Expunerea la soare poate să ne influenţeze starea de sănătate încă din primele zile de viaţa. Aceasta, însă, trebuie să fie adaptată vârstei, nevoilor fiecăruia şi patologiilor existente care se pot ameliora sau agrava, sunt de părere medicii. Potrivit specialiştilor, vârstnici, copii, persoanele care au aluniţe sau care suferă de boli de inimă nu trebuie să exagereze cu expunerea la soare.
La vârstnicii diagnosticaţi cu reumatism cronic degenerativ (artroză), razele soarelui pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare şi la creşterea mobilizării acestora.
Vitamina D are rolul de a menţine nivelul normal al calciului şi al fosforului în sânge
Interacţiunea cu soarele se realizează prin intermediul pielii. Această este cea mai mare „glandă” a corpului uman ce produce vitamina D, implicată în creşterea absorbţiei calciului din alimente şi stoparea pierderii acestuia prin urină.
„Denumită şi ‘vitamina soarelui’, vitamina D are rolul de a menţine nivelului normal al calciului şi al fosforului în sânge, substanţă ce condiţionează funcţionarea corectă a sistemului neuromuscular şi a mineralizării oaselor“, a declarat dr. Simona Huica, medic specialist reumatologie în cadrul unei clinici private din Capitală.
Deşi deficitul de vitamina D apare şi la adulţi sau bătrâni, forma cea mai severă şi frecvent întâlnită este în cazul celor mici, în cazul cărora poate apărea rahitismul. Acesta afectează în special copiii ce suferă de malnutriţie severă, de înfometare sau de un regim dietetic inadecvat necesităţilor lor. Medicii consideră că cel mai ridicat risc de apariţie a rahitismului îl au nou născuţii alăptaţi la sân ai căror mame nu se expun la soare.
Specialiştii publicaţiei Jurnalul de Endocrinologie Clinică şi Metabolism din USA au făcut o descoperire uimitoare: copiii cu nivele scăzute de vitamina D, în special cei care sunt supraponderali şi obezi, sunt supuşi unui risc mult mai mare de a dezvolta rezistenţă la insulină, lucru ce mai târziu poate progresa până la diabet.
La adulţi echivalentul rahitismului de la copii poartă denumirea de osteomalacie. Aceasta poate fi consecinţa unui aport alimentar insuficient sau, mai des, a unei absorbţii insuficiente de vitamina D (boală de pancreas, intoleranţă la gluten). În plus, o osteomalacie poate fi provocată de o intoxicaţie a osului cu unele substanţe (fluor, bifosfonati) sau poate fi urmarea unei scăderi importante a nivelului de fosfor în sânge (insuficienţă renală cronică).
În cazul vârstnicilor, soarele este un adjuvant în tratamentul osteoporozei, afecţiune întâlnită mai des la femei, mai ales la menopauză. Afecţiunea este caracterizată printr-o fragilitate osoasă cu creşterea riscului de fractură.
Interacţiunea tegumentelor cu soarele poate să aibă efect benefic şi în psoriazis, prin ameliorarea leziunilor pielii. Acest tip de afecţiune cutanată poate fi însoţită şi de variate forme de artropatie.
În plus, expunerea la soare este indicată şi în bolile reumatice inflamatorii cronice, dar cel mai mult ajută la poliartrita cronică evolutivă. Masajul valurilor şi razele soarelui reuşesc să amelioreze durerile atât de neplăcute ale reumaticilor.(sursa:Gandul.info)
Pe langa impactul asupra organismului, soarele influenteaza si starea de spirit a fiecaruia dintre noi.El ne face sa fim mai increzatori si plini de sperantam Cand soarele straluceste si ne incalzeste cu razele lui, ni se pare ca parca viata e mai frumoasa!
Am intitulat acest blog astfel, gandindu-ma la sansa pe care ar trebui sa ne-o acordam noua insine dar si la sansa pe care ar trebui sa ne-o acordam unii altora, in special acelora dintre noi ce sunt in dificultate.
marți, 22 mai 2012
luni, 21 mai 2012
La multi ani!
La multi ani, sanatate si multe impliniri doresc celor ce poarta numele Sf. Imparati Constantin si Elena!
sâmbătă, 19 mai 2012
Povestioare nostime din viata unor oameni celebri
După ce şi-a scrântit piciorul la 65 de ani, Grigore Moisil a afirmat: "Ştiam că la vârsta mea te scrânteşti la cap, nu la picior."
Un linguşitor îi atrase atenţia lui Oliver Cromwell, care intra biruitor în Londra, ce multă lume se strânsese să-l vadă. "Tot atâţia ar fi fost şi dacă m-ar fi dus la eşafod", fu răspunsul. Celebrul compozitor Hans von Bülow, plimbandu-se intr-o seara prin Berlin, ingandurat, s-a lovit de un trecator. Acesta s-a oprit iritat si se rasti la muzician: |
- Dobitoc!
Bülow isi scoase palaria si spuse:
- Incantat de cunostinta, numele meu este Bülow!
O echipa de zidari lucra la repararea parterului unei case cumparate de celebrul tenorEnrico Caruso (1873-1921). Intr-o zi, in timp ce cantaretul repeta cateva arii intr-o camera de la etajul I , se prezenta la el maistrul. - Doriti sa terminam reparatiile luna asta?
- Bineinteles! - raspunde Caruso.
- Atunci, fiti amabil si nu mai cantati. Imediat ce va aud, oamenii mei lasa totul balta si stau sa va asculte...
A fost, povestita mai tarziu de Caruso, cel mai frumos compliment care i s-a facut vreodata. >
Marele scriitor irlandez George Bernard Shaw a fost invitat ca punct de atractie la masa unor aristocrati. Amfitrioana, cunoscuta pentru inteligenta sa cam subreda, facu imprudenta sa-l intrebe:
- Spuneti-mi, va rog: am auzit ca pestele regenereaza materia cenusie. Ce peste ma sfatuiti sa consum?
- Balena ! - raspunse prompt Shaw.
După ce a eşuat în campania militară din Rusia, în 1812, Napoleon se retrăgea grăbit spre vest.
În dreptul râului Niemen, el împreună cu suita sa se opriră şi cerură ajutorul unui ţăran barcagiu din împrejurimi să-i treacă pe celălalt mal. Când ţăranul îi ajută să treacă râul, Napoleon se interesă:
-Mulţi dezertori au trecut râul zilele acestea?
Naiv, ţăranul i-a răspuns:
- Niciunul, dumneavoastră sunteţi primul.
Împăratului Octavian Augustus îi fu prezentat un grec care semăna uimitor cu el şi, în plus, avea şi cam aceeaşi vârstă. Glumind, Augustus îl întrebă dacă nu cumva maică-sa fusese în tinereţea ei pe la Roma, cam prin vremea când şi tatăl împăratului era tânăr. Răspunsul grecului fu prompt:
- Mama nu a fost, dar tatăl meu a stat la Roma mai de mult. Cam cu un an înainte de naşterea ta, Cezar!
N.T.Orăşanu, poet şi publicist, autor de epigrame şi pamflete politice, a fost trimis în timpul domniei lui Cuza de nenumărate ori la închisoarea Văcăreşti, fiindcă pe vremea aceea exista arestul preventiv pentru delicte de presă. De câte ori Orăşanu scria câte un articol violent sau atingător la Vodă, îşi trimitea imediat salteaua, plapuma şi pernele la Văcăreşti. Directorul penitenciarului nu voia să le primească, însă Orăşanu îi răspundea:
- Nu-ţi fie teamă, o să primeşti şi ordinul peste câteva ceasuri.
Fapt ce se adeverea întotdeauna.
Fapt ce se adeverea întotdeauna.
Un amic al lui Caragiale i s-a plâns acestuia într-o zi:- Auzi, nene Iancule, neruşinatul ăla de Georgescu, nepricopsitul, coate-goale ăla, a îndrăznit să mă facă tâmpit şi idiot.
- Când, stimabile? l-a întrebat Caragiale cu un aer scandalizat.
- Acum o oră.
- Acum o oră.
- Ce măgar! a exclamat Caragiale.
Apoi, luându-l gura pe dinainte:
- Totdeauna a fost în întârziere neisprăvitul ăsta!
În anul 1906 trebuia să se formeze un nou guvern francez. Cel desemnat cu formarea lui, Ferdinand Sarrien, a invitat acasă câţiva oameni politici pentru consultări, printre care şi pe Georges Clemenceau. În timpul discuţiilor s-a servit un bufet rece. Văzând că dintre oaspeţi numai Clemenceau nu mananca nimic, gazda l-a întrebat:
- Dumneata ce doreşti, domnule Clemenceau?
- Internele, a răspuns acesta. A doua zi, Clemenceau a depus jurământul ca ministru de interne!
Ziarisul şi prozatorul Anton Bacalbaşa a fost invitat într-o seară la o petrecere. Printre ceilalţi invitaţi se afla şi un general în retragere. Acesta tocmai citise volumul de schiţe satirice în care scriitorul demasca tarele vieţii cazone. Fără să ştie că scriitorul se afla chiar în faţa sa, generalul indignat ameninţa că îl va chema pe autor în faţa justiţei pentru injurii aduse corpului ofiţeresc, la care Bacalbaşa a intervenit:
> - Lăsaţi-l, domnule general. Cine ştie ce amărât o fi şi scriitorul ăsta. Nu vedeţi? Până şi numele îl are ca vai de capul lui, ba cal, ba şa!
> - Lăsaţi-l, domnule general. Cine ştie ce amărât o fi şi scriitorul ăsta. Nu vedeţi? Până şi numele îl are ca vai de capul lui, ba cal, ba şa!
În ajunul morţii înţeleptuluiSocrate, un prieten se duce la închisoare să-l viziteze şi dădu acolo peste un profesor de muzică, care îl învăţa pe filozof un cântec la liră.
- Păi cum - exclamă prietenul - mâine vei muri şi astăzi mai înveţi un cântec nou?!
Iar Socrate i-a răspuns:
- Dar când să-l mai învăţ, dragul meu?
Intr-o zi, ducele Jacques-Henri de Duras, vazandu-l pe filozoful Descartes cum se delecta cu niste specialitati culinare, ii zise in batjocura:
- Cum, si filozofii mananca lucruri atat de bune?
- De ce nu? - ii raspunse Rene Descartes -iti inchipui poate ca natura a creat lucruri delicioase numai pentru prosti?
In carnetele sale,Leonardo da Vinci si-a notat, alaturi de numeroase schite, studii, informatii, si unele anecdote spuse prietenilor. Iata una din ele:
Un pictor care avea niste copii foarte urati, fiind intrebat cum e cu putinta ca el, care a pictat tablouri atat de frumoase, are astfel de copii, a raspus ca:
"Tablourile le-am pictat ziua, in timp ce pe copii i-am facut noaptea!"
Cea mai importanta descoperire atribuita lui Pitagora este celebra teorema care-i poarta numele: patratul lungimii ipotenuzei unui triunghi dreptunghic este egal cu suma patratelor lungimilor catetelor.
Legenda spune ca, dandu-si seama de importanta extraordinara a descoperirii sale, de bucurie, el a dat un mare ospat in cinstea zeilor, pentru care a sacrificat o suta de boi, la care au fost invitati atat bogatii, cat si saracii.
Despre aceasta imprejurare Hegel a facut o observatie ironica:
"A fost o veselie si o sarbatoare a spiritului. pe socoteala boilor!"
Talleyrand stătea într-o zi între doamna de Stael şi doamna de Récamier, galant cu amîndouă, totuşi cu o nuanţă destul de pronunţată pentru cea de-a doua.
- În sfîrşit - spuse d-na de Stael, oarecum dezamăgită - dacă am cădea amîndouă în apă, pe care ai salva-o mai întîi?
- O, doamnă baroană - răspunse Talleyrand - sunt sigur că înotaţi ca un înger.
Obiceiul marelui dramaturg francez Jean Racine era să-şi declame versurile plimbându-se. Nu de puţine ori uita unde se află şi le recita cu glas tare. Patetismul cu care le spunea mişca de multe ori pe muncitorii care lucrau la palatul Tuilleries. Aceştia credeau despre dânsul că e un om deznădăjduit, care avea de gând să se sinucidă!
Henric VIII, regele Angliei, hotârî să trimită un episcop laFrancisc I , regele Franţei, într-o vreme când relaţiile dintre cei doi monarhi erau foarte încordate.
Episcopul îi obiectă că misiunea încredinţată îi punea viaţa în primejdie.
-Să nu-ţi fie teamă! ripostă Henric. Dacă Francisc te va ucide, voi pune să fie decapitaţi francezii aflaţi în puterea mea.
- Vă cred, spuse episcopul. Mi-e teamă însă că nici unul din capetele lor nu se va potrivi pe umerii mei!
Napoleon avea o formulă favorită pentru a-şi exprima dispreţul pentru cineva:
- E penultimul dintre oameni!
Întrebat de ce penultimul, împăratul a răspuns:- Ca să nu descurajez pe nimeni.
miercuri, 16 mai 2012
Ce sanse ofera romanilor sistemul medical romanesc?
Zilele trecute citeam in presa un articol in care se spunea ca guvernul ia in discutie acordarea unui ajutor financiar din Fondul de rezerva, unui cunoscut si indragit actor ce sufera de o boala cumplita, pentru urmarea unui tratament medical in strainatate si ma gandeam oare de ce s-a ajuns la o asemenea situatie? De ce in Romania nu se trateaza cu rezultate benefice o asemenea afectiune si multe alte afectiuni?! De ce trebuie ca cineva sa ajunga intr-o asemenea situatie pentru a primi ajutor de la guvern?! Dar ce se intampla cu cei multi care nu sunt persoane publice, care sufera, de asemenea, de afectiuni ce mai degraba se agraveaza cu ,,ajutorul'' sistemului medical romanesc si care nu vor primi niciodata sprijin din partea guvernului sau altcuiva?!
Stim cu totii ca cei ce au in maini destinul acestei tari, destinul sistemului medical romanesc, de cate ori au o problema de sanatate, minora sau majora, alearga sa se trateze in diverse clinici din strainatate. Nu ar risca viata lor sau a celor dragi lor in vreun spital din Romania. Dar noi cei ce nu ne permitem sa alergam in vreo clinica din Occident ce ar trebui sa facem? De ce noi suntem condamnati sa ne confruntam cu neajunsurile materiale,nepasarea, incompetenta sau coruptia din sistemul medical romanesc?
Stim cu totii ca cei ce au in maini destinul acestei tari, destinul sistemului medical romanesc, de cate ori au o problema de sanatate, minora sau majora, alearga sa se trateze in diverse clinici din strainatate. Nu ar risca viata lor sau a celor dragi lor in vreun spital din Romania. Dar noi cei ce nu ne permitem sa alergam in vreo clinica din Occident ce ar trebui sa facem? De ce noi suntem condamnati sa ne confruntam cu neajunsurile materiale,nepasarea, incompetenta sau coruptia din sistemul medical romanesc?
duminică, 13 mai 2012
Cunoaste-ti drepturile!
In Romania cel mai adesea cand se vorbeste despre drepturi, se spune, pe buna dreptate ca ,,drepturile exista doar pe hartie'' sau ,,drepturile sunt date doar pentru a fi incalcate''.Trist dar adevarat! Totusi...cred cu tarie ca fiecare dintre noi ar trebui sa ne cunoastem drepturile si sa luptam pentru respectarea lor.Sa nu ne resemnam in fata nedreptatilor ci sa luam atitudine!
Deoarece celor mai multi dintre noi ni s-au incalcat macar o data drepturile prin peregrinarile noastre prin sediile CNAS, spitale, cabinete medicale etc astazi am hotarat sa va reamintesc
DREPTURILE ASIGURATULUI MEDICAL.
In conditiile in care sunteti asigurat conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele teritoriale, va ofera urmatoarele servicii:
SERVICII DE MEDICINA PRIMARA (acordate de medicul de familie)
- Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta, si de eliberarea de acte medicale. Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie;
- Medicul de familie prescrie medicamente cu sau fara contributie personala, atat in limita competentei proprii, cat si pe baza recomandarii scrise a medicului specialist; elibereaza trimiteri pentru consultatii la medicii specialisti si pentru internarea in spital; elibereaza trimiteri pentru efectuarea de investigatii paraclinice (analize medicale) si interpreteaza investigatiile;
- Persoanele asigurate facultativ beneficiaza de servicii medicale pentru situatii de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, de supraveghere a gravidei si imunizari conform programului national;
- Medicul de familie acorda persoanelor neasigurate servicii medicale pentru situatii de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic.
ASISTENTA MEDICALA DE SPECIALITATE IN AMBULATORII CLINICE (acordate de medicul specialist)
- Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist, cu exceptia urgentelor si afectiunilor confirmate;
- Pentru stabilirea diagnosticului, in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al afectiunilor in care au fost epuizate toate celelalte posibilitati de explorare, pot fi recomandate servicii medicale de inalta performanta (CT, RMN, scintigrafie etc.);
- Medicul de specialitate din ambulatoriu recomanda realizarea de investigatii paraclinice si prescrie medicamente cu si fara contributie personala;
- Persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu pentru constatarea situatiei de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic. Copii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de serviciile medicale incluse in pachetul de baza;
- Persoanele neasigurate beneficiaza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu pentru constatarea situatiei de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic.
SERVICII MEDICALE SPITALICESTI
- Pachetul de baza, acordat persoanelor asigurate, include serviciile spitalicesti pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi;
- Internarea in spital se face pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu (in cazurile de urgenta nu este necesar biletul de trimitere) si a documentului care dovedeste calitatea de asigurat a persoanei;
- De asemenea, se deconteaza serviciile medicale acordate in cadrul unitatilor medico-sociale;
- Pentru urgente medico-chirurgicale si in cazul bolilor cu potential endemo-epidemic, persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de servicii spitalicesti gratuit pana la rezolvarea completa a cazului, iar persoanele neasigurate pana la rezolvarea urgentei.
SERVICII MEDICALE PARACLINICE (analize medicale de laborator)
- La recomandarea medicului de familie si a medicului de specialitate din ambulatoriu, asiguratii au dreptul la investigatii paraclinice in ambulatoriu (analize de laborator, ecografii, radiografii, EKG, EEG, tomografii, RMN, scintigrafii, etc.), fara contributie personala, incluse in pachetul de baza;
- Femeile gravide si copii in varsta de pana la 18 ani, asigurati facultativ, beneficiaza de investigatii paraclicice in ambulatoriu, fara co-plata, la recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate din ambulatoriu.
SERVICII DE MEDICINA DENTARA (servicii stomatologice)
- Asiguratii in varsta de peste 18 ani beneficiaza de serviciile medicale preventive si tratamentele de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate de casele teritoriale in cote de 40%, 60% si 100%, in functie de tipul acestora;
- Serviciile medicale de pedodontie si ortodontie, precum si serviciile medicale preventive si tratamentele stomatologice incluse in pachetul de baza acordate copiilor sub 18 ani sunt decontate 100% de casele teritoriale;
- Serviciile de medicina dentara de urgenta, respectiv pachetul minimal, se acorda oricarei persoane indiferent daca are sau nu calitatea de asigurat, fara co-plata din partea acesteia;
- Persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de serviciile medicale de medicina dentara de urgenta, cu exceptia copiilor in varsta de pana la 18 ani, care beneficiaza de serviciile medicale de medicina dentara incluse in pachetul de baza.
MEDICAMENTE CU SI FARA CONTRIBUTIE PERSONALA (medicamente compensate si gratuite)
- Persoanele asigurate beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, in tratamentul ambulatoriu, prescrise de catre medicii de familie si de catre medici specialisti;
- La o consultatie, pentru fiecare afectiune, pot fi prescrise 1-3 medicamente (exceptie fac copiii cu varste intre 0-12 luni si bolnavii inclusi in programele de sanatate, pentru care numarul de medicamente corespunde schemei terapeutice);
- Medicamentele cu si fara contributie personala se prescriu pentru 3-5 zile in afectiuni acute, 8-10 zile in afectiuni subacute, si pana la 30 de zile in afectiuni cronice (si pana la 60 de zile pentru diagnosticul de diabet zaharat);
- Prescriptia medicala pentru afectiunile acute si subacute este valabila 24 de ore in mediul urban;
- Prescriptia medicala care se elibereaza la externarea din spital cuprinde medicatia pentru maxim 30 de zile;
- Asiguratii beneficiaza de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%;
- Se suporta medicamentele fara contributie personala, conform prevederilor legale in vigoare, pentru copii cu varste cuprinse intre 0 - 18 ani; tineri intre 18 - 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici; gravide si lauze; persoane prevazute in legi speciale; persoane diagnosticate cu boli care beneficiaza de gratuitate;
DISPOZITIVE MEDICALE (orteze si proteze)
- Asiguratii au dreptul la dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice - pentru corectarea vazului, auzului, protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, cu sau fara contributie personala.
Dispozitivele medicale se acorda la recomandarea medicului de specialitate si cu aprobarea caselor teritoriale.
- Diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de referinta suportat de casele teritoriale va fi achitata de catre asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale.
ALTE SERVICII MEDICALE INCLUSE IN ASIGURAREA SOCIALA DE SANATATE
- Servicii medicale de urgenta si transport sanitar;
- Ingrijiri medicale la domiciliu;
- Servicii medicale de recuperare a sanatatii.
SERVICII MEDICALE DE URGENTA PE TERITORIUL ORICARUI STAT EUROPEAN
In baza Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate sau a Certificatului Provizoriu de Inlocuire a Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate beneficiati de asigurare de sanatate pe teritoriul Uniunii Europene.
SERVICII MEDICALE SUPORTATE DIN FONDUL NATIONAL UNIC DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE
Deoarece celor mai multi dintre noi ni s-au incalcat macar o data drepturile prin peregrinarile noastre prin sediile CNAS, spitale, cabinete medicale etc astazi am hotarat sa va reamintesc
DREPTURILE ASIGURATULUI MEDICAL.
In conditiile in care sunteti asigurat conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele teritoriale, va ofera urmatoarele servicii:
SERVICII DE MEDICINA PRIMARA (acordate de medicul de familie)
- Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta, si de eliberarea de acte medicale. Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie;
- Medicul de familie prescrie medicamente cu sau fara contributie personala, atat in limita competentei proprii, cat si pe baza recomandarii scrise a medicului specialist; elibereaza trimiteri pentru consultatii la medicii specialisti si pentru internarea in spital; elibereaza trimiteri pentru efectuarea de investigatii paraclinice (analize medicale) si interpreteaza investigatiile;
- Persoanele asigurate facultativ beneficiaza de servicii medicale pentru situatii de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, de supraveghere a gravidei si imunizari conform programului national;
- Medicul de familie acorda persoanelor neasigurate servicii medicale pentru situatii de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic.
ASISTENTA MEDICALA DE SPECIALITATE IN AMBULATORII CLINICE (acordate de medicul specialist)
- Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau de alt medic specialist, cu exceptia urgentelor si afectiunilor confirmate;
- Pentru stabilirea diagnosticului, in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al afectiunilor in care au fost epuizate toate celelalte posibilitati de explorare, pot fi recomandate servicii medicale de inalta performanta (CT, RMN, scintigrafie etc.);
- Medicul de specialitate din ambulatoriu recomanda realizarea de investigatii paraclinice si prescrie medicamente cu si fara contributie personala;
- Persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu pentru constatarea situatiei de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic. Copii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de serviciile medicale incluse in pachetul de baza;
- Persoanele neasigurate beneficiaza de servicii medicale de specialitate in ambulatoriu pentru constatarea situatiei de urgenta si pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic.
SERVICII MEDICALE SPITALICESTI
- Pachetul de baza, acordat persoanelor asigurate, include serviciile spitalicesti pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi;
- Internarea in spital se face pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu (in cazurile de urgenta nu este necesar biletul de trimitere) si a documentului care dovedeste calitatea de asigurat a persoanei;
- De asemenea, se deconteaza serviciile medicale acordate in cadrul unitatilor medico-sociale;
- Pentru urgente medico-chirurgicale si in cazul bolilor cu potential endemo-epidemic, persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de servicii spitalicesti gratuit pana la rezolvarea completa a cazului, iar persoanele neasigurate pana la rezolvarea urgentei.
SERVICII MEDICALE PARACLINICE (analize medicale de laborator)
- La recomandarea medicului de familie si a medicului de specialitate din ambulatoriu, asiguratii au dreptul la investigatii paraclinice in ambulatoriu (analize de laborator, ecografii, radiografii, EKG, EEG, tomografii, RMN, scintigrafii, etc.), fara contributie personala, incluse in pachetul de baza;
- Femeile gravide si copii in varsta de pana la 18 ani, asigurati facultativ, beneficiaza de investigatii paraclicice in ambulatoriu, fara co-plata, la recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate din ambulatoriu.
SERVICII DE MEDICINA DENTARA (servicii stomatologice)
- Asiguratii in varsta de peste 18 ani beneficiaza de serviciile medicale preventive si tratamentele de medicina dentara incluse in pachetul de baza, decontate de casele teritoriale in cote de 40%, 60% si 100%, in functie de tipul acestora;
- Serviciile medicale de pedodontie si ortodontie, precum si serviciile medicale preventive si tratamentele stomatologice incluse in pachetul de baza acordate copiilor sub 18 ani sunt decontate 100% de casele teritoriale;
- Serviciile de medicina dentara de urgenta, respectiv pachetul minimal, se acorda oricarei persoane indiferent daca are sau nu calitatea de asigurat, fara co-plata din partea acesteia;
- Persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de serviciile medicale de medicina dentara de urgenta, cu exceptia copiilor in varsta de pana la 18 ani, care beneficiaza de serviciile medicale de medicina dentara incluse in pachetul de baza.
MEDICAMENTE CU SI FARA CONTRIBUTIE PERSONALA (medicamente compensate si gratuite)
- Persoanele asigurate beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, in tratamentul ambulatoriu, prescrise de catre medicii de familie si de catre medici specialisti;
- La o consultatie, pentru fiecare afectiune, pot fi prescrise 1-3 medicamente (exceptie fac copiii cu varste intre 0-12 luni si bolnavii inclusi in programele de sanatate, pentru care numarul de medicamente corespunde schemei terapeutice);
- Medicamentele cu si fara contributie personala se prescriu pentru 3-5 zile in afectiuni acute, 8-10 zile in afectiuni subacute, si pana la 30 de zile in afectiuni cronice (si pana la 60 de zile pentru diagnosticul de diabet zaharat);
- Prescriptia medicala pentru afectiunile acute si subacute este valabila 24 de ore in mediul urban;
- Prescriptia medicala care se elibereaza la externarea din spital cuprinde medicatia pentru maxim 30 de zile;
- Asiguratii beneficiaza de medicamente compensate in proportie de 50%, 90% si 100%;
- Se suporta medicamentele fara contributie personala, conform prevederilor legale in vigoare, pentru copii cu varste cuprinse intre 0 - 18 ani; tineri intre 18 - 26 ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici; gravide si lauze; persoane prevazute in legi speciale; persoane diagnosticate cu boli care beneficiaza de gratuitate;
DISPOZITIVE MEDICALE (orteze si proteze)
- Asiguratii au dreptul la dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau fiziologice - pentru corectarea vazului, auzului, protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, cu sau fara contributie personala.
Dispozitivele medicale se acorda la recomandarea medicului de specialitate si cu aprobarea caselor teritoriale.
- Diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de referinta suportat de casele teritoriale va fi achitata de catre asigurat direct furnizorului de dispozitive medicale.
ALTE SERVICII MEDICALE INCLUSE IN ASIGURAREA SOCIALA DE SANATATE
- Servicii medicale de urgenta si transport sanitar;
- Ingrijiri medicale la domiciliu;
- Servicii medicale de recuperare a sanatatii.
SERVICII MEDICALE DE URGENTA PE TERITORIUL ORICARUI STAT EUROPEAN
In baza Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate sau a Certificatului Provizoriu de Inlocuire a Cardului European de Asigurari Sociale de Sanatate beneficiati de asigurare de sanatate pe teritoriul Uniunii Europene.
SERVICII MEDICALE SUPORTATE DIN FONDUL NATIONAL UNIC DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE
I. SERVICII MEDICALE PROFILACTICE
In scopul prevenirii imbolnavirilor, al depistarii precoce a bolii si al pastrarii sanatatii, asiguratii, direct sau prin intermediul medicilor cu care casele de asigurari se afla in relatii contractuale, vor fi informati permanent de catre casele de asigurari asupra mijloacelor de pastrare a sanatatii, de reducere si de evitare a cauzelor de imbolnavire si asupra pericolelor la care se expun in cazul consumului de droguri, alcool si tutun.
Serviciile medicale profilactice suportate din fond sunt urmatoarele:
a) monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, indiferent de statutul de asigurat al femeii;
b) urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorii a sugarului si a copilului;
c) controalele periodice pentru depistarea bolilor ce pot avea consecinte majore in morbiditate si mortalitate;
d) servicii medicale din cadrul programului national de imunizari;
e) servicii de planificare familiala, indiferent de statutul de asigurat al femeii.
Serviciile medicale stomatologice preventive se suporta din fond, astfel:
a) trimestrial, pentru copiii pana la varsta de 18 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la gradinita, fie la institutiile de invatamant preuniversitar;
b) de doua ori pe an, pentru tinerii in varsta de la 18 ani pana la 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca.
Asiguratii in varsta de peste 18 ani au dreptul la control medical pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate, in conditiile stabilite prin contractul-cadru.
II. SERVICII MEDICALE CURATIVE
Asiguratii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicatiilor ei, pentru recuperarea sau cel putin pentru ameliorarea suferintei, dupa caz.
Tratamentul medical se aplica de catre medici sau asistenti medicali si de alt personal sanitar, la indicatia si sub supravegherea medicului.
Serviciile medicale curative ale caror costuri sunt suportate din fond sunt:
a) serviciile medicale de urgenta;
b) serviciile medicale acordate persoanei bolnave pana la diagnosticarea afectiunii: anamneza, examen clinic, examene de investigatii paraclinice;
c) tratamentul medical, chirurgical si unele proceduri de recuperare;
d) prescrierea tratamentului necesar vindecarii, inclusiv indicatiile privind regimul de viata si munca, precum si igieno-dietetic.
Asiguratii au dreptul la asistenta medicala primara si de specialitate ambulatorie la indicatia medicului de familie, in conditiile contractului-cadru.
Asiguratii primesc asistenta medicala de specialitate in spitale autorizate si evaluate.
Serviciile spitalicesti se acorda prin spitalizare si cuprind: consultatii, investigatii, stabilirea diagnosticului, tratament medical si/sau tratament chirurgical, ingrijire, recuperare, medicamente si materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare si masa.
Asistenta medicala de recuperare se acorda pentru o perioada de timp si dupa un ritm stabilite de medicul curant in unitati sanitare autorizate si evaluate.
Servicii si ingrijiri medicale la domiciliu se acorda de furnizori evaluati si autorizati in acest sens.
Serviciile medicale stomatologice se acorda de catre medicul de medicina dentara in cabinete medicale autorizate si evaluate conform legii.
Asiguratii beneficiaza de tratamente stomatologice care se suporta din fond in conditiile stabilite prin contractul-cadru.
Medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si alte mijloace terapeutice
Asiguratii beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala pentru medicamentele cuprinse in Lista de medicamente. Modalitatile de prescriere si eliberare a medicamentelor se prevad in contractul-cadru.
Contravaloarea medicamentelor prescrise pentru femeile gravide si lauze, precum si pentru copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta sau al pretului de decontare.
Se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta, in conditiile contractului-cadru, valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul afectiunilor urmatoarelor categorii de persoane:
a) persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 (persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare), Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 si Legea nr. 189/2000 (persoanele persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive entice), Legea nr. 44/1994 (veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi), Legea nr. 309/2002 (persoanele care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961), art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 341/2004 (luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989);
b) persoanele cu handicap ale caror drepturi sunt stabilite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asiguratii au dreptul la materiale sanitare si dispozitive medicale pentru corectarea vazului, auzului, pentru protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, in scopul protezarii unor deficiente organice sau fiziologice, pentru o perioada determinata sau nedeterminata, pe baza prescriptiilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.
Asiguratii beneficiaza de proceduri fizioterapeutice, pe baza recomandarilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.
Servicii medicale de ingrijiri la domiciliu si alte servicii speciale
Asiguratii au dreptul sa primeasca unele servicii de ingrijiri medicale la domiciliu acordate de un furnizor autorizat si evaluat in conditiile legii.
Serviciile de transport sanitar necesare pentru realizarea unui serviciu medical pentru asigurat, se suporta din fond.
Asiguratii au dreptul la transport sanitar in urmatoarele situatii:
a) urgente medico-chirurgicale;
b) cazurile prevazute in contractul-cadru.
SERVICIILE CARE NU SUNT DECONTATE DIN FOND
In scopul prevenirii imbolnavirilor, al depistarii precoce a bolii si al pastrarii sanatatii, asiguratii, direct sau prin intermediul medicilor cu care casele de asigurari se afla in relatii contractuale, vor fi informati permanent de catre casele de asigurari asupra mijloacelor de pastrare a sanatatii, de reducere si de evitare a cauzelor de imbolnavire si asupra pericolelor la care se expun in cazul consumului de droguri, alcool si tutun.
Serviciile medicale profilactice suportate din fond sunt urmatoarele:
a) monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, indiferent de statutul de asigurat al femeii;
b) urmarirea dezvoltarii fizice si psihomotorii a sugarului si a copilului;
c) controalele periodice pentru depistarea bolilor ce pot avea consecinte majore in morbiditate si mortalitate;
d) servicii medicale din cadrul programului national de imunizari;
e) servicii de planificare familiala, indiferent de statutul de asigurat al femeii.
Serviciile medicale stomatologice preventive se suporta din fond, astfel:
a) trimestrial, pentru copiii pana la varsta de 18 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la gradinita, fie la institutiile de invatamant preuniversitar;
b) de doua ori pe an, pentru tinerii in varsta de la 18 ani pana la 26 de ani, daca sunt elevi, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca.
Asiguratii in varsta de peste 18 ani au dreptul la control medical pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore in morbiditate si mortalitate, in conditiile stabilite prin contractul-cadru.
II. SERVICII MEDICALE CURATIVE
Asiguratii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicatiilor ei, pentru recuperarea sau cel putin pentru ameliorarea suferintei, dupa caz.
Tratamentul medical se aplica de catre medici sau asistenti medicali si de alt personal sanitar, la indicatia si sub supravegherea medicului.
Serviciile medicale curative ale caror costuri sunt suportate din fond sunt:
a) serviciile medicale de urgenta;
b) serviciile medicale acordate persoanei bolnave pana la diagnosticarea afectiunii: anamneza, examen clinic, examene de investigatii paraclinice;
c) tratamentul medical, chirurgical si unele proceduri de recuperare;
d) prescrierea tratamentului necesar vindecarii, inclusiv indicatiile privind regimul de viata si munca, precum si igieno-dietetic.
Asiguratii au dreptul la asistenta medicala primara si de specialitate ambulatorie la indicatia medicului de familie, in conditiile contractului-cadru.
Asiguratii primesc asistenta medicala de specialitate in spitale autorizate si evaluate.
Serviciile spitalicesti se acorda prin spitalizare si cuprind: consultatii, investigatii, stabilirea diagnosticului, tratament medical si/sau tratament chirurgical, ingrijire, recuperare, medicamente si materiale sanitare, dispozitive medicale, cazare si masa.
Asistenta medicala de recuperare se acorda pentru o perioada de timp si dupa un ritm stabilite de medicul curant in unitati sanitare autorizate si evaluate.
Servicii si ingrijiri medicale la domiciliu se acorda de furnizori evaluati si autorizati in acest sens.
Serviciile medicale stomatologice se acorda de catre medicul de medicina dentara in cabinete medicale autorizate si evaluate conform legii.
Asiguratii beneficiaza de tratamente stomatologice care se suporta din fond in conditiile stabilite prin contractul-cadru.
Medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale si alte mijloace terapeutice
Asiguratii beneficiaza de medicamente cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala pentru medicamentele cuprinse in Lista de medicamente. Modalitatile de prescriere si eliberare a medicamentelor se prevad in contractul-cadru.
Contravaloarea medicamentelor prescrise pentru femeile gravide si lauze, precum si pentru copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenti si daca nu realizeaza venituri din munca, se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta sau al pretului de decontare.
Se suporta din fond, la nivelul pretului de referinta, in conditiile contractului-cadru, valoarea medicamentelor prescrise pentru tratamentul afectiunilor urmatoarelor categorii de persoane:
a) persoane ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 (persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare), Ordonanta Guvernului nr. 105/1999 si Legea nr. 189/2000 (persoanele persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive entice), Legea nr. 44/1994 (veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi), Legea nr. 309/2002 (persoanele care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1950 - 1961), art. 3 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 341/2004 (luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989);
b) persoanele cu handicap ale caror drepturi sunt stabilite in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Asiguratii au dreptul la materiale sanitare si dispozitive medicale pentru corectarea vazului, auzului, pentru protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate, in scopul protezarii unor deficiente organice sau fiziologice, pentru o perioada determinata sau nedeterminata, pe baza prescriptiilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.
Asiguratii beneficiaza de proceduri fizioterapeutice, pe baza recomandarilor medicale, cu sau fara contributie personala, in conditiile prevazute in contractul-cadru.
Servicii medicale de ingrijiri la domiciliu si alte servicii speciale
Asiguratii au dreptul sa primeasca unele servicii de ingrijiri medicale la domiciliu acordate de un furnizor autorizat si evaluat in conditiile legii.
Serviciile de transport sanitar necesare pentru realizarea unui serviciu medical pentru asigurat, se suporta din fond.
Asiguratii au dreptul la transport sanitar in urmatoarele situatii:
a) urgente medico-chirurgicale;
b) cazurile prevazute in contractul-cadru.
SERVICIILE CARE NU SUNT DECONTATE DIN FOND
Contravaloarea acestora fiind suportata de asigurat, de unitatile care le solicita sau alte surse, dupa caz, sunt:
a) servicii medicale acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor;
b) unele servicii medicale de inalta performanta;
c) unele servicii de asistenta stomatologica;
d) servicii hoteliere cu grad inalt de confort;
e) corectii estetice efectuate persoanelor cu varsta de peste 18 ani;
f) unele medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport;
g) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor;
h) fertilizare in vitro;
i) transplantul de organe si tesuturi, cu exceptia cazurilor prevazute in Programul National, aprobat de Agentia Nationala de Transplant si CNAS;
j) asistenta medicala la cerere;
k) contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului: baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere;
l) contributia personala din pretul medicamentelor, a unor servicii medicale si a dispozitivelor medicale;
m) serviciile medicale solicitate de asigurat;
n) unele proceduri de recuperare si de fizioterapie;
o) serviciile nemedicale efectuate in unitati medico-sociale;
p) serviciile acordate in cadrul sectiilor/clinicilor de boli profesionale si cabinetelor de medicina a muncii;
q) servicii hoteliere solicitate de pacientii a caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi.
Servicii medicale acordate asiguratilor pe teritoriul altor state
Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate pe teritoriul statelor cu care Romania a incheiat documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, beneficiaza de servicii medicale pe teritoriul acestor state, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.
Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, este efectuata de casele de asigurari de sanatate prin intermediul CNAS.
a) servicii medicale acordate in caz de boli profesionale, accidente de munca si sportive, asistenta medicala la locul de munca, asistenta medicala a sportivilor;
b) unele servicii medicale de inalta performanta;
c) unele servicii de asistenta stomatologica;
d) servicii hoteliere cu grad inalt de confort;
e) corectii estetice efectuate persoanelor cu varsta de peste 18 ani;
f) unele medicamente, materiale sanitare si tipuri de transport;
g) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sanatate a asiguratilor;
h) fertilizare in vitro;
i) transplantul de organe si tesuturi, cu exceptia cazurilor prevazute in Programul National, aprobat de Agentia Nationala de Transplant si CNAS;
j) asistenta medicala la cerere;
k) contravaloarea unor materiale necesare corectarii vazului si auzului: baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere;
l) contributia personala din pretul medicamentelor, a unor servicii medicale si a dispozitivelor medicale;
m) serviciile medicale solicitate de asigurat;
n) unele proceduri de recuperare si de fizioterapie;
o) serviciile nemedicale efectuate in unitati medico-sociale;
p) serviciile acordate in cadrul sectiilor/clinicilor de boli profesionale si cabinetelor de medicina a muncii;
q) servicii hoteliere solicitate de pacientii a caror afectiuni se trateaza in spitalizare de zi.
Servicii medicale acordate asiguratilor pe teritoriul altor state
Persoanele asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania, aflate pe teritoriul statelor cu care Romania a incheiat documente internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, beneficiaza de servicii medicale pe teritoriul acestor state, in conditiile prevazute de respectivele documente internationale.
Rambursarea cheltuielilor ocazionate de acordarea serviciilor medicale in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, este efectuata de casele de asigurari de sanatate prin intermediul CNAS.
joi, 10 mai 2012
Coruptia este cea mai grava boala a sistemului medical romanesc! -MedAlert
Există corupţie în sistemul sanitar, dar nu se poate spune că e mai mare decât în alte domenii, este un cerc vicios şi trebuie să facem ceva, a declarat, joi, subsecretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia lansării portalului de sesizare a abuzurilor din sistemul medical românesc - MedAlert.ro.
"Plăţile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru servicii de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat, însă, că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare", a mai spus Gitenstein.
MedAlert este o platformă online prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc. Portalul se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor.
Portalul este unul dintre proiectele online care au câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.
Obiceiul şpăgii în spital şi-a dublat frecvenţa în ultimii zece ani: 60% dintre românii chestionaţi în 2009 au admis că au dat şpagă în spital, comparativ cu doar 30% în 2001 (studiu Banca Mondială).
"Plăţile neoficiale pot dezavantaja semnificativ persoanele sărace şi pot submina sistemele oficiale de plăţi pentru servicii de sănătate. Cele mai multe dintre sumele plătite neoficial nu sunt declarate, iar calcularea lor este dificilă. Unele persoane au sugerat, însă, că suma plătită de români se ridică la 200 de euro pentru fiecare spitalizare", a mai spus Gitenstein.
MedAlert este o platformă online prin care pacienţii şi medicii pot sesiza abuzuri, cazuri de corupţie şi malpraxis din sistemul medical românesc. Portalul se adresează şi jurnaliştilor români care doresc ca articolele lor să se transforme în interpelări adresate autorităţilor.
Portalul este unul dintre proiectele online care au câştigat competiţia Restart România în 2011. Proiectul este sprijinit de Ambasada Statelor Unite şi de Ambasada Marii Britanii la Bucureşti.
Obiceiul şpăgii în spital şi-a dublat frecvenţa în ultimii zece ani: 60% dintre românii chestionaţi în 2009 au admis că au dat şpagă în spital, comparativ cu doar 30% în 2001 (studiu Banca Mondială).
Coruptia este cea mai grava boala a sistemului medical romanesc!
Dacă eşti pacient şi te-ai săturat de tratamente gratuite pe care trebuie să le plăteşti, de medici care aşteaptă şpaga înainte recunoştinţei tale, de spitale murdare unde trebuie să-ţi aduci tifonul de acasă, atunci fă o sesizare. E singura salvare!
Dacă eşti medic şi te-ai săturat să fii complice tăcut la corupţia din sistem, să fii tratat cu un salariu de mizerie, să fii lăsat la urmă pentru ca „pilele” să prospere, atunci fă o sesizare. E singura salvare.
Echipa MedAlert va prelua sesizările şi va urmări reacţia şi eficienţa răspunsului autorităţilor responsabile, asigurând expunerea în media a cazurilor de corupţie şi de lipsă de transparenţă a autorităţilor medicale.-http://www.medalert.ro/
Sunt sigura ca si tu macar o data in viata te-ai lovit de coruptia din sistemul medical! Nu fi pasiv! Ia atitudine!
Din salariul nostru plătim în medie statului 215 RON (50 Euro) pe lună pentru asigurarea medicală. Asta înseamnă aproape 600 Euro anual din buzunarul nostru, din munca noastra.
miercuri, 9 mai 2012
,,Aici sunt banii dumneavoastra!''
Aveti nevoie de vreun dispozitiv medical care ar trebui compensat de Casa de Asigurari de Sanatate dar nu puteti inca beneficia de acesta pentru ca statul prin respectiva Casa nu are bani sa vi-l compenseze?Sau poate de vreun medicament sau vreo investigatie medicala care, de asemenea, nu poate fi compensat/-a?Sau poate aveti nevoie de vreo interventie chirurgicala de care depinde viata dumneavoastra sau calitatea vietii dumneavoastra dar Casa de Asigurari sau Directia de Sanatate Publica nu are bani de asa ceva?
Sunteti frustrati pentru ca aveti nevoie de ajutor dar nu-l primiti sau pentru ca va stiti drepturile dar acestea nu va sunt respectate si vi se tot spune ca statul nu are bani?
Poate vreti sa aflati ce face statul cu banii, unde se duc banii care v-ar putea salva viata sau macar vi-ar imbunatati-o?!
Deputaţii au votat marţi legea amnistiei fiscale prin care cei 300.000 de funcţionari publici care au primit sporuri ilegale în perioada 2008-2010 nu mai sunt obligaţi să restituie banii.
Legea a trecut cu 234 de voturi "pentru" şi trei abţineri. Actul normativ a fost depus la sfârşitul lunii martie de către UDMR.
Curtea de Conturi a publicat la sfârşitul anului 2009 un raport prin care constata acordarea unor drepturi salariale în afara cadrului legal, fenomen despre care instituţia aprecia că s-a declanşat în 2004-2005 şi s-a răspândit la nivelul administraţiilor locale din toată ţara.
În anul 2008 s-au acordat sporuri ilegale în valoare de circa 259 de milioane de euro. În jur de 235.000 de bugetari au beneficiat în acel an de prime de concediu, prime de toamnă sau bonificaţii pentru ziua localităţii.
Nivelul acestor drepturi a fost apreciat drept "extrem de ridicat, reprezentând 0,18% din PIB şi 2,3% din totalul cheltuielilor bugetelor locale", se arata în raportul Curţii de Conturi.
Aici ar putea fi banii dumneavoastra!
Sunteti frustrati pentru ca aveti nevoie de ajutor dar nu-l primiti sau pentru ca va stiti drepturile dar acestea nu va sunt respectate si vi se tot spune ca statul nu are bani?
Poate vreti sa aflati ce face statul cu banii, unde se duc banii care v-ar putea salva viata sau macar vi-ar imbunatati-o?!
Deputaţii au votat marţi legea amnistiei fiscale prin care cei 300.000 de funcţionari publici care au primit sporuri ilegale în perioada 2008-2010 nu mai sunt obligaţi să restituie banii.
Legea a trecut cu 234 de voturi "pentru" şi trei abţineri. Actul normativ a fost depus la sfârşitul lunii martie de către UDMR.
Curtea de Conturi a publicat la sfârşitul anului 2009 un raport prin care constata acordarea unor drepturi salariale în afara cadrului legal, fenomen despre care instituţia aprecia că s-a declanşat în 2004-2005 şi s-a răspândit la nivelul administraţiilor locale din toată ţara.
În anul 2008 s-au acordat sporuri ilegale în valoare de circa 259 de milioane de euro. În jur de 235.000 de bugetari au beneficiat în acel an de prime de concediu, prime de toamnă sau bonificaţii pentru ziua localităţii.
Nivelul acestor drepturi a fost apreciat drept "extrem de ridicat, reprezentând 0,18% din PIB şi 2,3% din totalul cheltuielilor bugetelor locale", se arata în raportul Curţii de Conturi.
Aici ar putea fi banii dumneavoastra!
luni, 7 mai 2012
A inceput ,,abureala'' electorala!
A inceput campania electorala! Toti cei ce viseaza la un post de primar, consilier local, presedinte al vreunui consiliu judetean sau consilier judetean au inceput sa se agite si sa ne jigneasca inteligenta.
Daca de la ultimile alegeri nici un membru al vreunui partid nu s-a obosit sa se intereseze ce se intampla cu oamenii din jurul lui, acum toti dau navala sa ne ,,abureasca'' cu promisiuni si sa ne cerseasca voturile.Probabil considera ca avem un coeficient de inteligenta destul de mic si de aceea se considera indreptatiti sa ne indrume cu cine sa votam.
Cei care sunt deja pe functii, in ultimii patru, opt sau poate chiar mai multi ani de cand s-au lipit de fotolii, n-au avut timp sa faca ceva pentru concetatenii lor, au fost preocupati de bunastarea lor si a familiilor lor dar acum ne declara ca sunt hotarati, daca ii mai alegem inca o data sigur vor avea timp si pentru a face ceva in localitatea/judetul pe care spera sa o/il mai pastoreasca.
In ultimul mandat n-au avut bani pentru gaze, canalizare, apa potabila,asfaltat drumuri etc dar acum au bani pentru a arunca in stanga si in dreapta(organizat excursii, pomeni electorale etc) in speranta ca vom uita toate lipsurile din localitatile noastre si ne vom mai lasa pacaliti inca o data.
Am fost intotdeauna un cetatean constiincios care a votat de fiecare data dar m-am cam saturat sa-mi fie jignita inteligenta!
Daca de la ultimile alegeri nici un membru al vreunui partid nu s-a obosit sa se intereseze ce se intampla cu oamenii din jurul lui, acum toti dau navala sa ne ,,abureasca'' cu promisiuni si sa ne cerseasca voturile.Probabil considera ca avem un coeficient de inteligenta destul de mic si de aceea se considera indreptatiti sa ne indrume cu cine sa votam.
Cei care sunt deja pe functii, in ultimii patru, opt sau poate chiar mai multi ani de cand s-au lipit de fotolii, n-au avut timp sa faca ceva pentru concetatenii lor, au fost preocupati de bunastarea lor si a familiilor lor dar acum ne declara ca sunt hotarati, daca ii mai alegem inca o data sigur vor avea timp si pentru a face ceva in localitatea/judetul pe care spera sa o/il mai pastoreasca.
In ultimul mandat n-au avut bani pentru gaze, canalizare, apa potabila,asfaltat drumuri etc dar acum au bani pentru a arunca in stanga si in dreapta(organizat excursii, pomeni electorale etc) in speranta ca vom uita toate lipsurile din localitatile noastre si ne vom mai lasa pacaliti inca o data.
Am fost intotdeauna un cetatean constiincios care a votat de fiecare data dar m-am cam saturat sa-mi fie jignita inteligenta!
vineri, 4 mai 2012
Dumnezeu ne e alaturi in fiecare clipa!
Cu totii vorbim despre Dumnezeu, despre prezenta Lui in viata noastra, despre binefacerile Sale... dar cati dintre noi constientizam asta in fiecare clipa a vietii noastre?!
Din pacate, atunci cand totul este ok in vietile noastre, chiar daca vorbim despre Dumnezeu adesea, uitam sa ne raportam la El in fiecare clipa...Dar atunci cand ne e greu, ii simtim cu adevarat prezenta ocrotitoare chiar daca, poate n-am merita-o.
Mirajul acestei vieti ne atrage si ne lasam prinsi ca de un vartej dar, din cand in cand, ne prabusim ...si atunci Il simtim pe Cel de Sus cum ne opreste caderea si nu ne lasa sa fim vatamati prea tare...Ce bine ar fi de nu I-am uita iubirea nici macar o clipa si I-am fi recunoscatori pentru tot ce face pentru noi, pupurea.
In urma cu cateva zile, am ajuns pe marginea prapastiei si m-am prabusit iar in cadere, inca o data Dumnezeu mi-a intins mana si m-a ridicat.Pentru a nu stiu cata oara...
Din pacate, atunci cand totul este ok in vietile noastre, chiar daca vorbim despre Dumnezeu adesea, uitam sa ne raportam la El in fiecare clipa...Dar atunci cand ne e greu, ii simtim cu adevarat prezenta ocrotitoare chiar daca, poate n-am merita-o.
Mirajul acestei vieti ne atrage si ne lasam prinsi ca de un vartej dar, din cand in cand, ne prabusim ...si atunci Il simtim pe Cel de Sus cum ne opreste caderea si nu ne lasa sa fim vatamati prea tare...Ce bine ar fi de nu I-am uita iubirea nici macar o clipa si I-am fi recunoscatori pentru tot ce face pentru noi, pupurea.
In urma cu cateva zile, am ajuns pe marginea prapastiei si m-am prabusit iar in cadere, inca o data Dumnezeu mi-a intins mana si m-a ridicat.Pentru a nu stiu cata oara...
marți, 1 mai 2012
Iubire!
Iubire, mister atat de greu de dezlegat,
Poetii in toate veacurile te-au cantat,
Toti filozofii te-au analizat
Dar nimeni secretele naucitoare nu ti-a dezlegat!
Esti sensibila, timida ca un copilas
Desi de secole in inimile oamenilor iti gasesti locas.
Tu transformi raceala in scantei,
Caldura aduci in inimi, asta vrei!
Cand tu in suflete ai aparut,
Singuratatea intr-o clipa a si disparut
Si totul devine greu... dar si usor
Sufletele invata si ce-nseamna dor.
Tu esti un trandafir inmiresmat,
Un zambet de copil inaripat,
Esti un izvor cu apa rece, cristalina
Ce sufletele contopeste, innobileaza si alina!
Poetii in toate veacurile te-au cantat,
Toti filozofii te-au analizat
Dar nimeni secretele naucitoare nu ti-a dezlegat!
Esti sensibila, timida ca un copilas
Desi de secole in inimile oamenilor iti gasesti locas.
Tu transformi raceala in scantei,
Caldura aduci in inimi, asta vrei!
Cand tu in suflete ai aparut,
Singuratatea intr-o clipa a si disparut
Si totul devine greu... dar si usor
Sufletele invata si ce-nseamna dor.
Tu esti un trandafir inmiresmat,
Un zambet de copil inaripat,
Esti un izvor cu apa rece, cristalina
Ce sufletele contopeste, innobileaza si alina!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)