luni, 24 noiembrie 2014

Stii sa-ti alegi medicul?

 ,, Fericirea constă, în primul rând, în sănătate.'' (George William Curtis)
  Fiecare dintre noi, macar o data in viata este pus in situatia de a-si alege medicul care sa se ingrijeasca de sanatatea lui iar aceasta alegere este deosebit de importanta, de ea depinzand de multe ori insasi viata noastra.
   Se spune ca un medic bun trateaza pacientul si nu doar boala de care sufera, deci de multe ori nu conteaza doar studiile unui medic ci si calitatile sale umane.
  Deci cum ne alegem medicul care sa aiba grija de noi?
  De multe ori medicul de familie este o mostenire de familie sau il alegem pe cel ce are cabinetul situat la cea mai mica distanta de domiciliul nostru si daca nu avem probleme de sanatate, ne intalnim cu acesta foarte rar, eventual cand avem nevoie de vreo adeverinta. Dar are medicul tau de familie grija, cu adevarat de sanatatea ta si a familiei tale? Cand te-a chemat ultima data la cabinet pentru un control preventiv? Ti-a recomandat vreodata in ultimii ani sa-ti faci un set de analize uzuale?
Orice afectiune descoperita in stadiu incipient este mai usor de tratat decat una diagnosticata tardiv deci apreciaza-ti sanatatea la adevarata valoare atunci cand o ai si alegeti un medic de familie care pune accent si pe preventie.
Stiu ca unii medici au prea multi pacienti in lista dumnealor si sunt coplesiti de birocratia existenta in sistemul sanitar, impovarati de un volum prea mare de munca, neavand timp si pentru preventie dar pentru pacient aceasta este importanta. Fie ca esti sanatos sau bolnav, cunoaste-ti drepturile si cere-ti-le!
  Dar atunci cand ai deja probleme de sanatate ce depasesc competenta medicului de familie cum alegi medicul specialist care sa se ocupe de tratarea lor?
 Uneori medicul de familie te indreapta spre cea mai apropiata unitate spitaliceasca sau policlinica dai peste un doctor care iti face investigatiile necesare, iti pune un diagnostic, iti recomanda o anumita schema terapeutica si scapi de afectiunea de care suferi  dar se poate intampla ca aceasta sa se agraveze, tu sa te saturi de atatea drumuri la medic fara nici un rezultat si nu stii ce sa faci...
De multe ori ceri informatii in stanga si-n dreapta sau cauti un medic pe internet. Dar cum iti poti da seama daca un medic e bun pentru tine sau nu?
Cu totii avem tendinta sa alegem medici recunoscuti pentru competenta lor pe la national sau chiar international, gandindu-ne ca daca au atat de multe cunostinte medicale, daca au tratat atat de multi bolnavi, cu siguranta vor gasi o rezolvare si problemelor noastra de sanatate dar uitam sa luam in calcul ca acesti medici sunt cautati de multi alti pacienti si prin urmare sunt foarte ocupati, de multe ori fiind si profesori si nu prea au suficient timp de acordat fiecarui pacient iar acesta poate fi un motiv care sa ne prejudicieze starea la fel de mult ca si incompetenta altor medici.
Asadar e foarte greu de raspuns a intrebarea ,,cum sa alegi un medic care sa aiba grija de sanatatea ta?''.
Poti doar cauta un medic care sa fie la curent cu noutatile medicale, care sa considere ca meriti putin din timpul lui de cate ori ai nevoie (fara a abuza insa) si care sa te priveasca ca pe un tot, nu doar ca pe un caz.
  E dreptul tau sa-ti alegi medicul, asadar daca nu esti multumit, schimba-l!
Aveti grija de sanatatea voastra!

Toate acestea le-am scris in calitate de pacienta cu 23 de ani vechime. In toti acesti ani am fost vazuta de zeci de medici de diferite specialitati. Am intalnit medici tineri sau mai putin tineri care isi iubesc meseria si isi respecta pacientii dar si medici pentru care eram doar  un caz, o sursa de venit, un nume intr-o lista si nimic mai mult.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu