marți, 17 septembrie 2013

O tara de vis!

   Avem o tara atat de frumoasa... In ultimii 22 de ani, de cand m-am imbolnavit uitasem asta...sau poate imi aminteam doar uneori cand mai vedeam fotografii cu diverse peisaje din tara sau urmaream vreun documentar pe acesta tema dar in aceasta luna am descoperit judetul Valcea. Nu fusesem niciodata in acesta zona. Inainte de a ma imbolnavi vazusem o mare parte din Moldova cu muntii si manastirile ei si putin din Transilvania dar niciodata nu ajunsesem in sudul tarii, asa ca acum am descoperit cu placere frumusetea peisajelor montane din Valcea dar si bogatia spirituala a acestui judet. Cineva ne-a spus ca ar fi judetul cu cele mai multe manastiri din tara. Nu stiu daca sunt mai multe decat in judetele din nordul Moldovei dar cu siguranta, aici veti descoperi manastiri ce par a fi colturi rupte din rai.
  Prima pe care am vizitat-o si pe care vi-o recomand este Manastirea Bistrita.Ctitorie a boierilor Craiovesti, aceasta dateaza din jurul anului 1490. Insa prima atestare documentara a manastirii se pastreaza in “Hrisovul de danie” datat 16 martie 1494 apartinand lui Vlad Voda Calugarul. Din 1497 marele ban Barbu Craiovescu a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842).
Din ctitoria Craiovestilor astazi se mai pastreaza bisericuta Bolnitei (1520-1521). Avand o impresionanta fresca interioara din traditia paleologa tarzie cand incepeau sa patrunda in Balcani elemente artistice folosite de iconografii cretani, biserica este inchinata “Schimbarii la fata”.
Ulterior vornicul Serban Cantacuzino i-a adaugat un pridvor deschis, de zidarie pe stalpi de piatra, zugravit de Iosif ieromonahul si Hranite, in stil brancovenesc (1710).
De remarcat faptul ca in complexul monahal de la Bistrita s-a instalat prima tiparnita din Tara Romaneasca, a ieromonahului Macarie, precum si o legatorie de carti bisericesti. Aici – dupa opinia unor cercetatori – s-a tiparit in 1508 Liturghierul slavon al calugarului Macarie, prima carte tiparita pe pamant romanesc.
De-a lungul timpului Manastirea a suferit multe transformari iar astazi inca de cum intri pe poarta ei ramai impresionat de frumusetea locului. Nici nu stii ce sa admiri mai intai, florile pe care le intalnesti la tot pasul, arhitectura locului, frumusetea picturilor. Totul e atat de frumos incat vocabularul meu e prea sarac pentru a pune in cuvinte aceasta frumusete.
Nu mi-a placut insa ca nu am putut urca cu masina pana la poarta Manastirii pe motiv ca era festivalul rromilor si nu prea am inteles ce legatura avea una cu alta iar atunci cand ai o dizabilitate locomotorie nu e prea placut sa urci pe jos chiar si cateva sute de metri.

  A doua manastire pe care am vizitat-o a fost Arnota. Strajuind masivul Arnota, din peisajul pitoresc al Muntilor Capatanii, la altitudinea de 840 de metri,  Manastirea Arnota este ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634 Conform unei legende, Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn, gasise scapare in aceste locuri, ascunzandu-se in niste stufarisuri, fiind urmarit de turci.
In pronaosul bisericii actuale se afla doua morminte: mormantul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, ingropat mai intai la Targoviste si adus apoi la Arnota, si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, fost ostean al lui Mihai Viteazul
Prin arhitectura, pictura si sculptura sa, Manastirea Arnota poate fi considerata un important monument istoric si de arta religioasa din tara.
Dintre toata manastirile vizitate in judetul Valcea, Manastirea Arnota mi-a placut cel mai mult.In biserica sa micuta chiar te simti aproape de Dumnezeu.Desi accesul e mai dificil, simplitatea, linistea, frumusetea pe care le veti intalni aici merita tot efortul.


                                                                
                                                                      (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu