luni, 25 noiembrie 2013

Donati sange pentru a ajuta o persoana ce sufera!

  Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea are mari probleme cu stocurile de sânge, numărul donatorilor fiind din ce în ce mai mic. Directorul instituţiei, medicul Mioara Hanţă, spune că pe stoc nu mai sunt pungi cu sânge din grupele A și B, atât negativ cât și pozitiv, de aceea îi roagă pe toţi cei care au această grupă să vină să doneze.
   Numărul celor care trec pragul unității este mic. Zilnic, vin, în medie, doar 15-20 de donatori. „Avem nevoie de grupele A și B nu mai avem deloc pe stoc. Avem foarte multe solicitări în această perioadă, iar donatorii sunt puțini. Îi aşteptăm pe vrânceni la donare”, spune medicul Mioara Hanţă.
   Cei care donează sânge trebuie să ştie că acest lucru nu reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii lor, toate instrumentele utilizate fiind sterile şi de unică folosinţă. Toţi cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar şi până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme şi bărbaţii care au peste 60 de kilograme.
   Medicii spun că donarea este un lucru benefic pentru sănătate. La donare se rămâne fără o anumită cantitate de sânge. Măduva osoasă este nevoită să producă celule noi, iar acest lucru întinereşte organismul.(sursa:Monitorul de Vrancea)
  Inaintea Sfintei Sarbatori a Nasterii Domnului Iisus, ajutati o persoana ce sufera pe un pat de spital donand putin din sangele vostru! Nu se stie niciodata... la moment dat in viata fiecare dintre noi poate ajunge sa aiba nevoie de ajutorul semenilor sai, fie ca e vorba de sange sau de un alt fel de ajutor...   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu