatii dar nimeni nu facea nimic. Toata lumea astepta sa vada daca va mai creste nivelul raurilor .
  De ce oare noi suntem solidari doar verbal? De ce nu suntem capabili sa ne mobilizam si sa fim solidari  in orice moment, in orice circumstante? Ce s-a intamplat cu solidaritatea romaneasca?

luni, 2 iunie 2014

Un renumit medic oncolog din Viena da consultatii vrancenilor

  GRAL Medical, în parteneriat cu AKH Viena, pune la dispoziţia pacienţilor din Jud.Vrancea consultaţii de second opinion în ONCOLOGIE. 
  Renumitul medic oncolog din Viena a decis să ofere servicii de second opinion şi consultaţii preventive la clinica OncoFort Focşani. Cu această ocazie pacienţii nu mai sunt nevoiţi să meargă până în Bucureşti pentru o consultaţie. Prof. Dr. Thomas Brodowicz este managerul uneia dintre cele mai renumite clinici de tratament a cancerului din Europa, Clinica Oncologică şi Experimentală din cadrul Spitalului AKH - Viena. De-a lungul timpului a obţinut rezultate foarte bune în tratarea cancerului mamar, colorectal, tractului gastrointestinal, sarcom, cancer pulmonar, cancer cerebral, cancer de laringe, cancer ovarian.
  Consultaţiile oncologice sunt susţinute în  sistem de telemedicină, cel mai nou sistem implementat de Gral Medical la nivel naţional. Pentru second opinion se oferă o “nouă şansă” pacienţilor diagnosticaţi cu cancer, iar pentru consultaţii de prevenţie se stabileşte o riscogramă pentru persoanele predispuse la boli grave (ex: antecedente de cancer în familie). (sursa:Monitorul de Vranea)