luni, 28 octombrie 2013

Cardul...si persoanele cu dizabilitati

    In ultimii ani, chiar daca unii inca nu avem, am invatat cu totii ce inseamna un card. Daca prin absurd, exista cineva care n-a auzit ce e acela un card, DEX-ul ne spune ca este tip de cartelă magnetică prin care se pot face plăți cu mijloace electronice. Eu as spune ca este un mijloc modern prin care salariatii isi primesc salariul, pensionarii isi primesc pensia etc dar cu care se poate face si diverse plati.
 Oricat de modern ar fi acest mijloc de plata are insa si unele inconveniente. Daca locuiesti in mediul rural esti nevoit sa mergi in cel mai apropiat oras pentru a-ti retrage banii de pe card.
 Si totusi de ce credeti ca m-am apucat eu sa va povestesc toate acestea? Pentru ca exista primarii din mediul rural care in imensa-le intelepciune au inceput sa bage indemnizatia pentru insotitor a persoanelor cu dizabilitati din localitatea lor pe card, netinand cont de faptul ca multi dintre ei au dizabilitati locomotorii si nu se pot deplasa pana in cel mai apropiat oras  unde pot gasi un bancomat pentru a-si retrage banii si nu au nici familie sau prieteni care sa poata face acest lucru pentru ei.
   Un prieten, persoana imobilizata intr-un fotoliu rulant, ce locuieste intr-un sat din judetul Arad a fost pus intr-o astfel de situatie. Locuieste singur, nu are familie, nici prieteni in jurul lui, doar vecini de varsta a treia iar primaria ii depune indemnizatia de insotitor pe card (sau mai exact intr-ul cont curent din care ii poate retrage cu ajutorul cardului). Intr-o luna a ajuns cu mare dificultate in cel mai apropiat oras pentru a-si retrage indemnizatia dar cum se va descurca cand vremea se va inrautati odata cu venirea iernii? In plus, mi-a povestit ca niciunul din bancomatele gasite nu erau adaptate necesitatilor persoanelor aflate in fotoliul rulant.
Nu cumva primaria ar trebui sa ajute  persoanele aflate in dificultate, in loc sa le ingreuneze si mai mult viata???

4 comentarii:

  1. Buna... prietenul cu pricina nu a vorbit deloc cu primarul sa-i expuna ca nu poate avea acces la un bancomat?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Prietenul in cauza a expus aceasta problema contabilei cand l-a chemat la primarie pentru a-l informa despre aceasta schimbare iar raspunsul pe care l-a primit a fost ca ei nu au ce sa faca deoarece li s-a impus si lor aceasta schimbare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Inainte aveam cu toții însoțitorii sau asa stiam eu, acum daca se optează sa ia banii pacientul, ar trebui schimbat sistemul.

    RăspundețiȘtergere