joi, 10 mai 2012

Coruptia este cea mai grava boala a sistemului medical romanesc! -MedAlert

  Există corupţie în sistemul sanitar, dar nu se poate spune că e mai mare decât în alte domenii, este un cerc vicios şi trebuie să facem ceva, a declarat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia lansării portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc - MedAlert.ro.
"Plăţile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru servicii de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat, însă, că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare", a mai spus Gitenstein.
   MedAlert este o platformă online prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc. Portalul se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor.
Portalul este unul dintre proiectele online care au câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.
   Obiceiul şpăgii în spital şi-a dublat frecvenţa în ultimii zece ani: 60% dintre românii chestionaţi în 2009 au admis că au dat şpagă în spital, comparativ cu doar 30% în 2001 (studiu Banca Mondială).
 Coruptia este cea mai grava boala a sistemului medical romanesc!
Dacă eşti pacient şi te-ai săturat de tratamente gratuite pe care trebuie să le plăteşti, de medici care aşteaptă şpaga înainte recunoştinţei tale, de spitale murdare unde trebuie să-ţi aduci tifonul de acasă, atunci fă o sesizare. E singura salvare! 
Dacă eşti medic şi te-ai săturat să fii complice tăcut la corupţia din sistem, să fii tratat cu un salariu de mizerie, să fii lăsat la urmă pentru ca „pilele” să prospere, atunci fă o sesizare. E singura salvare. 
Echipa MedAlert va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie şi de lipsă de transparenţă a autorităţilor medicale.-http://www.medalert.ro/
 Sunt sigura ca si tu macar o data in viata te-ai lovit de coruptia din sistemul medical! Nu fi pasiv! Ia atitudine!
Din salariul nostru plătim în medie statului 215 RON (50 Euro) pe lună pentru asigurarea medicală. Asta înseamnă aproape 600 Euro anual din buzunarul nostru, din munca noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu