vineri, 23 noiembrie 2012

Preveniti cancerul de col uterin!

  Vrâncencele cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani îşi pot face, gratuit, testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Pentru moment, recoltări fac medicii Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza, de la Spitalul Judeţean. La nivel de judeţ, recoltări pot face 50 de medici de familie.
  Programul Naţional de Screening al Cancerului de Col Uterin a demarat şi în Vrancea. Medicii de familie din judeţ au început să primească formularele cu regim special, pe baza cărora pacientele  sunt trimise la recoltare.
    Momentan,  Programul de Screening se derulează prin Spitalul Judeţean de Urgenţă, recoltarea fiind realizată de trei medici din cadrul Ambulatoriului de Specialitate, respectiv Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza. De la 1 ianuarie, în acest program va fi inclusă şi Clinica Materna din Focşani.
   Medicul ginecolog, Alin Lazea, care este şi coordonatorul în Vrancea al acestui program, spune că pacientele se vor prezenta la cabinetul medicului de familie, unde se va stabili dacă sunt eligibile pentru acest program. Tot aici, pacientele vor primi un formular cu regim special, cu care se vor programa la unul dintre cei trei medici recoltori, probele fiind trimise la laboratorul de anatomie patologică pentru testare. Rezultatul va fi transmis la cabinetul medicului de familie, care îl va comunica pacientei. „Pacienta se prezintă la medicul de familie, care îi va înmâna formularul FS1, de aici ea se va duce fie la unul dintre cei trei medici recoltori din Policlinica Spitalului Judeţean, fie proba îi va fi recoltată chiar de medicul de familie, dacă acesta a făcut cursul special. Proba va fi trimisă la un anatomo-patolog, care va transmite rezultatul medicului de familie, cel care îi va comunica pacientei rezultatul, şi dacă va fi nevoie o va îndruma către investigaţii mai amănunţite“, a explicat medicul Alin Lazea.
   Acesta a adăugat că 50 de medici de familie din Vrancea au intrat în contract cu Spitalul Judeţean pe Programul de Screening. Eligibile pentru testul de screening sunt toate femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani. 
. Potrivit reprezentanţilor MS, programul a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii cauzată de acestea.
Prin implementarea unui astfel de program, autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.
   Nu sunt eligibile pentru acest program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea nu se adresează nici femeilor care au împlinit 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.
 Cancerul de col uterin este boala care provoacă un număr foarte mare de decese, fiind principala cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 45 de ani. Ca oricare alt tip de cancer, această boală debutează asimptomatic. De cele mai multe ori, cancerul de col uterin este diagnosticat tardiv, stadiu în care posibilităţile terapeutice sunt limitate.
Medicii spun că simptomele cancerului de col uterin apar la aproximativ 5 ani de la contaminarea cu Human Papiloma Virus (HPV). Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, explică care sunt simptomele cancerului de col uterin. „Ca toate cancerele, simptomele apar foarte târziu şi, din această cauză, boala este diagnosticată în stadii avansate. Simptomele apar cam la 5 ani de la contaminare cu virusul HPV. Apar mici sângerări care nu îşi au rostul în urma unui contact sexual sau chiar spontan. Ulterior, apar răni pe col, iar sângerările sunt dureroase. Mai târziu apar şi deformări ale colului. De asemenea, pot apărea şi dureri la contactul sexual. Aceste simptome apar în stadii mai precoce. În stadiile mai avansate, simptomele pot fi: scăderea apetitului, anemie, oboseală fizică, pacienta începe să piardă în greutate“, spune medicul Alin Lazea.
De aceea, medicii recomandă femeilor să se prezinte la medic anual, pentru efectuarea testului Babeş Papanicolau, care poate indica dacă ceva nu este în regulă Programului de Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin în România se va desfăşura în perioada 2012 – 2017.(sursa:Monitorul de Vrancea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu