miercuri, 24 august 2011

Participarea persoanelor cu handicap la viata comunitatii

Constitutia Romaniei- Drepturile, libertatile si indatoririle fundamentale
Art. 50: Protectia persoanelor cu handicap

Persoanele cu handicap se bucura de protectie speciala. Statul asigura realizarea unei politici nationale de egalitate a sanselor, de prevenire si de tratament ale handicapului, in vederea participarii efective a persoanelor cu handicap in viata comunitatii, respectand drepturile si indatoririle ce revin parintilor si tutorilor.


  Dupa cum se vede in Constitutie, persoanele cu handicap din Romania se bucura de toate drepturile pentru a avea o viata normala.Dar oare asa stau lucrurile si in realitate?!Persoanele cu handicap au o sansa reala de a participa la viata comunitatii?Cate persoane cu handicap sunt vazute in mijloacele de transport in comun sau pe strada?Dar in teatre, muzee, sali de spectacole etc?Cate ajung sa aiba un job intr-o institutie publica sau intr-o firma privata?Banuiesc ca foarte putine.Prin urmare cum ramane cu egalitate sanselor de a participa la viata comunitatii?

 Cand ai o dizabilitate loco-motorie si vrei sa iesi din casa, in primul rand, te lovesti de starea drumurilor.
Daca stai la tara, drumurile sunt pline de pietre iar tu cu mersul tau nesigur sau si mai rau daca esti in fotoliu rulant, nu ai nici o sansa iar daca stai intr-un oras, prezenta bordurilor sau denivelarile din trotuar te aduc in aceeasi situatie.
Daca totusi ai fost un curajos si ai reusit sa treci peste aceste impedimente si ti-ai propus sa ajungi la un mijloc de transport in comun, cu siguranta cea mai apropiata statie e mult mai departe decat poti tu ajunge.
Si daca totusi ai reusit sa ajungi si aici, urcarea sau coborarea in/din mijlocul de transport in comun nu va fi prea simpla.Acestea sunt prea inalte, nu au trepte ajutatoare si nici rampe.Daca ai trecut peste aceste obstacole si reusesti sa ajungi la destinatie, cu siguranta te vei trezi in fata unui sir nesfarsit de trepte care de cele mai multe ori nu au nici o balustrada de care sa te sprijini si nici nu vei vedea vreo rampa de acces.
Asa ca vei ramane acasa iar participarea la viata comunitatii va fi pentru tine doar un vis.



Un comentariu: