marți, 23 iunie 2020

Povestea ACT, tacâmurile destinate persoanelor cu artrită

   Pe Alexandra Matei au cunoscut-o în urma cu un an și jumătate. M-a cautat pe o rețea de socializare pentru a mă ruga să-i povestesc mai multe despre poliartrita reumatoidă. Mi-a spus că era studentă la sectia de Design de produs din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București și că în cadrul unui proiect de la facultate dorea să creeze niște ustensile de servit masa pentru persoanele cu probleme degenerative ale membrelor superioare. Îmi amintesc că am vorbit cu ea de câteva ori, i-am facut câteva fotografii cu mâinile mele, am completat un chestionar care s-o ajute să înțeleagă mai bine această afecțiune, am văzut primele prototipuri ale ACT, tacâmurile destinate persoanelor cu artrita, apoi n-am mai știut nimic de ea.
  În urma cu vreo doua săptămâni am primit iar un mesaj de la Alexandra. Era un mesaj de mulțumire. Am rămas destul de surprinsă. De-a lungul timpului, ajutasem și alte persoane cu informații despre afecțiunea pe care o am dar nimeni nu se mai întorsese să-mi mulțumească.
Și dăcă tot am ,,prins-o,, am încercat să aflu eu mai multe informații despre ea și despre evoluția ACT pe care vi le voi împărtăși și voua în cele ce urmează.

Scurt interviu cu Alexandra Matei, creatoarea ACT
N.I.: - Alexandra, de ce tacâmuri pentru pacienți cu artrită? 
A.M.: -Totul a pornit de la un proiect de la facultate care îsi propunea să rezolve problema mâncatului pentru persoanele cu afectiuni degenerative ale membrelor superioare. Recunosc că pâna în acel moment nu știam exact ce este artrita. Nu cunoașteam pe nimeni care să se confrunte cu ea. Abia după ce am început să fac cercetare pentru proiect, am cunoscut persoane cu acest diagnostic.
N.I.: -Care a fost cea mai mare provocare în realizarea acestor tacâmuri?
AM: -Neavând probleme de mobilitate, cel mai important a fost sa intru in contact cu persoane care suferă de artrita și să încerc să le înteleg. Singurul mod în care puteam să le inteleg nevoile era să vorbesc cu ele și să le observ obiceiurile.
N.I.: -Cât timp ți-a luat să le faci și din ce material sunt facute? 
A.M.: -ACT este rezultatul a peste doi ani de cercetare, studiu al bolii, discuții cu medici și pacienți, prototipare și testare. Produsul actual cuprinde un capăt de tacâm din inox, capace din pvc sau pp, structură metalică flexibila și manson din spumă poliuretanica.
N.I.: - Ce s-a întâmplat după proiectul inițial cu ACT?
A.M.: -Am fost selectata într-un accelerator numit Level-up care a durat 8 luni (februarie 2019-octombrie 2019) și prin intermediul căruia am dezvoltat proiectul și am organizat o campanie de crowdfunding pe platforma Indiegogo.
În mai 2019 am câștigat faza națională a concursului Hillary Social Enterprise4Women by Erasmus+ și am reprezentat România la faza internațională care a avut loc în Olanda.
Am continuat să dezvolt proiectul și dupa absolvirea facultății pentru că mi-am dorit să duc mai departe acest proiect și să îl transform într-un produs care să îi ajute pe cei din jur. 


Din noiembrie 2019 am reusit să inregistrez ACT și să obtin un brevet valabil la nivel european.
N.I.: - Cu ce te ocupi în prezent, Alexandra?
A.M.: - Sunt doctorand in cadrul aceleeasi universitati si am infiintat o firma care ofera servicii de design prin intermediul căreia dezvolt ACT.

  Cu speranța că tacâmurile realizate de Alexandra Matei vor ajunge la cât mai multe persoane ce mânuiesc cu dificultate tacâmurile obișnuite, vă recomand să intrați pe pagina ACT - tacamuri flexibil pentru a afla mai multe despre acest proiect!






Alte recomandări

O zi din viata unei persoane cu poliatrita reumatoida
Viata cu poliatrita reumatoida…








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu