joi, 24 septembrie 2015

Cine parcheaza pe locurile destinate persoanelor cu dizabilitati?

    Legea nr. 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu     handicap
,, Art. 65
(1) In spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica, precum si in cele organizate vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.''

   In majoritatea parcarilor din marile orase vedem amenajate aceste locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilitati dar v-ati intrebat vreodata cine foloseste aceste locuri?
Eu mi-am pus aceasta intrebare si de multe ori am incercat sa aflu si raspunsul. N-am vazut niciodata pe vreuna dintre masinile parcate pe aceste locuri vreun insemn (ma refer la ,,celebrul'' cardul-legitimatie: http://iuli-ana.blogspot.ro/2015/09/odiseea-obtinerii-cardului-legitimatie.html) ca ar apartine sau ar transporta o persoana cu dizabilitati.
Ba mai mult, intr-una dintre cele mai mari parcari din Focsani ce apartine unui centru comercial, un singur loc putea fi folosit ( si acela ocupat in momentul in care am facut fotografiile de o masina fara card-legitimatie), celelate locuri fiind blocate cu piloni.
  Specific pentru Romania, nu? Facem lucrurile ca sa existe, nu ca sa ajutam pe cel ce are nevoie.
Cat despre soferii valizi care parcheaza pe aceste locuri...Fara cuvinte!



duminică, 20 septembrie 2015

Odiseea obtinerii cardului-legitimatie pentru parcare gratuita

 E greu sa-ti obtii drepturile in Romania...Nu as sti sa spun a cui e vina...
Birocratia excesiva? Incompetenta anumitor functionari? Lipsa comunicarii intre anumite institutii publice? Noi, cetatenii, pentru ca nu suntem mai insistenti in a ne cere drepturile?
Poate ca toate acestea la un loc!
  In urma cu cateva luni, am hotarat ca vreau sa beneficiez de toate facilitatile pe care mi le da certificatul de incadrare in grad de handicap, asa ca mi-am zis ca trebuie sa obtin si cardul-legitimatie pentru parcare gratuita dar totul s-a transformat intr-o odisee tragi-comica.
  Pentru ca nu stiam cine elibereaza aceste carduri, mai intai am mers la Directia pentru Protectia Persoanelor cu Handicap. De aici am fost indrumati la Directia de Dezvoltare a Serviciilor Publice Focsani iar de aici la Primaria de care apartinem. Aici insa ne-am blocat. Nu eliberasera niciodata asa ceva si ne-au indrumat spre Postul de Politie din localitate care, bineinteles, nu avea nici o legatura cu problema noastra.
Obositi de atatea drumuri si nestiind unde sa mai mergem, am renuntat...dar dupa o luna mi-am zis ca trebuie sa gasesc o solutie acestei probleme, asa ca am luat-o de la capat si ne-am prezentat iarasi la Primare cu cererea si celelalte acte necesare pentru eliberarea cardului in cauza. Dupa doua zile, de la Primarie ni s-a spus ca aceste carduri pot fi cumparate de la o librarie din Focsani iar ei ni-l vor viza.
Dar ...la libraria in cauza aflam ca n-au avut niciodata asa ceva si mergem iarasi la DPPH, rugand sa ni se arate macar cum arata un card.
Aici, ghinion, ajungem pe la 10,30 iar domnul care ne trimisese prima data la Directia de Dezvoltare ne-a spus ca ne va da toate detaliile de care aveam nevoie dar sa asteptam sa ia masa mai intai.
Asadar ne inarmam cu rabdare si asteptam cuminti in hol sa termine, cu speranta ca de data asta poate chiar vom primi niste informatii utile dar de unde atata noroc?!
Domnul ce ne promisese ca ne ajuta, ne cheama in birou dar pentru a ne citi fragmentul din lege in care era descris cardul, pe care de altfel il citisem si eu pe net iar la insistentele mele de a ne arata un card aflam ca nici dumnealui n-a vazut vreodata vreunul.
Asa ca plecam iarasi fara sa fi facut vreun progres si hotaram sa mergem iar la Directia de Dezvoltare cu speranta ca aici vom vedea macar cum arata unul.
Daca prima data fusese aici doar sotul, acum hotaram sa merg si eu dar la intrare ma intampina o treapta foarte inalta ce nu se vrea urcata de o persoana cu mobilitate redusa ca mine. Oare toate persoanele cu handicap ce vin aici pentru acest card-legitimatie sunt urcate de apartinatori pe acea treapta? Dar oare cu cele doua etaje ce le asteapta imediat dupa ce au trecut de hopul cu treapta cum se descurca?
Aceste institutii nu sunt obligate sa aiba rampe de acces si lifturi? Cum elibereaza anumite documente persoanelor cu handicap daca acestea nici nu au acces in cladire?
  Eu, dupa doua etaje urcate, obosita, vai de mine, ajung in sfarsit sa vad cum arata un card-legitimatie pentru parcare gratuita. O doamna draguta ne-a aratat unul dar ne-a zis ca ei nu ne pot da unul tipizat care sa fie vizat de Primaria noastra asa ca incercam sa gasim prin Focsani un loc unde sa ne fie si noua imprimat unul dar in zadar...
   Obositi de atatea drumuri, sotul hotaraste sa faca el pe pc un asemenea document. Zis si facut!
A doua zi ne prezentam la Primarie le spunem ce si cum sa completeze si gata.
  Incurcate sunt caile birocratiei romanesti...
Cum e posibil ca o persoana cu handicap locomotor grav sa fie purtata atat pe drumuri pentru a-si obtine drepturile?
Nu e de mirare ca multi renunta la drepturile lor...

duminică, 6 septembrie 2015

Firmele de telefonie mobila ne mint frumos

   In urma cu ceva timp primesc pe telefonul mobil urmatorul mesaj :,,De acum tu si 60000 locuitori aveti semnal mai bun si acoperire extinsa in 135 localitati din jud Vrancea pentru a comunica mai usor cu cei dragi in cea mai buna retea certificata in Romania Supernet 4G''.
Dupa ce citesc mesajul imi verific cu repeziciune semnalul mobilului sa vad daca nu s-a intamplat cumva un miracol dar... Supriza! Nu am nici o amarata de liniuta! Nimic nu s-a schimbat! Aceeasi poveste: ,,Va aflati in afara ariei de acoperire'', ,,Persoana apelata nu poate fi contactata'' etc
  In fiece vara in zona in care locuiesc ne confruntam cu aceeasi problema: lipsa semnalului. Iarna e mai bine dar odata cu venirea primaverii semnalul parca se evapora iar telefonul mobil devine un simplu obiect de decor.
Sa nu va inchipuiti ca locuiesc cumva in vreun varf de munte. La doar 10 km de Focsani.
De cate ori imi platesc factura cei ai caror abonat sunt incearca sa ma imbie sa-mi schimb abonamentul cu unul ce sa includa si net dar ce sa fac cu netul daca eu nu ma pot folosi de mobil nici macar pentru o banala convorbire.
Si lucrurile nu stau diferit nici in celelalte retele de telefonie mobila.
  Luna trecuta trecea pe strada  o masina ce incerca sa atraga pensionarii din localitate cu o oferta dedicata lor, promitandu-li-se un telefon gratuit, uitand insa sa li se spuna ca acel telefon il vor plati in cele din urma in pretul abonamentului si ca in mare parte a timpului nu vor putea folosi telefonul din cauza lipsei semnalului ...
Dar ce sa facem? Ne-am obisnuit deja sa fim mintiti frumos...