Am intitulat acest blog astfel, gandindu-ma la sansa pe care ar trebui sa ne-o acordam noua insine dar si la sansa pe care ar trebui sa ne-o acordam unii altora, in special acelora dintre noi ce sunt in dificultate.
joi, 31 ianuarie 2013
Intariti-va sistemul imunitar, mancand sanatos!
Organismul are nevoie de un regim special pentru fiecare anotimp, sunt de părere medicii nutriţionişti. Temperatura exterioară a corpului uman este scăzută iarna, când zilele sunt scurte, iar nopţile lungi. În plus, faptul că în această perioadă activitatea fizică în aer liber este minimă şi trecerea de la căldura din case la frigul de afară solicită organismul, duc la creşterea riscului de îmbolnăvire.
„Petrecerea timpului în spaţii închise favorizează ‘ronţăiala’ şi excesul de calorii”, a declarat dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist şi autoarea cărţii „Sănătatea are gust”.
Specialista spune că există o serie de alimente care ajută atât la întărirea sistemului imunitar, cât şi la prevenirea apariţiei kilogramelor în plus. gândul a realizat o listă de alimente care nu ar trebui să lipsească din dietă în perioada sezonului rece.
● Carnea de curcan are un conţinut ridicat de triptofan, un aminoacid esenţial care se transformă în serotonină care provoacă o stare de bine la nivel cerebral. „Carnea de curcan scade senzaţia de foame, deoarece crează rapid senzaţia de saţietate. Acest aliment conţine vitamina E şi seleniu cu acţiune antioxidantă, de protecţie a organismului şi, nu în ultimul rând, este campioană la categoria alimente pentru slăbit”, a precizat. Mihaela Bilic.
● Peştele gras, printre care se numără somonul, tonul, macroul şi sardinele, reprezitnă o sursă principală de acizi graşi Omega 3, pe care organismul nu îi poate sintetiza şi trebuie aduşi din alimentaţie. „Această categorie de acizi intră în campoziţia prostaglandinelor, substanţe ce combat procesele inflamatorii şi cresc activitatea sistemului imunitar”, a declarat nutriţionista. Peştele mai reprezintă şi o sursă bogată de vitamina D, calciu, fier, seleniu, zinc, iod, nutrienţi care ajută organismul să se adapteze la temperaturile scăzute de afară.
● Fructele nu trebuie să lipsească din dieta zilnică indiferent de sezon. În această perioadă a anului este indicat să optaţi pentru fructele de sezon, printre care se numără citricele, bananele, ananasul şi kiwi. „Aceste alimente sunt bogate în vitamine, minerale, fibre şi apă, alături de cantităţi mari de fitonutrienţi, substanţe de orgine vegetală cu acţiune benefică asupra sănătăţii”, a spus dr. Bilic.
● Sucul de roşii şi bulionul trebuie să fie prezente în majoritatea mâncărurilor de iarnă, deoarece aceste condimente sunt bogate în licopen, substanţă care protejează pielea de frig. Spre deosebire de ulei, aceste ingredinte au un conţinut caloric nesemnificativ şi dă mâncării şi un gust plăcut.
● Ciupercile sunt sărace în calorii, acestea având în jur de 10 calorii la sumat de grame. Aceste legume sunt bogate în proteine, fibre, potasiu, seleniu, zinc şi toate vitaminele din grupa B. „Spre deosebire de alte legume, acestea nu conţin fitaţi, prin urmare, fierul din ciuuperci se absoarbe uşor”, a conchis medicul nutriţionist.
Prin urmare, mancati sanatos si aveti grija de sanatatea voastra!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu