Legumele contin aproximativ 80% apa si sunt sarace in glucide, lipide si proteine. Cel mai mare continut este in vitamina C dar si in caroten. Avand in vedere faptul ca organismul uman nu este in masura sa sintetizeze vitamina C, aportul de vitamina C este foarte important. Vitamina C se gaseste mai ales in frunzele verzi cum sunt cele de patrunjel, leustean, marar, telina, spanac, stevie, dar si in ardei, ceapa verde, cartofi.
Consumul de legume proaspete este mult mai indicat, deoarece prin prelucrare termica acestea pierd o mare parte din constituentii nutritivi. Pe langa cantitatea ridicata de vitamina C legumele mai contin si alte vitamine si minerale esentiale bunei functionari a organismului:
Carotenul (provitamina A) se gaseste in morcovi, carote, ridichi, sparanghel
Vitamina E se gaseste in: fasole si mazare verde, varza, spanac, sfecla rosie
Vitamina K se gaseste in: spanac, loboda, urzici, conopida
Potasiul se gaseste in: morcovi, salata, rosii, castraveti
Calciul se gaseste in: sfecla, spanac
Fierul se gaseste in: patrunjel, urzici, spanac, papadie
Fosforul se gaseste in seminte
Fructele se caracterizeaza prin bogatia lor in apa, saruri minerale, vitamine, celuloza. Prin faptul ca au un continut scazut in proteine si glucide, fructele au o valoare energetica scazuta si sunt recomandate atunci cand vrem sa scapam de cateva kilograme Ca si legumele, fructele contin vitamine: vitamina C, B1, B2 si saruri minerale precum potasiu, calciu, fier, iod, fosfor. Printre actiunile terapeutice ale fructelor se numara actiunea laxativa (datorita continutului de celuloza), actiunea mineralizanta, vitaminizanta, actiune diuretica (datorita continutului ridicat in apa).
Continutul in vitamine al fructelor:
Vitamina C se gaseste in: portocale, lamai, mere, pere, afine
Vitamina E se gaseste in : migdale, nuci
Vitamina A se gaseste in: lamai, portocale, ananas, grapefruit, caise
Vitamina B se gaseste in: banane, struguri, portocale, pere, migdale
Dar oare fruntele si legumele pe care le cumparam din piete sau supermarketuri ne aduc toate aceste beneficii?
Indiferent dacă sunt de producţie internă sau de export, legumele sunt fără gust şi nutrienţi. Ele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, iar substanţele folosite au efecte negative asupra organismului, provocând intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează nutriţioniştii.
Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide şi pulverizate cu tot felul de substanţe toxice menite să le mărească rezistenţa în timp. "Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor", recomandă Mencinicopschi.
Nutriţioniştii susţin că legumele cumpărate iarna au un conţinut mai ridicat de chimicale, comparativ cu cele pe care le cumpărăm în sezonul cald. Mencinicopschi recomandă achiziţionarea legumelor importate din ţări apropiate României. Motivul? Acestea sunt tratate mai puţin cu substanţe care să le ajute să reziste trasportului. "Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacă conţine sau a fost tratat cu foarte multe substanţe chimice, doar rezultatele de laborator pot arăta acest fapt", spune profesorul.
Cartofii, morcovii, ceapa şi usturoiul sunt legume care pot supravieţui chiar şi în timpul sezonului rece, important este modul de depozitare. Prof. dr. Mencinicopschi recomandă ca acestea să fie ţinute în locuri răcoroase. "Morcovii pot fi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip, iar cartofii - îngropaţi în pământ, iar atunci când îi vom scoate vor arăta ca proaspăt cultivaţi".
Dacă nu sunt depozitaţi corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentru organism atunci când încep să încolţească.
Pentru a evita efectele negative ale acestora trebuie înlăturate toate porţiunile înverzite şi încolţite. Partea galbenă din cartof care rămâne este sigură pentru consum.
Prin urmare, aveti grija ce fructe si legume mancati!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu