duminică, 1 aprilie 2012

Fructele si legumele, un izvor de sanatate?!

     Nutritionistii ne recomanda sa consumam zilnic cinci portii de legume si fructe pentru a avea o alimentatie sanatoasa.Fructele si legumele contin vitamine, minerale si fibre. Acestea au un numar foarte redus de calorii si sunt indispensabile bunei functionari a organismului nostru.Consumul zilnic de fructe si legume proaspete este recomandat atat persoanelor sanatoase dar mai ales celor care sufera de diverse avitaminoze. De asemenea, ele intervin si in procesul de prevenire a batranetii, a anumitor tipuri de cancere si boli cardio-vasculare. Multumita continutului lor de calciu si potasiu, legumele si fructele participa la lupta impotriva osteoporozei. Ele mentin in organismul nostru un echilibru acido-bazic, limitand eliminarea calciului prin intermediul urinei.
     Legumele contin aproximativ 80% apa si sunt sarace in glucide, lipide si proteine. Cel mai mare continut este in vitamina C dar si in caroten. Avand in vedere faptul ca organismul uman nu este in masura sa sintetizeze vitamina C, aportul de vitamina C este foarte important. Vitamina C se gaseste mai ales in frunzele verzi cum sunt cele de patrunjel, leustean, marar, telina, spanac, stevie, dar si in ardei, ceapa verde, cartofi.
Consumul de legume proaspete este mult mai indicat, deoarece prin prelucrare termica acestea pierd o mare parte din constituentii nutritivi. Pe langa cantitatea ridicata de vitamina C legumele mai contin si alte vitamine si minerale esentiale bunei functionari a organismului:
Carotenul (provitamina A) se gaseste in morcovi, carote, ridichi, sparanghel

Vitamina E se gaseste in: fasole si mazare verde, varza, spanac, sfecla rosie

Vitamina K se gaseste in: spanac, loboda, urzici, conopida

Potasiul se gaseste in: morcovi, salata, rosii, castraveti

Calciul se gaseste in: sfecla, spanac

Fierul se gaseste in: patrunjel, urzici, spanac, papadie

Fosforul se gaseste in seminte

   Fructele se caracterizeaza prin bogatia lor in apa, saruri minerale, vitamine, celuloza. Prin faptul ca au un continut scazut in proteine si glucide, fructele au o valoare energetica scazuta si sunt recomandate atunci cand vrem sa scapam de cateva kilograme Ca si legumele, fructele contin vitamine: vitamina C, B1, B2 si saruri minerale precum potasiu, calciu, fier, iod, fosfor. Printre actiunile terapeutice ale fructelor se numara actiunea laxativa (datorita continutului de celuloza), actiunea mineralizanta, vitaminizanta, actiune diuretica (datorita continutului ridicat in apa).
Continutul in vitamine al fructelor:
Vitamina C se gaseste in: portocale, lamai, mere, pere, afine

Vitamina E se gaseste in : migdale, nuci

Vitamina A se gaseste in: lamai, portocale, ananas, grapefruit, caise

Vitamina B se gaseste in: banane, struguri, portocale, pere, migdale

   Dar oare fruntele si legumele pe care le cumparam din piete sau supermarketuri ne aduc toate aceste beneficii?
   Fără gust, lipsite de nutrienţi, aţoase şi chiar lemnoase, dar cu aspect frumos, aşa arată legumele pe care le cumpărăm din comerţ. "Spre deosebire de acum 20 de ani, legumele pe care le mâncăm au avantaje agronomice: sunt aspectoase, rezistă în timp şi cresc destul de repede", a declarat, pentru gândul, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului Naţional de Cercetări Alimentare. Specialistul atenţionează însă că, deşi punctează la capitolul imagine, legumele nu stau la fel de bine şi la capitolul beneficii aduse organismului nostru. Practic, legumele nu mai au gust pentru că provin din soiuri hibrid, speciale pentru seră. "Aceste soiuri sunt create special de om, prin selecţie artificială, pentru a avea o producţie mare de legume. Soiurile pure nu dau producţii mari. Un bun exemplu este soiul roşiilor "inimă de bou", care sunt gustoase, neaspectuoase şi cărnoase. Din păcate, acestea se deteriorează rapid şi nu au o producţie mare", spune prof. dr. Mencinicopschi.
   Indiferent dacă sunt de producţie internă sau de export, legumele sunt fără gust şi nutrienţi. Ele sunt tratate chimic înainte de a ajunge pe masa noastră, iar substanţele folosite au efecte negative asupra organismului, provocând intoxicarea ficatului, a rinichilor şi a sistemului nervos central, avertizează nutriţioniştii.
Astfel, legumele sunt supuse unor tratamente cu pesticide şi pulverizate cu tot felul de substanţe toxice menite să le mărească rezistenţa în timp. "Cea mai bună soluţie este să mâncăm fructe şi legume atunci când este sezonul lor", recomandă Mencinicopschi.
Nutriţioniştii susţin că legumele cumpărate iarna au un conţinut mai ridicat de chimicale, comparativ cu cele pe care le cumpărăm în sezonul cald. Mencinicopschi recomandă achiziţionarea legumelor importate din ţări apropiate României. Motivul? Acestea sunt tratate mai puţin cu substanţe care să le ajute să reziste trasportului. "Din păcate, aspectul unui aliment nu ne poate spune dacă conţine sau a fost tratat cu foarte multe substanţe chimice, doar rezultatele de laborator pot arăta acest fapt", spune profesorul.
   Cartofii, morcovii, ceapa şi usturoiul sunt legume care pot supravieţui chiar şi în timpul sezonului rece, important este modul de depozitare. Prof. dr. Mencinicopschi recomandă ca acestea să fie ţinute în locuri răcoroase. "Morcovii pot fi depozitaţi într-o lădiţă cu nisip, iar cartofii - îngropaţi în pământ, iar atunci când îi vom scoate vor arăta ca proaspăt cultivaţi".
Dacă nu sunt depozitaţi corespunzător, cartofii pot deveni toxici pentru organism atunci când încep să încolţească.
Pentru a evita efectele negative ale acestora trebuie înlăturate toate porţiunile înverzite şi încolţite. Partea galbenă din cartof care rămâne este sigură pentru consum.
   Prin urmare, aveti grija ce fructe si legume mancati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu