vineri, 3 iunie 2011

Telefonul mobil, prietenul sau dusmanul nostru?

  Telefoanele mobile fac parte din viata noastra. Ne sunt aproape in orice moment ajutandu-ne sa comunicam cu cei dragi, sa rezolvam diverse probleme, sa iesim din diferite situatii dificile etc.
  La prima vedere ,telefonul mobil poate fi considerat cel mai bun prieten al nostru dar, din pacate, acesta nu ne aduce doar avantaje ci si o serie de neplaceri.Tocmai despre aceste posibile neplaceri am citit astazi un articol foarte interesant in ziarul GANDUL ,pe care vi-l supun atentiei:
,,Folosirea telefoanelor mobile duce la creşterea cu 40% a riscului de dezvoltare a cancerului la creier în cazul persoanelor care le utilizează mai mult de 30 de minute pe zi într-o perioadă de 10 ani, arată un nou raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, citat de cbsnews.
Pentru diminuarea riscurilor, cercetătorii ne sfătuiesc să folosim mesajele scrise (SMS) în locul convorbirilor îndelungate, căştile sau speakerul încorporat în telefon. Terminalul trebuie ţinut la o distanţă de cel puţin 2,5 cm de corp, iar gravidele sunt atenţionate să evite aşezarea lui în apropierea abdomenului.
Copii sunt cei mai expuşi riscurilor de apariţie a cancerului la creier pentru că oasele craniului lor mai subţiri, fapt care impune limitarea folosirii telefoanelor mobile în cazul acestora.
Specialiştii ne sfătuiesc să evităm să dormim cu telefonul mobil lângă pat şi sub pernă, dar şi folosirea acestuia în zone în care semnalul este slab pentru că în astfel de condiţii nivelul de radiaţii emis creşte.
Toate telefoanele mobile emit o astfel de energie, dar valorile SAR variază de la un model la altul.
Lista celor mai periculoase modele de telefoane mobile a fost elaborată în funcţia de valorile indicelui SAR, care exprimă cantitatea de energie RF (pe frecvenţă radio) absorbită de către organism în timpul folosirii unui telefon mobil.

Topul celor mai periculoase telefoane mobile după valoarea SAR:
Loc Producator Model Valoare SAR
1. Motorola Bravo 1,59
2. Motorola Droid 2 Global 1,58
3. Sony Ericsson Satio (Idou) 1,56
4. Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro 1,55
- Kyocera Jax S1300 1,55
6. Motorola i335 1,53
7. Nokia Astound 1,53
8. Motorola Defy 1,52
- Motorola Grasp 1,52
- ZTE Salute 1,52

Topul telefoanelor care prezintă cel mai scăzut grad de radiaţii după valoarea SAR:
Loc Producător Model Valoare SAR
1. Samsung Blue Earth 0,196
2. Samsung Infuse 4G 0,2
3. Samsung Acclaim 0,29
4. Samsung Replenish 0,3
5. Huawei Ideos X5 0,34
- T-Mobile Sidekick 4G 0,34
7. LG Quantum 0,35
8. Samsung Haven 0,41
- Samsung Evergreen 0,41
10. Samsung Captivate 0,42''
  Prin urmare , ar trebui sa folosim telefonul mobil cu moderatie ,mai ales ca in unele zone semnalul este foarte slab, companiile de telefonie mobila nefacand investitii in echipamente,pentru imbunatatirea acestuia..Din nefericire, uneori e foarte dificil sa fim moderati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu