joi, 17 ianuarie 2013

Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate

În cursul acestui an, cei care plătesc contribuţii la sistemul de asigurări sociale de sănătate vor primi cardurile naţionale de sănătate, care vor fi obligatorii la fiecare vizită la medic.
 Tipărirea cardurilor şi distribuţia lor vor avea loc în prima jumătate a acestui an. Momentan, singurii care merg la doctor cu cardul sunt arădenii, unde a fost lansată încă din luna decembrie o etapă pilot.
   Cardul naţional de asigurări sociale de sănătate este documentul care dovedeşte că titularul acestuia este asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. „Cardurile vor fi distribuite către asiguraţi peste 18 ani şi nu se percepe nicio taxă fiind o contravaloare suportată de Ministerul Sănătăţii. Acest card va veni în folosul pacienţilor, deoarece ei nu vor mai fi nevoiţi să facă drumuri la Casa de Asigurări ca să îşi ia adeverinţa de asigurat. Acest card va demonstra că pacientul este asigurat, nemaifiind necesară adeverinţa de asigurat. De asemenea, cardul va veni şi în sprijinul medicilor, deoarece el va conţine istoricul medical al fiecărui pacient. Momentan, acest card este utilizat doar în Arad, care este judeţ pilot, urmând ca din martie să fie distribuit în întreaga ţară. Momentan, singura problemă este că nu se ştie cineva va distribui cardul pacienţilor, casele de asigurări sau medicii de familie!”, a declarat Mihai Copaci, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.(sursa:Monitorul de Vrancea)
   Cardul de sănătate va conţine următoarele informaţii:  datele de identificare ale asiguratului; numele şi prenumele medicului de familie, numărul de telefon al acestuia; o persoană de contact şi numărul de telefon al acesteia; grupă sanguină, Rh; status donator organe; diagnostice medicale cu risc vital; boli cronice.
  Aparitia acestor carduri de sanatate a declansat dezbateri virulente atat in randul medicilor cat si in randul bisericii ortodoxe desi Patriarhia Romana nu a luat inca o pozitie oficiala.
 http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/01/17/dr-vasile-astarastoae-presedintele-colegiului-medicilor-demonstreaza-la-rfi-cardul-de-sanatate-cu-cip-este-o-incercare-de-abuz-din-partea-statului-si-comporta-riscuri-pe-toate-planurile-pana-si-on/
Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor demonstreaza la RFI: CARDUL DE SANATATE CU CIP ESTE O INCERCARE DE ABUZ DIN PARTEA STATULUI SI COMPORTA RISCURI PE TOATE PLANURILE. Pana si ONG-urile necrestine protesteaza, din nou, vehement

Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/01/17/dr-vasile-astarastoae-presedintele-colegiului-medicilor-demonstreaza-la-rfi-cardul-de-sanatate-cu-cip-este-o-incercare-de-abuz-din-partea-statului-si-comporta-riscuri-pe-toate-planurile-pana-si-on/ )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu