sâmbătă, 1 iunie 2013

Ajutati o persoana in suferinta donand sange!

 Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea face apel la vrânceni să doneze sânge. În ultimele săptămâni, numărul donatorilor a scăzut foarte mult, prin urmare, stocurile de sânge sunt pe terminate. 
   Medicul Mioara Hanţă, directorul CTS, spune că numărul celor care vin să doneze a scăzut din cauza faptului că multe persoane prestează munci agricole. „Mai avem puţine pungi de sânge. Ne vin cel mult 15 donatori (pe zi-n.r.), în cele mai bune cazuri. Facem apel la vrânceni să vină să doneze sânge, pentru că este pe terminate. Dacă vine o urgenţă, trebuie să chemăm aparţinătorii să doneze”, spune medicul Mioara Hanţă. 
   Medicii spun că donarea de sânge nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii, toate instrumentele utilizate fiind sterile şi de unică folosinţă. Mai mult, donarea este un lucru benefic pentru sănătate. La donare se rămâne fără o anumită cantitate de sânge şi măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, iar acest lucru întinereşte organismul. 
   Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar şi până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme şi bărbaţii care au peste 60 de kilograme.(sursa:Monitorul de Vrancea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu