sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Painea noastra cea de toate zilele

   Painea este alimentul de baza din alimentatia noastra de zi cu zi, de aceea nutritionistii recomanda sa consumam paine neagra, de graham sau de secara.Aceste sortimente au valoare nutritiva superioara sunt bogate in vitamine(B1, B2, B6, E),minerale(Mg, P , K etc ) si in fibre.
 Datorita prezentei acestor fibre insolubile, painea facuta din faina integrala accelereaza tranzitul intestinal, prevenind astfel aparitia afectiunilor colonului dar in acelasi timp incetineste procesul de luare in greutate, conferind satietate. De asemenea, datorita antioxidantilor prezenti in ea, are rol in scaderea nivelului radicalilor liberi(cauzatori de numeroase boli) iar datorita vitaminelor si mineralelor pe care le contine este o  sursa de energie, stimuland in acelasi timp si imunitatea.
  Dar oare painea pe care o cumparam din magazine, ne aduce toate beneficiile enumerate mai sus?
Se pare ca acea paine neagra pe care o alegem in speranta ca vom fi mai sanatosi consumand-o, e de fapt facuta din faina alba colorata cu malt.
Experţii din industria de panificaţie afirmă că 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută.
Pâinea neagră ar trebui să aibă pe etichetă informaţii stricte: făină de grâu neagră, apă , sare, drojdie. În schimb de cele mai multe ori, pe etichetele de pâine neagră găsim făină albă şi malţ.
 Gheorghe Mencinicopschi explică însă că şi malţul acesta ar trebui de fapt interzis. Consumat în exces favorizează apariţia diabetului, spune specialistul.
"Până acum câţiva ani pâinea neagră se colora cu caramel, care a fost interzis. Ceea ce nu se ştie este că acel caramel a fost înlocuit cu malţ, care în momentul procesării pâinii generează tot caramel", a declarat Mencinicopschi.
Pâinea comună, pe care o găsim în hypermarket sau la alimentara din colţ, este plină de E-uri:esteri poliglicerici ai acizilor graşi, mono şi digliceride ale acizilor graşi, acid citric, acid ascorbic, acid lactic, acetat de calciu, diacetat de sodium,
lecitina din soia, propilen glycol, glicerina, gumă arabică, carbonat de calciu, propionat de calciu.Nu toate se găsesc în aceeaşi pâine,  unele au rolul de a întârzia învechirea, altele pur şi simplu să îmbunătăţească gustul pâinii.
  Asadar , fiti atenti la ce cumparati si mai ales … la ce mancati!Nu va lasati inselati de aparente!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu