(continuare)
Despre iaurt ce parere aveti? Ne face bine sau nu?
Bogat în proteine digerabile, vitamine şi minerale, dar sărac în
calorii şi colesterol, iaurtul este alimentul ideal pentru o dietă
sănătoasă. Însă doar cel natural. Potrivit directorului Institutului de
Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, iaurtul cu
fructe nu este recomandat pentru că, în general, este plin de aditivi şi
zaharuri şi dăunează organismului.
Prof. dr.
Mencinicopschi ne sfătuieşte, dacă avem poftă de ceva dulce, să nu
alegem direct iaurturile cu fructe, ci să optăm pentru cele naturale
combinate cu fructe proaspete. „Cele cu fructe sunt pline de conservanţi
şi au o valoare biologică mai scăzută pentru că fructele din ele sunt
«moarte». În plus, conţin şi zahăr. De asemenea, în compoziţia
iaurturilor cu fructe se găsesc diverse tipuri de amidon modificat, E
1410, E 1414, E 1420, E 1404. Nici acidifiantul citrat de sodiu (E 331)
nu ar trebui să se regăsească printre ingredientele iaurturilor cu
fructe, mai ales dacă ne gândim că aceste produse sunt frecvent
consumate de copii. E 331 modifică echilibrul acido-bazic şi duce la
apariţia unor simptome, ca spasmele musculare şi tulburările cardiace.
De asemenea, împiedică fixarea calciului pe oase”, explică prof. dr.
Mencinicopschi.
Iaurtul natural contine probiotice. Probioticele au efecte benefice
asupra sistemul digestiv si asupra sistemului imunitar, combatand
constipatia, protejand ficatul (hepatoprotectie), prevenind diareea,
crescand absorbtia calciului, fierului, magneziului.
Un alt specialist, de aceasta data din afara tarii, ne spune insa ca: „Bacteriile profane de iaurt nu au obiceiul să se lipească de
pereţii intestinelor căci ele trăiesc din lapte proaspăt şi nu din
lucrurile digerate. Pe de altă parte, bacteriile probiotice nu sunt în
stare să facă lapte gros, căci această sarcină o au bacteriile
lactoacide. De aceea preţioasele bacterii (probiotice) se introduc, se
amestecă pe altă cale, ulterior, în iaurtul deja fermentat“. (Udo Polmmer).
„Bacteriile
din fecale şi din secreţiile vaginale sunt bacterii care, după
microbiologul alimentar Prof. Michael Teuber, reprezintă noi specii.
Bacterii la care lucrează şi tehnologii genetice și care provin din
fecale de porc sau din intestine de şobolani. Bacterii a căror specie
nici nu este definită clar şi care au fost testate fără scrupule şi la
sugari. Aici trebuie specificat că bacteriile bifide pot fi şi patogene,
aşa cum avertizează specialistul elveţian. Unele bacterii bifide pot
provoca carii şi chiar meningită“, spune Udo Pollmer.
Deci
aceste bacterii nici măcar nu pot produce iaurt din lapte! Ele sunt
amestecate în iaurt după ce acesta a fermentat. Consumul produselor
probiotice poate, deci, să afecteze flora intestinală.
Deci ce sa mai intelegem? Iaurtul, asa-zis natural, e bun pentru sanatatea noastra sau nu?!
Va plac dulciurile? Eu le ador desi nici acestea nu sunt recomandate. Daca cititi pe ambalaj compozitia dulciurilor voastre preferate, veti descoperi ca acestea contin foarte multi aditivi alimentari, cei mai multi dintre ei fiind periculosi pentru organism.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetãri Alimentare, e convins cã, cresterea
alarmantã a incidentei diferitelor forme de cancer e strâns legatã de avalansa
produselor alimentare bogate în E-uri nocive consumate frecvent de români. De
asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de rãspândirea bolilor
cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor.
Conservantii, aromele, colorantii de sintezã sunt
indicate pe ambalaj cu litera E, urmatã de un numãr din trei sau patru cifre.
Si daca tot am ajuns la capitolul E-uri, sa vedem cum sunt clasificate acestea:
Suspecte:E 125, E 141,E 150, E 171,E 172, E 173,E 240, E 241,E 477;
Periculoase: E 102 (extrem de nociv), E
110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda
tiroidã);
Toxice: E 220, E 221, E 222, E 224
(produc boli intestinale); E 338,E 339, E 340, E 341, E 407, E
450, E 461, E 463, E 465,
E 466 (afecteazã tubul digestiv); E
230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimã vitamina B12);
E 320,E 321 - antioxidanti din margarinã
(cresc colesterolul); E311, E 312 (atacã sistemul nervos); E 330 - acidul
citric sau sarea de lãmâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli
ale aparatului bucal)
Cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 211, E
213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea
Europeanã si tãrile din fosta URSS.
E-urile bune:vitamina E naturalã E 306,
antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia);vitamina C naturalã - acidul
scorbic - E 300 antioxidant puternic,clorofila E 140 - colorant natural,lecitina E 322 - antioxidant natural,pectina E 440 - gelifiant natural,caragenon natural E 407, emulsifiant
extras dintr-o algã marinã.
Aceste E-uri pot fi gasite in majoritatea alimentelor prelucrate din comert.
Ce-i drept, e cam dificil daca nu imposibil, pentru o persoana obisnuita, atunci cand citeste o eticheta sa-si dea seama care e E-ul bun si care e cel rau asa ca va recomand sa mancati dulciuri facute in casa fara aditivi dar nici din acestea prea multe deoarece, dupa cum se stie, ingrasa.
Offfffff! Fructele si legumele pot fi tratate cu pesticide, carnea si produsele din carne ne pot face rau, laptele ne este recomandat de unii nutritionisti si medici si interzis de altii, delicoasele dulciurile interzise, painea alba interzisa(faina alba folosita la prepararea acesteia este cea mai saracacioasa parte din compozitia bobului de grau) etc.Oare ce sa mai mancam?
Eu cred ca trebuie doar sa avem o alimentatie echilibrata, sa mancam cate putin din fiecare grupa
alimentara.
Ce-i drept eu nu sunt nutritionist si mici medic...dar incerc sa invat de la specialisti dar si de la oamenii din jurul meu.Bunicul meu are 93 de ani, a trecut printr-un razbo, cu consecintele lui, a cunoscut ce e foamea si nu si-a refuzat niciodata nimic in materie de alimente.
Asadar bucurati-va de viata dar nu uitati sa aveti grija si de sanatatea voastra!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu