sâmbătă, 13 octombrie 2012

Bucurati-va de bogatia toamnei!


Am ajuns la jumatatea toamnei...Frigul, ploaia si vantul deja fac parte din viata noastra cotidiana si ne duc cu gandul la iarna ce va veni.In aceasta perioada trebuie sa ne fortificam organismul pentru a face fata temperaturilor din ce in ce mai scazute, mancand cat mai multe fructe si legume specifice acestui sezon.
1. Morcovi
Acum sunt proaspeti, crocanti si plini de fibre, portasiu, vitamine (A, C si K). Nutritionistii te sfatuiesc sa ii consumi in forma cruda, astfel incat sa te bucuri din plin de ei.
2. Dovleci
Sunt buni in orice reteta i-ai include. Iar proprietatile lor nutritive nu sunt deloc de neglijat: contin alfa si beta caroten, fibre si multe vitamine, excelente pentru vedere si sistemul imunitar. Iar semintele sunt numai bune de consumat atunci cand simti nevoia sa rontai ceva sanatos.
3.Gutuile
 Pline de vitamine si minerale, ele alunga primele simptome de raceala, fortifica organismul si actioneaza ca un puternic antioxidant. In compoturi, tarte sau magiun, ele pastreaza o aroma care ne face sa spunem ca toamna miroase a gutui!
4. Sfecla
Culoarea intensa a sfeclei este un semn al beneficiilor sale nenumarate. Contine antioxidanti foarte puternici, are proprietati anti-inflamatoare si este plina de vitamine. O poti consuma in supe, in salate, sau iti poti pregati provizii pentru iarna.
5. Varza
Alimentul peste care multa lume trece cu vederea este foarte benefic pentru organism. Este o sursa foarte buna de vitamina C, fibre si potasiu si joaca un rol important in lupta cu cancerul. O salata de varsa cu rosii este, pe cat de simpla si gustoasa, pe atat de sanatoasa.
6.Nucile
Au fost, inca din timpuri stravechi asociate cu intelectualii deoarece forma lor seamana cu cea a creierului. Nucile contituie o bogata sursa de energie, continand multi nutrienti, antioxidanti si vitamine esentiale pentru o buna functionare a organismului  Introducerea regulata in meniu a nucilor ajuta la reducerea colesterolului negativ si la cresterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism.
7.Vinetele
Stimuleaza sistemul imunitar printr-o gama completa de antioxidanti, care mentin inima sanatoasa.
9.Strugurii
 Pentru sanatate sunt o adevarata comoara, o farmacie in bobite. Au in compozitia lor vitaminele C, K, B1, B2 si B6, toate cu efect antioxidant, care intaresc sistemul imunitar. In plus, strugurii negri contin resveratrol, un antioxidant puternic, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature.
10.Merele
Au multa vitamina C, un antioxidant puternic, dar si alti antioxidanti care protejeaza organismul de cancerul de san sau de colon, mentin o digestie sanatoasa si un nivel sanatos al colesterolului.
  Bucurati-va de bogatia toamnei, avand grija in acelasi timp de sanatatea voastra!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu