joi, 26 iulie 2012

Crestere alarmanta a cazurilor de SIDA

 SIDA este un sindrom care denumește totalitatea bolilor asociate infecției cu virusul HIV, infecție care duce la slăbirea, respectiv distrugera sistemulului imun.
În pofida campaniilor de prevenire şi a progreselor medicinei, din 2001 se observă o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV, potrivit unui raport publicat de ediţia online a săptămânalului Le Point.
Datele arată că cele mai spectaculoase creşteri de pacienţi diagnosticaţi cu SIDA s-au înregistrat în Rusia, Ucraina şi România. În plus, la nivel global, aproape 35 de milioane de persoane sunt contaminate cu acest virus, 97% dintre bolnavi trăiesc în ţări sărace şi nu au acces la tratamente, din lipsă de bani.
Dar situaţia este, de asemenea, extrem de îngrijorătoare, în unele ţări din Europa de Est şi Asia centrală, unde, potrivit raportului din 2011 al Programului Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA /ONUSIDA/, cazurile de infectare cu acest virus ar fi crescut din 2001 până anul trecut cu 266%.
Aceste cifre au fost prezentate în cadrul celei de-a 19-a ediţie a Conferinţei Internaţionale privind SIDA, care are loc la Washington.
Conferinţa de la Washington îşi doreşte o mobilizare mai puternică pentru extinderea accesului la tratamente şi continuarea cercetărilor în domeniul HIV. „Este necesară acum o voinţă politică şi individuală pentru a pune în aplicare ceea ce ştiinţa ne oferă”, a precizat dr. Anthony Fauci.
Referindu-se la cifrele menţionate în raportul ONUSIDA, Nicoleta Dascălu, directoare a asociaţiei române anti-Sida /ARAS/, a declarat: „Această cifră nu mă surprinde deloc”.
Potrivit Nicoletei Dascălu, lipsa serviciilor de prevenire, „fie pentru marele public, fie pentru grupurile vulnerabile”, explică creşterea numărului de bolnavi. Guvernele nu acordă nicio finanţare pentru prevenire, iar Fondul mondial de luptă împotriva bolii SIDA nu mai finanţează aceste servicii în unele ţări, precum România, mai arată datele raportului. De la intrarea în UE, România nu mai este eligibilă pentru finanţarea de la Fondul mondial. Astfel, nu mai sunt acordate multe servicii de prevenire sau de asistenţă medicală avansată care beneficiau de finanţarea acestui fond.(sursa:Gandul.info)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu