Iarna organismul are nevoie de un surplus de viatamine si minerale pentru a face fata frigului dar, din pacate, in acest sezon nu ne bucuram din abundenta de fructe si legume ca in celelalte anotimpuri, asa ca nutritionistii ne recomanda sa mancam urmatoarele:
Clementinele
O singura clementina contine 60% din doza de vitamina C recomandata
zilnic. Sunt usor de mancat, sunt gustoase si le poti lua oriunde cu
tine.
Morcovii
Au mai mult de 400% mai mult decat
doza zilnica necesara de vitamina A. Plus ca sunt o gustare excelenta
care satisface pofta de dulce.
Pastrarnacul
Este o alta leguma radacinioasa perfecta pentru gatit pe timp de iarna, plina de fibre, vitamina C si potasiu.
Grapefruitul
Grapefruitul este un aliment foarte special, intrucat, consumat cu
proteine, accelereaza procesul de ardere a grasimilor si astfel se
ajunge la slabire. Grapefruitul contine si multe fibre, vitamina C si
acid folic, dar si o cantitate impresionanta de licopen, substanta care
previne tumorile si ne fereste de cancerul de piele, de plamani, de
colon sau de san.
Portocalele
Fructul contine aproape 90% apa, vitaminele A, B, C, minerale,
fosfor, fier, fibre, potasiu, sulf, cupru, magneziu si calciu.
Contine 13% zahar. Este un bun
remineralizant al organismului si revitalizant. Deoarece citricul contine fosfor,
calciul este mult mai bine asimilat de corp, fiind bun si in cazul
copiilor, anemicilor, celor cu boli de inima, cu astm, celor cu
febra sau convalescentilor.
Portocala este considerata si un adjuvant pentru cei care sufera
de insomnii si agitatie pe timp de noapte, acesta actionand ca un sedativ sau somnifer (se prepara
o infuzie din flori si frunze de portocal).
Consumul regulat de portocale ajuta organismul in lupta
impotriva infectiilor, a racelii si reprezinta o sursa naturala de
energie, datorita absorbtiei rapide in sange a zaharului din
portocale.
Asadar mancati fructe si legume si aveti grija de sanatatea voastra !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu