duminică, 17 iulie 2016

Impresii, post-,,Arthritis Self-Management''...

   In lunile mai si iunie, timp de sase saptamani, aproximativ trei ore pe saptamana, am mers la un curs intitulat Arthritis Self-Management, tinut de dr Cristina Tataru in Focsani.
  Pe doamna doctor nu o intalnisem inainte, rugand-o sa ma inscrie la curs printr-un mesaj pe net. Nici pe ceilalti participanti la curs nu i-am cunoscut inaintea acestuia, fiind pacientii doamnei doctor, asa ca la primul curs am mers cu ceva emotii dar dornica sa dobandesc noi ,,arme''pe care sa le foloses in ,,lupta'' cu boala de care sufar dar si dornica sa cunosc oameni ce trec prin aceleasi experiente ca si mine.
  Acum la aproape doua saptamani de la incheierea acestuia pot spune ca am descoperit odata cu acest curs nu doar ceea ce-mi propusesem ci si ceva ce nu credeam ca voi intalni in Focsani... Un alt mod de a practica medicina... Un alt gen de relatie medic-pacient...
In general in Romania intre medic si pacient se dezvolta o relatie in care este normal ca pacientul sa alerge dupa medic pe culoarele spitalelor pentru o programare si pentru o informatie medicala sau ca pacientul sa astepte supus si cu emotie ore in sir pana ce medicul isi face timp si pentru el. Bineinteles ca acest gen de relatie este ,,incurajata'' si de birocratia excesiva a caror ,,victime'' sunt nu doar pacientii ci si cadrele medicale. Foarte rar insa intalnesti un medic care sa-si trateaze pacientul ca pe un egal.
La acest curs am descoperit o asemenea relatie medic-pacient dupa care tanjesc toti pacientii, de orice boala ar suferi.
Dr Tataru cunostea nu doar problemele legate de boala ale pacientilor ei ci si alte aspete ale vietii lor. Se vedea ca e un medic ce trateaza bolnavul si nu boala. Un medic cu o mentaliatate noua, ce depune eforturi sa aduca schimbari benefice pacientilor in Sectia de Reumatologie a Spitalului de Urgenta ,,Sf. Pantelimon'' Focsani. Bineinteles ca pentru a implementa aceste schimbari ar avea nevoie si de sprijinul celor din conducerea spitalului dar si al pacientilor...

  Cat priveste cursul... Cred ca acesta  ar fi util tuturor pacientilor cu atrita si ar trebui organizat in toate orasele.
El te ajuta sa-ti cunosti mai bine boala si sa reusesti sa-ti gestioneze diversele probleme aparute in viata ta odata cu aceasta.
Te ajuta sa constientizezi cat de importanta este identificarea corecta a problemelor ivite si gasirea celor mai bune solutii pentru rezolvarea acestora.

  Cursul contine informatii utile despre:
-Colaborarea cu medicul curant,
-Colaborarea cu sistemul de sanatate,
-Medicatia,
-Alimentatia sanatoasa,
-Extenuarea,
-Tratarea durerii,
-Rezolvarea problemelor,
-Alegerea intre optiuni,
-Gasirea resurselor in comunitate,
-Tratarea emotiilor: Mania, Teama, Frustrarea si Depresia,
-Plan de actiune pentru exercitii.
  Multumesc, doamnei dr. C. Tataru pentru o experienta frumoasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu