"Ritmul trezeste instinctele, melodia emotiile, iar armonia inteligenta"
Muzica face parte din viata fiecaruia dintre noi.Chiar daca nu avem aptitudini interpretative, fiecare dintre noi ascultam muzica atunci cand suntem tristi, plictisiti, ne simtim fizic rau sau suntem veseli, fericiti etc si de fiecare data muzica ne ajuta.
Ascultarea muzicii are aproape numai efecte benefice.
Profesorul Iamandescu a realizat primele studii de muzicoterapie din Romania, in cadrul catedrei de Psihologie Medicala si Psihosomatica a UMF "Carol Davila" din Bucuresti.
Studiile au aratat ca muzica joaca un rol mult mai important decat am putea crede.
Ea si-a dovedit posibilitati terapeutice in plan psihologic si somatic.Efectul sau antalgic, de combatere a durerii, a fost evidentiat intr-un mod spectaculos atat in ginecologie cat si in chirurgie.
Cercetarile au aratat ca orice muzica este eficienta, in mod sigur, dar s-a dovedit ca piesele din repertoriul clasic si romantic activeaza cel mai mult creierul. Chiar daca exista asa-numita muzica preferata (unul vrea romante, unul vrea rock), exista tomografia cu emisie de pozitroni care arata cum muzica lui Mozart activeaza 99%-100% din scoarta cerebrala. Si, in general, muzica simfonica si de camera activeaza creierul in proportie de 90%, spre deosebire de muzica usoara sau tangoul, de exemplu, care activeaza creierul in proportie de 50%.
Mai mult, nici o muzica nu poate depasi pragul pe care il atinge muzica baroca, de exemplu, ale carei unde sonore au frecvente care se inscriu in zona de activare optima a activitatii cerebrale. Daca ascultam muzica baroca, neuronii capata un ritm de activitate ciclica intre 8 si 12 cicli pe secunda, ceea ce se intampla numai in cazul geniilor! Numai ca geniile il au permanent, in vreme ce omul care asculta muzica il are doar cat asculta muzica, dar este suficient, pentru ca imbunatateste memoria.
De asemenea s-a demonstrat ca muzica in stil baroc in special, adica Bach, Telemann, Handel imbunatateste memoria.
Muzica baroca are efecte foarte bune si pentru relaxare, si pentru terapie. Aici pot fi inclusi si Mozart, Beethoven, Wagner. De asemenea, efectul antalgic este mare si la muzica preferata.
Cercetarile au demonstrat si o scadere considerabila a glicemiei pe fondul auditiei muzicii clasice.
Muzica stimuleaza imunitatea, iar cine are o imunitate mai buna traieste mai mult.
Melodia stimuleaza afectivitatea, emotiile, le rafineaza, iar armonia sonoritatilor, orchestratia stimuleaza inteligenta. Toate aceste cercetari au aratat importanta muzicoterapiei.
Muzica stimuleaza imunitatea, iar cine are o imunitate mai buna traieste mai mult.
Asadar, ASCULTATI MUZICA!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu