marți, 22 mai 2012

Soarele si impactul lui asupra organismului

Expunerea la soare poate să ne influenţeze starea de sănătate încă din primele zile de viaţa. Aceasta, însă, trebuie să fie adaptată vârstei, nevoilor fiecăruia şi patologiilor existente care se pot ameliora sau agrava, sunt de părere medicii. Potrivit specialiştilor, vârstnici, copii, persoanele care au aluniţe sau care suferă de boli de inimă nu trebuie să exagereze cu expunerea la soare.
La vârstnicii diagnosticaţi cu reumatism cronic degenerativ (artroză), razele soarelui pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare şi la creşterea mobilizării acestora.
Vitamina D are rolul de a menţine nivelul normal al calciului şi al fosforului în sânge
Interacţiunea cu soarele se realizează prin intermediul pielii. Această este cea mai mare „glandă” a corpului uman ce produce vitamina D, implicată în creşterea absorbţiei calciului din alimente şi stoparea pierderii acestuia prin urină.
„Denumită şi ‘vitamina soarelui’, vitamina D are rolul de a menţine nivelului normal al calciului şi al fosforului în sânge, substanţă ce condiţionează funcţionarea corectă a sistemului neuromuscular şi a mineralizării oaselor“, a declarat dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie în cadrul unei clinici private din Capitală.
Deşi deficitul de vitamina D apare şi la adulţi sau bătrâni, forma cea mai severă şi frecvent întâlnită este în cazul celor mici, în cazul cărora poate apărea rahitismul. Acesta afectează în special copiii ce suferă de malnutriţie severă, de înfometare sau de un regim dietetic inadecvat necesităţilor lor. Medicii consideră că cel mai ridicat risc de apariţie a rahitismului îl au nou născuţii alăptaţi la sân ai căror mame nu se expun la soare.
Specialiştii publicaţiei Jurnalul de Endocrinologie Clinică şi Metabolism din USA au făcut o descoperire uimitoare: copiii cu nivele scăzute de vitamina D, în special cei care sunt supraponderali şi obezi, sunt supuşi unui risc mult mai mare de a dezvolta rezistenţă la insulină, lucru ce mai târziu poate progresa până la diabet.
La adulţi echivalentul rahitismului de la copii poartă denumirea de osteomalacie. Aceasta poate fi consecinţa unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbţii insuficiente de vitamina D (boală de pancreas, intoleranţă la gluten). În plus, o osteomalacie poate fi provocată de o intoxicaţie a osului cu unele substanţe (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scăderi importante a nivelului de fosfor în sânge (insuficienţă renală cronică).
În cazul vârstnicilor, soarele este un adjuvant în tratamentul osteoporozei, afecţiune întâlnită mai des la femei, mai ales la menopauză. Afecţiunea este caracterizată printr-o fragilitate osoasă cu creşterea riscului de fractură.
Interacţiunea tegumentelor cu soarele poate să aibă efect benefic şi în psoriazis, prin ameliorarea leziunilor pielii. Acest tip de afecţiune cutanată poate fi însoţită şi de variate forme de artropatie.
În plus, expunerea la soare este indicată şi în bolile reumatice inflamatorii cronice, dar cel mai mult ajută la poliartrita cronică evolutivă. Masajul valurilor şi razele soarelui reuşesc să amelioreze durerile atât de neplăcute ale reumaticilor.(sursa:Gandul.info)
  Pe langa impactul asupra organismului, soarele influenteaza si starea de spirit a fiecaruia dintre noi.El ne face sa fim mai increzatori si plini de sperantam Cand soarele straluceste si ne incalzeste cu razele lui, ni se pare ca parca viata e mai frumoasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu