joi, 21 noiembrie 2013

Teatru ,,Mr. Gh. Pastia'' din Focsani împlineşte astăzi O SUTĂ DE ANI

   Teatru ,,Mr. Gh. Pastia'' din Focsani împlineşte astăzi O SUTĂ DE ANI. 
 Inaugurarea Teatrului “Mr. Gh. Pastia” a avut loc pe 21 noiembrie1913, în prezenţa autorităţilor locale şi a maiorului filantrop Pastia, cu spectacolul “Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri, pus în scenă de Compania Dramatică a Teatrului Naţional din Iaşi, condusă la acea vreme de Mihail Sadoveanu.
Acest edificiu este o operă în stil electic a arhitectului Constantin C. Giugolea, având ca antreprenor al lucrării pe arhitectul Simion Vasilescu.
 Alexandru Davila- directorul general al teatrelor din România- îl felicita călduros pe Gheorghe Pastia pentru „opera sa patriotică atât de frumoasă şi desăvârşită” iar parlamentarul Emil Lahovary îi mulţumea maiorului pentru „frumosul monument care împodobeşte Focşaniul prin nobila generozitate a lui Gheorghe Pastia”. În amintirea momentelor de început, de curând, Teatrul și-a recăpătat pe frontispiciu titulatura de acum 100 de ani: ”Teatrul Comunal Maior G. Pastia”. Pentru a fi pregătită pentru această aniversare, clădirea Teatrului, o adevărată bijuterie arhitectonică, a fost reabilitată atât în interior cât și în exterior,
   A doua ctitorie a lui Gheorghe Pastia a fost Ateneul Popular. La 28 ianuarie 1926 Gheorghe Pastia se adresează Consiliului Comunal, Primarului Focşaniului, cu o scrisoare în care scria: „În dorinţa de a desăvârşi opera culturală pe care am început-o în oraşul meu natal Focşani, prin construirea Teatrului Comunal «Maior Gheorghe Pastia» ce l-am donat comunei, m-am hotărât de a mai construi la Focşani, cât voi mai fi în viaţă, un Ateneu Popular, atât de rar în ţara noastră, care să fie zilnic accesibil publicului doritor de lumină şi căldură”. (Sursa:Monitorul de Vrancea)

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu