Am intitulat acest blog astfel, gandindu-ma la sansa pe care ar trebui sa ne-o acordam noua insine dar si la sansa pe care ar trebui sa ne-o acordam unii altora, in special acelora dintre noi ce sunt in dificultate.
vineri, 30 noiembrie 2012
La multi ani!
La multi ani, celor ce poarta numele Sfantului Apostol Andrei! Fiecare zi a vietii voastre sa fie o sarbatoare!
miercuri, 28 noiembrie 2012
Barbatii...
Offfff, barbatii! De ce sunt atat complicati? De ce nu stiu niciodata ce asteptam de la ei? De ce vad totdeauna doar ce-i intereseaza pe ei? De ce sunt atat de pragmatici?
Uneori ai impresia ca atunci cand a fost creat romantismul, a fost folosit tot la zamislirea femeilor iar barbatilor nu le-a mai ramas nimic, saracii de ei...
Au puterea sa te faca sa plangi dar sa te si faca fericita cu o simpla privirea sau cu un cuvant...De multe ori nu poti trai cu ei dar nici fara ei...Te pot face sa zbori dar iti si pot transforma viata intr-un cosmar atunci cand ii iubesti...
Pot fi aerul pe care il respiri dar si durerea ce nu te lasa sa traiesti...
Pot fi buni prieteni, umarul pe care poti plange si pe care te poti baza, copilul neascultator, nazdravan pe care nu l-ai avut ...
Iti pot picta viata in culori vii dar si in negura...
Poate ca viata ar fi mult mai simpla daca femeia, atunci cand apare un barbat in viata ei, ar primi si un manual care s-o ajute sa-i interpreteze gesturile, cuvintele etc si invers.
Dar ce stiu eu despre barbati? Mai nimic...La fel cum stiu mai nimic despre tot ce ma inconjoara...
Uneori ai impresia ca atunci cand a fost creat romantismul, a fost folosit tot la zamislirea femeilor iar barbatilor nu le-a mai ramas nimic, saracii de ei...
Au puterea sa te faca sa plangi dar sa te si faca fericita cu o simpla privirea sau cu un cuvant...De multe ori nu poti trai cu ei dar nici fara ei...Te pot face sa zbori dar iti si pot transforma viata intr-un cosmar atunci cand ii iubesti...
Pot fi aerul pe care il respiri dar si durerea ce nu te lasa sa traiesti...
Pot fi buni prieteni, umarul pe care poti plange si pe care te poti baza, copilul neascultator, nazdravan pe care nu l-ai avut ...
Iti pot picta viata in culori vii dar si in negura...
Poate ca viata ar fi mult mai simpla daca femeia, atunci cand apare un barbat in viata ei, ar primi si un manual care s-o ajute sa-i interpreteze gesturile, cuvintele etc si invers.
Dar ce stiu eu despre barbati? Mai nimic...La fel cum stiu mai nimic despre tot ce ma inconjoara...
duminică, 25 noiembrie 2012
25 noiembrie,Ziua Internațională de Luptă împotriva Violenței asupra Femeii
Se spune că gradul de răspândire a violenței domestice în societate, implicit a violenței împotriva femeii, este rezultatul acceptării tacite din partea respectivei societăți sau a respectivei femei. Asupra acestui fapt doresc să atragă atenția specialiștii DGASPC cu prilejul zilei de 25 noiembrie, zi declarată ca fiind Ziua Internațională de Luptă împotriva Violenței asupra Femeii.
Specialiștii Echipei de intervenție din cadrul SIRU atenționează că faptele de violență pot fi prevenite sau stopate dacă cei care ştiu că ele au loc ar lua atitudine și nu le-ar mai privi ca pe o normalitate
. Totodată, primordial este ca femeia care este agresată fizic, verbal, emoțional, etc., să nu ascundă de ochii lumii ceea ce îndură. În caz contrar, așa cum deseori s-a dovedit, consecințele pot fi dintre cele mai grave. „Primul lucru pe care trebuie să-l știe o femeie este că trebuie să spună ce i se întâmplă la toată lumea. Să spună vecinilor, să reclame la poliție, să se ducă să scoată certificat medico-legal așa încât să poată dovedi agresiunile. De regulă, femeilor le este rușine și se tot ascund. Își construiesc o lume a lor proprie, sunt retrase, necomunicative, manifestă un comportament mecanic în îndeplinirea treburilor gospodărești și în îngrijirea copiilor, iar unele nu manifestă nicio emoție, niciun sentiment. Ca să poată primi sprijin, ele trebuie să spună ce li se întâmplă și să plece de acasă! De cealaltă parte, lumea trebuie să înțeleagă că bătaia «conjugală» nu are nicio scuză, nu poate fi acceptată, tolerată. De asemenea, oamenii nu trebuie să judece femeile care nu iau atitudine și nu fac nimic pentru a-și schimba situația, ci trebuie să înțeleagă că în astfel de cazuri se instalează dependența de agresor”, a detaliat Anca Candrea.
Din luna mai a acestui an, victimele violenței în familie pot solicita ordin de restricție care să-l evacueze pe agresor de la domiciliul comun. Violența în familie se poate manifesta prin violență verbală, psihologică, fizică, sexuală, economică, socială sau spirituală. Inclusiv actele de gelozie și izolarea persoanei de familie, comunitate sau prieteni constituie acte de violență. De asemenea, interzicerea activității profesionale, impunerea voinței, provocarea de stări de tensiune și suferință psihică, controlul vieții personale, privarea de mijloace economice sau interzicerea accesului la valorile culturale, etnice sau religioase sunt considerate ca fiind acte violență.
Adăposturile sunt o soluție pentru victimele violenței în familie, iar mamele din județul Vrancea trebuie să știe că pot suna pentru ajutor la telefon 0237.983, iar celelalte femei agresate la Crucea Roșie, la 0237.206.961. Ele vor putea primi astfel adăpost și servicii specializate.
Emiterea ordinului de protecție și restricție față de agresor poate fi solicitat de victimă, prin depunerea unei cereri la judecătoria de care aparține victima cu domiciliul. Acest Ordin stabilește că instanța poate dispune evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei (chiar dacă acesta este proprietarul locuinței), interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, cu victima, dar și suportarea, dacă este cazul, a chiriei sau a întreținerii pentru locuința temporară unde victima locuiește. Dacă se va considera necesar, instanța poate dispune și obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda efectuarea unui tratament sau a altor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
Încălcarea măsurilor dispuse de instanță prin ordinul de restricție se va considera infracțiune de nerespectare a hotărârii judecătorești, iar agresorul riscă între o lună și 12 luni închisoare. Răspunderea penală poate fi înlăturată doar de împăcarea părților. Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecție nu poate depăși 6 luni de la data emiterii ordinului, numai în cazurile în care hotărârea nu cuprinde o mențiune cu privire la intervalul de timp. Legea mai prevede că la expirarea duratei ordinului de protecție, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecție, dacă aceasta consideră că este în pericol în lipsa măsurilor de protecție.(sursa:Monitorul de Vrancea)
Asadar, spuneti Nu violentei, chiar si (mai ales) atunci cand aceasta are loc in numele iubirii!
vineri, 23 noiembrie 2012
Preveniti cancerul de col uterin!
Vrâncencele cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani îşi pot face,
gratuit, testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col
uterin. Pentru moment, recoltări fac medicii Nadia Maghiaru, Felicia
Moise şi Cătălin Groza, de la Spitalul Judeţean. La nivel de judeţ,
recoltări pot face 50 de medici de familie.
Programul Naţional de Screening al Cancerului de Col Uterin a demarat şi în Vrancea. Medicii de familie din judeţ au început să primească formularele cu regim special, pe baza cărora pacientele sunt trimise la recoltare.
Momentan, Programul de Screening se derulează prin Spitalul Judeţean de Urgenţă, recoltarea fiind realizată de trei medici din cadrul Ambulatoriului de Specialitate, respectiv Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza. De la 1 ianuarie, în acest program va fi inclusă şi Clinica Materna din Focşani.
Medicul ginecolog, Alin Lazea, care este şi coordonatorul în Vrancea al acestui program, spune că pacientele se vor prezenta la cabinetul medicului de familie, unde se va stabili dacă sunt eligibile pentru acest program. Tot aici, pacientele vor primi un formular cu regim special, cu care se vor programa la unul dintre cei trei medici recoltori, probele fiind trimise la laboratorul de anatomie patologică pentru testare. Rezultatul va fi transmis la cabinetul medicului de familie, care îl va comunica pacientei. „Pacienta se prezintă la medicul de familie, care îi va înmâna formularul FS1, de aici ea se va duce fie la unul dintre cei trei medici recoltori din Policlinica Spitalului Judeţean, fie proba îi va fi recoltată chiar de medicul de familie, dacă acesta a făcut cursul special. Proba va fi trimisă la un anatomo-patolog, care va transmite rezultatul medicului de familie, cel care îi va comunica pacientei rezultatul, şi dacă va fi nevoie o va îndruma către investigaţii mai amănunţite“, a explicat medicul Alin Lazea.
Acesta a adăugat că 50 de medici de familie din Vrancea au intrat în contract cu Spitalul Judeţean pe Programul de Screening. Eligibile pentru testul de screening sunt toate femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani.
. Potrivit reprezentanţilor MS, programul a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii cauzată de acestea.
Prin implementarea unui astfel de program, autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.
Nu sunt eligibile pentru acest program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea nu se adresează nici femeilor care au împlinit 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.
Cancerul de col uterin este boala care provoacă un număr foarte mare de decese, fiind principala cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 45 de ani. Ca oricare alt tip de cancer, această boală debutează asimptomatic. De cele mai multe ori, cancerul de col uterin este diagnosticat tardiv, stadiu în care posibilităţile terapeutice sunt limitate.
Medicii spun că simptomele cancerului de col uterin apar la aproximativ 5 ani de la contaminarea cu Human Papiloma Virus (HPV). Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, explică care sunt simptomele cancerului de col uterin. „Ca toate cancerele, simptomele apar foarte târziu şi, din această cauză, boala este diagnosticată în stadii avansate. Simptomele apar cam la 5 ani de la contaminare cu virusul HPV. Apar mici sângerări care nu îşi au rostul în urma unui contact sexual sau chiar spontan. Ulterior, apar răni pe col, iar sângerările sunt dureroase. Mai târziu apar şi deformări ale colului. De asemenea, pot apărea şi dureri la contactul sexual. Aceste simptome apar în stadii mai precoce. În stadiile mai avansate, simptomele pot fi: scăderea apetitului, anemie, oboseală fizică, pacienta începe să piardă în greutate“, spune medicul Alin Lazea.
De aceea, medicii recomandă femeilor să se prezinte la medic anual, pentru efectuarea testului Babeş Papanicolau, care poate indica dacă ceva nu este în regulă Programului de Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin în România se va desfăşura în perioada 2012 – 2017.(sursa:Monitorul de Vrancea)
Programul Naţional de Screening al Cancerului de Col Uterin a demarat şi în Vrancea. Medicii de familie din judeţ au început să primească formularele cu regim special, pe baza cărora pacientele sunt trimise la recoltare.
Momentan, Programul de Screening se derulează prin Spitalul Judeţean de Urgenţă, recoltarea fiind realizată de trei medici din cadrul Ambulatoriului de Specialitate, respectiv Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza. De la 1 ianuarie, în acest program va fi inclusă şi Clinica Materna din Focşani.
Medicul ginecolog, Alin Lazea, care este şi coordonatorul în Vrancea al acestui program, spune că pacientele se vor prezenta la cabinetul medicului de familie, unde se va stabili dacă sunt eligibile pentru acest program. Tot aici, pacientele vor primi un formular cu regim special, cu care se vor programa la unul dintre cei trei medici recoltori, probele fiind trimise la laboratorul de anatomie patologică pentru testare. Rezultatul va fi transmis la cabinetul medicului de familie, care îl va comunica pacientei. „Pacienta se prezintă la medicul de familie, care îi va înmâna formularul FS1, de aici ea se va duce fie la unul dintre cei trei medici recoltori din Policlinica Spitalului Judeţean, fie proba îi va fi recoltată chiar de medicul de familie, dacă acesta a făcut cursul special. Proba va fi trimisă la un anatomo-patolog, care va transmite rezultatul medicului de familie, cel care îi va comunica pacientei rezultatul, şi dacă va fi nevoie o va îndruma către investigaţii mai amănunţite“, a explicat medicul Alin Lazea.
Acesta a adăugat că 50 de medici de familie din Vrancea au intrat în contract cu Spitalul Judeţean pe Programul de Screening. Eligibile pentru testul de screening sunt toate femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani.
. Potrivit reprezentanţilor MS, programul a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi are ca obiectiv principal reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii cauzată de acestea.
Prin implementarea unui astfel de program, autorităţile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. De asemenea, se are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei, pentru adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi utilizarea programelor de prevenţie.
Nu sunt eligibile pentru acest program femeile care prezintă absenţa iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea nu se adresează nici femeilor care au împlinit 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeş-Papanicolau au avut rezultate normale.
Cancerul de col uterin este boala care provoacă un număr foarte mare de decese, fiind principala cauză de mortalitate în rândul femeilor cu vârste între 20 şi 45 de ani. Ca oricare alt tip de cancer, această boală debutează asimptomatic. De cele mai multe ori, cancerul de col uterin este diagnosticat tardiv, stadiu în care posibilităţile terapeutice sunt limitate.
Medicii spun că simptomele cancerului de col uterin apar la aproximativ 5 ani de la contaminarea cu Human Papiloma Virus (HPV). Medicul ginecolog Alin Lazea, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, explică care sunt simptomele cancerului de col uterin. „Ca toate cancerele, simptomele apar foarte târziu şi, din această cauză, boala este diagnosticată în stadii avansate. Simptomele apar cam la 5 ani de la contaminare cu virusul HPV. Apar mici sângerări care nu îşi au rostul în urma unui contact sexual sau chiar spontan. Ulterior, apar răni pe col, iar sângerările sunt dureroase. Mai târziu apar şi deformări ale colului. De asemenea, pot apărea şi dureri la contactul sexual. Aceste simptome apar în stadii mai precoce. În stadiile mai avansate, simptomele pot fi: scăderea apetitului, anemie, oboseală fizică, pacienta începe să piardă în greutate“, spune medicul Alin Lazea.
De aceea, medicii recomandă femeilor să se prezinte la medic anual, pentru efectuarea testului Babeş Papanicolau, care poate indica dacă ceva nu este în regulă Programului de Screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin în România se va desfăşura în perioada 2012 – 2017.(sursa:Monitorul de Vrancea)
marți, 20 noiembrie 2012
Sezonul rece si impactul lui asupra noastra
Iarna, tiptil-tiptil, incearca sa se strecoare in viata noastra.Si chiar reuseste! Temperaturile au scazut..iar noi, zgribuliti, ne petrecem cat mai mult timp in interior si cat mai putin afara.
Venirea sezonul rece are un impact negativ asupra sănătăţii noastre, avertizează medicii. Potrivit specialiştilor, scăderea temperaturilor este intens resimţită de organism, mai ales dacă suferiţi de anumite boli precum afecţiuni cardiovasculare, reumatism, astm şi infecţii urinare.
Mai jos regăsiţi lista bolilor care se agravează odată cu venirea sezonului rece.
● Cardiacii trebuie să acorde o atenţie deosebită stării lor de sănătate în această perioadă a anului. Statisticile arată că numărul deceselor înregistrate în rândul persoanelor bolnave cu inima este mai mare în perioada rece a anului decât atunci când este cald afară. Schimbările de front atmosferic determină o sensibilitate mai mare în cazul pacienţilor cardiovasculari, spun medicii. Presiunea atmosferică scăzută poate duce la apariţia tahicardie şi la creşterea tensiunii. De asemenea, frigul îi afectează pe cei care au probleme cu tensiunea arterială şi cu circulaţia sângelui. Medicii recomandă cardiacilor să evite ieşirea din casă dimineaţa şi seara târziu, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, pentru că în aceste condiţii ei pot suferi un spasm coronarian, urmat de scăderea fluxului de sânge în arterele coronare. Consecinţa poate fi instalarea anginei sau chiar a infarctului.
● Persoanele care suferă de o infecţie urinară pe care nu au tratat-o până acum trebuie să acorde o mai mare atenţie stării lor de sănătate. Medicii spun că temperaturile scăzute joacă un rol important chiar şi in reapariţia acestei afecţiunii. Chiar dacă statisticile arată că femeile sunt cele mai expuse infecţiilor urinare, nici bărbaţii nu ar trebui să neglijeze această afecţiune, deoarece ea poate afecta buna funcţionare a rinichilor.
Infecţia urinară este o afecţiune provocată de diferiţi agenţi patogeni precum bacterii, fungi şi paraziţi. „Cea mai frecventă cauză poate fi infectarea cu Escherichia Coli, o bacterie existentă în intestinul gros al omului, care atunci când ajunge în tractul urinal provoacă infecţia. Alţi microbi care dăunează sunt Klebsiela, pseudomonas, stafilococ, chlamidia sau paraziţi precum Tricomonas", a explicat dr. Teofil Roşu, medic specialist boli interne de la o clinică privată din Capitală.
Pentru a evita cronicizarea infecţiilor urinare prin ascensiunea lor până la rinichi, un prim tratament recomandat este cel igieno-dietetic, bazat pe consumul de lichide suficiente pentru a crea o diureză corespunzătoare spălării căilor urinare (apă simplă, ceaiuri de cozi de cireşe, mătase de porumb). Pe baza antibiogramei date de analiza de urocultură se realizează şi tratamentul antibiotic.
● Persoanele care sunt reumatice trebuie să-şi ia măsuri profilactice în perioada rece a anului. Medicii spun că aceste afecţiuni sunt meteosensibile. Astfel că scăderea temperaturii şi vremea înnorată produce exacerbarea durerilor. Potrivit specialiştilor, manifestările diferă de la o persoană la alta, în funcţie de sensibilitatea fiecăreia şi de cât de repede organismul se adaptează noilor condiţii.
Cea mai comună boală reumatică, influenţată de vremea rece, este artroza. Aceasta este consecinţa distrugerii cartilajului articular. Modificările osoase care apar în artroză fac ca receptorii de la nivelul osului să resimtă perturbările atmosferice şi durerea să fie mai intensă. În tratamentul simptomatic al artrozei se folosesc antiinflamatoarele nesteroidiene. Alături de acestea, boala artrozică poate beneficia de pe urma fizioterapiei, a balneoterapiei, gimnasticii medicale. Pentru evitarea acutizărilor provocate de temperaturile scăzute, bolnavii de artroză trebuie să evite expunerea la frig şi umezeală.
● Astmaticii sunt şi ei trecuţi pe lista pacienţilor care trebuie să acorde o atenţie deosebită stării lor de sănătate în această perioadă a anului. Medicii spun că aerul rece poate precipita crizele de astm. Dacă aerul este şi uscat, aşa cum se întâmplă în sezonul rece, disconfortul acestor pacienţi este şi mai mare. Activităţile fizice desfăşurate în aceste condiţii de temperatură şi umiditate pot oricând să declanşeze crize astmatice. Medicii recomandă acestor persoane să evite să iasă din casă atunci când temperaturile sunt foarte mici. În plus, este indicat ca persoanele care se confruntă cu afecţiuni ale sistemului respirator, printre care şi astmaticii, să îşi facă vaccinul antigripal şi antipneumococic.
Scăderea temperaturilor ne face mult mai vulnerabil în faţa bolilor, avertizează medicii. Specialiştii spun că în această perioadă a anului riscul de a ne îmbolnăvi este unul destul de ridicat, deoarece, odată cu venirea sezonului rece, scade imunitatea organismului.
Nutriţioniştii spun că în sezonul rece funcţiile vitale şi metabolismele încetinesc. În plus, fluidele biologice ale corpului stagnează mai mult, iar rinichii şi bila sunt cele mai afectate organe în această perioadă a anului. "Odată cu scăderea temperaturii, organismul are tendinţa de a acumula energie, motiv pentru care riscăm să luăm câteva kilograme în plus", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Astfel, pentru a ne menţine starea de sănătate este indicat să adoptăm o dietă adecvată temperaturilor scăzute care s-au înregistrat în ultima perioadă.
Dacă pe timpul sezonului cald organismul are nevoie de cât mai multă apă, iar alimentele vedetă sunt fructele şi legumele, în perioada rece a anului corpul are nevoie de grăsimi, proteine şi carbohidraţi, sunt de părere nutriţioniştii.
Mai mult, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că odată cu scăderea temperaturilor oboseala şi stresul îşi pun amprenta asupra noastră, ceea ce face ca dieta necesara să fie una adecvată sezonului rece. "O alimentaţie potrivită acestei perioade din an trebuie să cuprindă 55 la sută carbohidraţi, 15 la sută proteine şi 30 la sută grăsimi", indică dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.
Deşi în acest sezon organismul are nevoie de grăsimi şi proteine, nutriţioniştii atrag atenţia asupra calităţii acestor nutrienţi. "Grăsimile de bună calitate le găsim în alimente de origine vegetală, dar şi în preparate din peşte. Surse de grăsimi esenţiale mai sunt uleiurile vegetale, precum cel de in, de rapiţă sau de floarea soarelui, fructele oleaginoase, precum nucile, alune şi fisticul", precizează dr. Damian.
Experţii spun că brânzeturile, sursă de proteine de înaltă calitate, nu sunt recomandate în această perioadă a anului, deoarece se digeră greu.
Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească din dieta de iarnă, deoarece acestea stimulează imunitatea. "Alimentele trebuie consumate în stare crudă sau aproape crudă. Dacă nu găsim legume proaspete, putem folosi legume congelate şi zarzavat, dar nu le excludem din alimentaţie", spune dr. Şerban Damian. Dovlecii, anghinarele, ridichea albă, prazul, sfecla, conopida, ceapa şi cartofii sunt legumele recomandate pentru această perioadă a anului.
În ceea ce priveşte hidratarea, nutriţioniştii indică supele, ceaiurile şi sucurile naturale, care au un aport însemnat de nutrienţi. Specialiştii precizează că lichidele se beau la temperatura camerei, în special apă, prevenind astfel deshidratarea, menţionează dr. Şerban Damian.
Schimbările de anotimp, dar nu numai, pot provoca multe probleme de sănătate, iar medicii recomandă mai multe ierburi şi condimente care să întărească sistemul imunitar. Cu toate acestea, multe persoane susţin că mâncarea sănătoasă nu are acelaşi gust bun ca mâncarea procesată. Chiar şi aşa, Huffington Post a realizat un top al celor mai bune şi sănătoase ierburi, condimente şi mirodenii care te vor ajuta să ai grijă de sănătatea ta, dar care şi fac mâncarea mai gustoasă.
Seminţele de anason furnizează un gust dulce asemănător zahărului pus în prăjituri. Beneficiile aduse de anason sunt multiple. Pe lista acestora, specialiştii susţin că seminţele de anason calmează durerile stomacale şi ajută la tratarea răcelii. Mai mult, datorită proprietăţilor similare cu estrogenul, anasonul ajută şi mamele care alăptează şi tratează durerile menstruale.
De asemenea, anasonul este o foarte bună sursă de calciu şi fier.
Cunoscutul brusture aduce multe beneficii sănătăţii. Pot fi folosite atât frunzele, cât şi rădăcinile şi seminţele brusturelui. De obicei se administrizează sub formă de supliment nutrititv pentru detoxifierea corpului.
Gălbenelele sunt foarte cunoscute pentru beneficiile aduse, putând fi ”consumate” sub formă de ceai sau cremă, acestea fiind bogate în antioxidanţi. Ceaiul de gălbenele ajută la tratarea durerilor stomacale sau ale inflamaţiilor gâtului. Crema de gălbenele este excelentă pentru piele, vindecă tăieturile, iritaţiile şi pielea uscată.
Coriandru, o altă plantă minune, este bogat în vitamina K, ceea ce înseamnă că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui prin diluarea cheagurilor şi întăreşte oasele.
Scorţişoara este un condiment extrem de cunoscut, putând fi folosit şi în băuturi şi în preparate culinare. Este bună pentru diabetici pentru că reduce nivelul zahărului din sânge şi nivelul colesterolului. De asemenea, scorţişoara este o bună sursă de fibre.
Chimionul sau chimenul este asemănător scorţişoarei din punctul de vedere al beneficiilor pentru că este foarte bun pentru diabetici. Totodată, luptă împotriva bacteriilor din corp, previne apariţia ulcerului şi este o sursă bună de calciu, fier şi magneziu.
Păpădia, floarea galbenă pe care o putem găsi peste tot, era folosită de amerindieni pentru a ajuta ficatul, rinichii şi problemele cu splina. Mai mult, ceaiul de păpădii este bun pentru digestie, având un efect diuretic.
Feniculul, o plantă specifică zonei mediteraneene, are o aromă dulceagă, asemănător anasonului. Acesta tratează problemele digestive, precum balonarea.
Ghimbirul este un condiment uşor picant şi este cunoscut pentru tratarea problemelor din timpul sarcinii, artritei şi durerilor musculare, de aceea este folosit ca şi calmant.
Ginsengul s-a dovedit a fi foarte bun în reducerea nivelului de zahăr din sânge şi în combaterea răcelii. Totodată, ginsengul este bun şi pentru a reduce stresul şi problemele mentale, combate depresia şi este o sursă de energie.
Busuiocul reduce nivelul colesterolului,scade inflamatia, ajută la tratarea problemelor respiratorii, astmului şi diabetului.
Levănţica are un efect calmant, reduce stresul şi ajută la combaterea insomniilor. Mai mult, folosită ca un condiment, ajută la reducerea balonării datorită cantităţii mari de antioxidanţi. Sub formă de ulei, levănţica poate fi aplicată direct pe piele şi calmează mâncărimile şi iritaţiile.
Lemnul dulce este un îndulcitor natural găsit în multe dulciuri, însă rădăcina face ca bomboanele care conţin lemn dulce să fie un tratament împotriva răcelii, astmului, dar şi în reducerea grăsimii din corp.
Ciulinul de lapte poate fi găsit, de obicei, sub formă de capsulă şi se administrează pentru a încetini dezvoltarea tumorilor canceroase, datorită bogăţiei în antioxidanţi.
Menta este poate cea mai cunoscută plantă, ceaiul din această plantă fiind un bun remediu împotriva problemelor digestive.
Nucşoara, asemănătoare scorţişoarei, este folosită în preparea prăjiturilor. Acest condiment este o bună soluţie pentru problemele stomacale, dar reprezintă şi o sursă de fibre.
Oregano are un efect antibacterial şi antifungic, motiv pentru care este eficient în tratarea toxiinfecţiilor alimentare.
Rozmarinul este o cunoscută plantă care poate fi cultivată în propria grădină, aceasta fiind bogată în antioxidanţi, ceea ce o face un excelent tratament împotriva inflamaţiilor. Mai mult, specialiştii susţin că rozmarinul stimulează memoria.
Şofranul este un condiment exotic care are un efect în combaterea depresiei, dar este folosit şi împotriva astmului şi răcelilor.
Cimbrul este o plantă comună, bogată în antioxidanţi, care ajută la prevenirea cancerului, inflamaţiilor, îmbătrânirii.
Curcuma, sau şofranul indian, este ingredientul principal în preparatele cu curry. Este folosit pentru a trata forme de depresie, boli ale ficatului, chiar şi probleme ale pielii.
In final, va doresc sa treceti cat mai bine si usor prin sezonul rece ce ne asteapta!Aveti grija de sanatatea voastra!
vineri, 16 noiembrie 2012
Deschide-ţi ochii să vezi harul Său!
In urma cu doua zile eram foarte dezamagita de atitudinea anumitor persoane, eram trista si simteam ca viata mea nu progreseaza pe nici un plan si fiind in aceasta stare, m-am apucat sa citesc revista Impreuna pe care tocmai o primisem. Aici am gasit acest articol care mi-a schimbat imediat starea de spirit, m-a facut sa vad toate binecuvantarile din viata mea, astfel m-am gandit sa vi-l prezint si voua.Poate va va ajuta si pe voi...
De ce Îl învinuim pe Dumnezeu pentru relele din lumea noastră, când noi L-am scos afară din ea? Şi dacă sunt acasă în siguranţă, şi dacă pot să-mi văd familia fericită lângă mine, şi pot, într-o zi de toamnă, să stau în casa mea, când îmi beau ceaiul cald şi aromat, ce altceva este acesta decât harul Său? Noi oamenii suntem aşa revoltători şi aruncăm tot răul care ni se întâmplă pe spatele lui Dumnezeu, uitând că Dumnezeu, cu strigătul Său şi ochii plini de lacrimi, ne spune să nu facem unele acţiuni, să nu mergem în unele locuri, dar noi, noi suntem cei care nu mai avem urechi de auzit şoapta Lui, pentru că în noi este atâta freamăt şi gălăgie, încât Dumnezeu, oricât ar striga spre noi să ne oprim, nu putem auzi. Şi atunci te întreb? Este Dumnezeu de vină pentru neascultările noastre, este Dumnezeu de vină pentru zgomotul din noi, prin care oprim vocea Lui să fie auzită. Nu, dragul meu; Dumnezeu nu trebuie acuzat pentru răul pe care ni-l facem unii altora şi existenţa răului nu e dovada inexistentei Sale – ci faptul că nu se întâmplă tot răul care ar putea să se întâmple e măsura nelimitată a iubirii Sale şi dovada existenţei Sale. Pentru că se încăpăţânează să ne păzească într-o lume în care noi L-amscos afară cu trântit de uşă. Ştii, tot ce ai acum, bucuriile pe care le trăieşti, sunt doar harul Său, doar bunătatea Lui, care se arată spre tine, şi în loc să stai tot timpul nemulţumit că nu ai nu ştiu ce, că Dumnezeu nu te ascultă, că El e departe, că El este.... şi să înşiri nenumărate motive, mai bine te-ai opri şi ai deschide ochii şi ai privi în jurul | tău. Wow! ai fi copleşit să vezi cât har al Lui este în jur, nu ai mai sta să te plângi şi să-L învinuieşti, ai fi cu o inimă plină de laudă, că El te-a binecuvântat atât demult! Este un har să ai persoane în jur care te iubesc, este un har să fii binecuvântat, este un har să poţi să-ţi bei într-o zi de toamnă ceaiul cald în căminul tău, este un har să te poţi bucura de frunzele care cad parcă desenând pământul în culori calde, este un har... Când a fost ultima dată când te-ai oprit şi să-I spui Domnului: Mulţumesc pentru fantezia de culori care o aşterni înaintea mea, toate sunt lucruri care îţi vorbesc, că totul este un har din partea Lui. Învaţă să te bucuri de viaţă, învaţă să stai la pieptul Lui... şi fă linişte în fiinţa ta,El are multe să-ţi spună! |
miercuri, 14 noiembrie 2012
Ajuta-mi, crucea sa imi duc!
Afara-i frig, e innorat...
Sufletu-mi e tulburat...
Griji mici si mari ma impresoara,
Doamne, dar Tu imi esti alaturi iara!
Ma simt din nou ingenuncheata
De povara ce mi-a fost incredintata.
Incerc...Nu pot sa ma ridic...Privirea spre cer eu imi indrept,
Ajuta-ma sa pot pasi pe drumul drept!
Mainile impreunate spre Tine imi ridic,
Sunt obosita...insetata...Din Cupa Sperantei da-mi sa sorb un pic,
Fa crucea sa-mi para mai usoara,
Sprijini-ma in ceasul asta iara!
Tu esti Speranta, Ajutorul meu in orice clipa
Desi nu merit, intinde-mi mana, ma ridica!
Tu esti Trecutul, Prezentul , Viitorul meu
Doar Tu imi esti alaturi cand mi-e greu!
Sufletu-mi e tulburat...
Griji mici si mari ma impresoara,
Doamne, dar Tu imi esti alaturi iara!
Ma simt din nou ingenuncheata
De povara ce mi-a fost incredintata.
Incerc...Nu pot sa ma ridic...Privirea spre cer eu imi indrept,
Ajuta-ma sa pot pasi pe drumul drept!
Mainile impreunate spre Tine imi ridic,
Sunt obosita...insetata...Din Cupa Sperantei da-mi sa sorb un pic,
Fa crucea sa-mi para mai usoara,
Sprijini-ma in ceasul asta iara!
Tu esti Speranta, Ajutorul meu in orice clipa
Desi nu merit, intinde-mi mana, ma ridica!
Tu esti Trecutul, Prezentul , Viitorul meu
Doar Tu imi esti alaturi cand mi-e greu!
duminică, 11 noiembrie 2012
Sfantul Mucenic Mina
Astazi, 11 noiembrie Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mina.
Acesta s-a nascut in Nakiyos, in apropiere de Memphis, in prima jumatate a secolului al III-lea.Sfantul Mina a crescut intr-o atmosfera crestina, beneficiind de o educatie aleasa – parintii sai erau instariti, tatal fiind guvernator militar. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta.
Intra in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Aici il va intalni pe Sfantul Macarie Egipteanul care ii va spune: "Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur? Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie".
Sfantul Mina implineste cuvintele Sfantului Macarie, paraseste desertul si ajunge in Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul in care vietuise. Aici avea loc o serbare in cinstea zeilor.Stiind ca apartine unei familii nobile, concetatenii sai l-au sfatuit sa se indeparteze de credinta lui, promitandu-i daruri si mariri. Sfantul Mina nu s-a razgandit iar guvernatorul orasului a hotarat sa fie torturat, insa Sfantul a rezistat vitejeste torturilor. Atunci guvernatorul a ordonat sa-i fie taiat capul, sa i se arunce trupul in flacari, iar cenusa sa fie imprastiata in vant. Trupul i-a ramas in foc timp de trei zile si trei nopti, dar nu a suferit stricaciuni.
Datorita unor minuni savarsite de Sfantul Mina, crestinii vad in el si un ocrotitor al celor pagubiti.
In biserica "Sfantul Mina" - Vergu din Capitala, se afla particele din moastele Sfantului Mina. Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina. Si in Biserica "Sfantul Mina" din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.
Acesta s-a nascut in Nakiyos, in apropiere de Memphis, in prima jumatate a secolului al III-lea.Sfantul Mina a crescut intr-o atmosfera crestina, beneficiind de o educatie aleasa – parintii sai erau instariti, tatal fiind guvernator militar. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta.
Intra in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Aici il va intalni pe Sfantul Macarie Egipteanul care ii va spune: "Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur? Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie".
Sfantul Mina implineste cuvintele Sfantului Macarie, paraseste desertul si ajunge in Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul in care vietuise. Aici avea loc o serbare in cinstea zeilor.Stiind ca apartine unei familii nobile, concetatenii sai l-au sfatuit sa se indeparteze de credinta lui, promitandu-i daruri si mariri. Sfantul Mina nu s-a razgandit iar guvernatorul orasului a hotarat sa fie torturat, insa Sfantul a rezistat vitejeste torturilor. Atunci guvernatorul a ordonat sa-i fie taiat capul, sa i se arunce trupul in flacari, iar cenusa sa fie imprastiata in vant. Trupul i-a ramas in foc timp de trei zile si trei nopti, dar nu a suferit stricaciuni.
Datorita unor minuni savarsite de Sfantul Mina, crestinii vad in el si un ocrotitor al celor pagubiti.
In biserica "Sfantul Mina" - Vergu din Capitala, se afla particele din moastele Sfantului Mina. Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina. Si in Biserica "Sfantul Mina" din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina. Ele au fost aduse din Grecia, in august 2001, de catre Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.
vineri, 9 noiembrie 2012
ACATISTUL SFANTULUI NECTARIE TAUMATURGUL
Astazi crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul, Vindecatorul de cancer de acceea cred ca ar trebui sa ne rugam cu totii Sfantului sa ne vindece de suferintele fizice dar si de cele sufletesti.
ACATISTUL SFANTULUI NECTARIE TAUMATURGUL
Condacul 1
Pe steaua cea nou stralucitoare a Ortodoxiei,
Pe al Bisericii nou zid de aparare,
Cu bucurie in inimi sa il laudam.
Slavit fiind de lucrarea Duhului,
Izvoraste tamaduiri si har bogat,
Pentru aceea ii strigam, bucura-te parinte Nectarie.
Icosul 1
Om
purtator al bucuriilor celor ceresti, te-ai aratat in lume Nectarie,
arhiereule al lui Hristos, in viata neprihanita petrecand, drept, cuvios
si de Dumnezeu inspirat, in toate daruit; pentru aceasta si de la noi
auzi unele ca acestea:
Bucura-te, cel prin care se inalta cei credinciosi;
Bucura-te, cel prin care sunt risipiti cei dusmanosi;
Bucura-te, vas aurit al intelepciunii;
Bucura-te, cel prin care se invinge rautatea lumii;
Bucura-te, locas al sfinteniei si al lucrarii ceresti;
Bucura-te, carte dumnezeiasca a noii cetati ingeresti;
Bucura-te, cel care pe deplin Sfant te-ai aratat;
Bucura-te, cel care de cele materiale te-ai lepadat;
Bucura-te, a credintei rasplata stralucitoare;
Bucura-te, mijlocitor al harului cucernic si tare;
Bucura-te, cel prin care Biserica se slaveste;
Bucura-te, cel prin care insula Eghina se veseleste;
Bucura-te, parinte Nectarie.
Condacul al 2-lea
Intelepciune
avand, inca din tinerete, de raza cea dumnezeiasca ti-ai luminat
sufletul si stralucirii poruncilor celor sfinte ai urmat, Cuvioase. De
aceea, in virtuti inaintand, de mic copil ai cantat lui Hristos:
Aliluia!
Icosul al 2-lea
Mergand in orasul Sfantului Constantin, ai avut frica de Dumnezeu ca indrumator si cercetarea celor sfinte ca aparator. De aceea, hranindu-te din intelepciunea cea dumnezeiasca, pe cei pe care cu cuvantul tau i-ai umplut de bucurie sfanta, ii auzi strigand unele ca acestea:
Bucura-te, vita a vesniciei;
Bucura-te, nectar al ambroziei;
Bucura-te, ca de Mantuitorul ne-ai fost trimis vindecator luminat;
Bucura-te, ca parintilor celor din vechime ai urmat;
Bucura-te, piatra cea noua a zidirii cugetatoare;
Bucura-te, cununa nou impletita, a Bisericii dreptmaritoare;
Bucura-te, cel ce te-ai aratat ca un trandafir proaspat inflorit;
Bucura-te, cel ce de Dumnezeu ai fost daruit;
Bucura-te, steaua cea noua a credintei poporului;
Bucura-te, cel ce stralucesti in slava Creatorului;
Bucura-te, bunule chivenisitor al poruncilor ceresti;
Bucura-te, chip al slavitelor virtuti ingeresti;
Bucura-te parinte Nectarie.
Condacul al 3-lea
Slavita
intelepciune ai cautat-o si ti-ai dorit-o din tineretile tale, si pe
Hristos L-ai rugat cu lacrimi fierbinti ca sa te impodobeasca cu inalta
ei frumusete. Pentru aceea Nectarie, cu credinta si plecaciune strig
catre Domnul: AIiluia!
Icosul al 3-lea
S-a
bucurat sufletul tau, ca oarecand al marilor Parinti, Vasile si
Grigorie, mergand la Atena sa dobandesti invatatura cea folositoare.
Pentru aceea, cu bucurie iti strigam unele ca acestea:
Bucura-te, fiu al luminii celei ceresti;
Bucura-te, vlastar al evlaviei celei ingeresti ;
Bucura-te, cel ce ai fugit de amagirile cele lumesti ;
Bucura-te, ca cele spre indumnezeire n-ai incetat sa doresti ;
Bucura-te, minte purtatoare de Dumnezeu, plina de intelesuri divine;
Bucura-te, carbune al dumnezeiescului Duh, focul aprins al cugetarii crestine;
Bucura-te, cel ce viata fara de pata ai trait;
Bucura-te, cel ce inselaciunea lui Veliar ai zdrobit;
Bucura-te, cel ce ai deschis usa sufletului, iubirii lui Hristos;
Bucura-te, cel in care a inflorit savarsirea binelui luminos;
Bucura-te, sprijinul cel tare al celor credinciosi;
Bucura-te, sageata de mult plans a celor dusmanosi;
Bucura-te parinte Nectarie!
Condacul al 4-lea
Avand
in tine ravna cea dumnezeiasca a Cuviosilor Parinti, fara incetare ti-ai
dorit viata cea ingereasca. De aceea, in Hios, cu bucurie ai intrat in
cerescul cin monahal si pe vrajmasul l-ai Iasat pagubit, cantand Domnului neincetat: AIiluia!
IcosuI al 4-lea
Auzit-a Arhiereul Cel dintru inaltime rugaciunea ta, strigat-ai catre Dansul din toata inima
ta. De aceea, de graba a Iinistit apele marii si furtuna a potolit.
Vazand acestea, cei ce au fost salvati prin rugaciunile tale, cu
multumire si credinta iti canta unele ca acestea:
Bucura-te, cel ce de Ia Dumnezeu ne-a fost trimis vindecator;
Bucura-te, izvor nesecat al minunilor;
Bucura-te, astrul cel nou al Bisericii, prealuminat;
Bucura-te, ca in randul Tuturor Sfintilor ai intrat;
Bucura-te, vas nepretuit al darurilor ceresti ;
Bucura-te, gradina inflorita a fericitelor virtuti ingeresti;
Bucura-te, cel ce furtuna marii o Iinistesti ;
Bucura-te, ca strigatul huIitorilor il potolesti ;
Bucura-te, noule ales al lui Hristos;
Bucura-te, al virtutilor gradinar cuvios;
Bucura-te, iubitorule de viata duhovniceasca;
Bucura-te, cel ce ai fost rasplatit cu bucuria cereasca;
Bucura-te parinte Nectarie!
Condacul al 5-lea
Sfant
Ierarh te-ai aratat, in aceste vremuri de pe urma, vrednic de cinstire,
ca oarecand Sfintii cei de demult. Caci in acelasi chip ca si ei viata
ti-ai petrecut si slavite minuni ai savarsit, izbavindu-i din toate necazurile pe cei
care striga: Aliluia!
Icosul al 5-lea
Arhiereu
intelept, ales de Dumnezeu te-ai aratat cu adevarat in tara Egiptului,
pastor luminat al Pentapolisului, alergand, ca oarecand marele Pavel,
spre viata in Hristos. De aceea si cei credinciosi, cunoscand virtutile tale, cu glas de bucurie striga unele ca acestea:
Bucura-te, a cetatii marire;
Bucura-te, a evlaviei fire;
Bucura-te, cel asemenea Cuviosilor pustiei;
Bucura-te, podoba cea noua a preotiei;
Bucura-te, vas al blandetii si tezaurul iubirii;
Bucura-te, datatorul pacii si izvoratorul milei;
Bucura-te, ca Bisericii te-ai aratat stralucitor;
Bucura-te, ca celor cuviosi te arati indrumator;
Bucura-te, chip al trairii celei neprihanite;
Bucura-te, candela a indumnezeirii primite;
Bucura-te, ca Arhiereu desavarsit celor inalte slujesti;
Bucura-te, cuvantator neintrecut al celor dumnezeiesti;
Bucura-te parinte Nectarie!
Condacul al 6-lea
Vazut-au
crestinii din toata Biserica Egiptului, ca esti un adevarat pastor al
Evangheliei. Pentru aceea, multimea credinciosilor ce ascultau cuvantul
invataturii tale, gandeau ca au dobandit un nou Sfant parinte, ce cu
putere invata. Si impreuna cu tine nu incetau sa strige Domnului:
Aliluia!
Icosul al 6-lea
Stralucit-ai
si in pamantul elen, asemenea unui nou Apostol, Iuminand inimile
credinciosilor cu focul sfintelor invataturi si cu razele vietii tale,
Cuvioase. Pentru aceasta, luminati fiind si noi de stralucirea ta, iti
strigam unele ca acestea:
Bucura-te, luminator al Bisericii Domnului ;
Bucura-te, trambita cea tare a adevarului;
Bucura-te, cel ce ai avut ravna Apostolilor;
Bucura-te, izvorul harului si al vindecarilor;
Bucura-te, retor indumnezeit al cuvintelor vietii;
Bucura-te, ca pline de har sunt omiliile tale, intelept al cetatii;
Bucura-te, cel ce cureti sufletele, de robia patimilor;
Bucura-te, ca potolesti pornirile inimilor;
Bucura-te, mare invatator al credinciosilor;
Bucura-te,ascet tare, lui Hristos urmator;
Bucura-te, ca multe ispite ai indurat;
Bucura-te, ca sufletele, spre Hristos le-a indreptat;
Bucura-te, parinte Nectarie!
Condacul al 7 -lea
Mare intre Ierarhi si intelept intre invatatori, dar si smerit ascet al lui Hristos n-ai incetat a fi, Cuvioase. De aceea, parinte duhovnicesc, al celor ce se pregateau pentru slujirea preoteasca, ai fost chemat. Cu ei impreuna, te slavim si strigam: Aliluia!
Icosul al 7-lea
Nectar al dreptatii, si fruct de viata sfanta, caii dumnezeiesti ai urmat si norului duhovnicesc; iar pe noi cei
aflati la vreme de stramtoare, neincetat ne-ai izbavit. Pentru aceasta,
sufletele noastre se bucura, cand iti canta tie unele ca acestea:
Bucura-te, carare a bucuriei;
Bucura-te, adiere a vesniciei;
Bucura-te, cel ce izvorasti apele harului;
Bucura-te, cel ce ai pecetluit gura balaurului;
Bucura-te, primavara sfinteniei, ce alungi iarna din gand;
Bucura-te, stralucire ce luminezi intunericul cel adanc;
Bucura-te, cel ce incurci gandurile celor pacatosi;
Bucura-te, cel ce bucuri inima celor credinciosi;
Bucura-te, sprijin al dreptmaritorilor;
Bucura-te, nimicitorul ereziilor;
Bucura-te, caderea defaimatorilor;
Bucura-te, vindecatorul bolnavilor !
Bucura-te, parinte Nectarie!
Condacul al 8-lea
Straine
minuni parinte, izvorasc din mila ta cea mare, si ii ridica pe cei
aflati in dureri. De aceea, si la Sfanta ta Manastire, fara incetare
soseste multime de lume, cerand vindecarea si izbavirea de boli si
cantandu-ti neincetat: Aliluia!
Icosul al 8-lea
Liman
izbavitor, in insula Eghina, este Manastirea ta, Sfinte. Aici, sufletele
monahiilor le-ai condus duhovniceste spre mantuire si Ie-ai indreptat
cu intelepciune spre Hristos. Pentru aceasta, neincetat se vor ruga
catre tine zicand:
Bucura-te, a mintii sfanta Iucrare;
Bucura-te ocean de rabdare;
Bucura-te, chip viu al smereniei;
Bucura-te, tezaur sfant al curatiei:
Bucura-te, candela a puritatii si chivot al nepatimirii;
Bucura-te, Iocas al virtutilor si sanctuar al cumpatarii;
Bucura-te, ca spre Dumnezeu conduci Manastirea ta;
Bucura-te, ca toata puterea si ravna, ti-ai pus pentru ea.
Bucura-te, al Eghinei stralucit veghetor;
Bucura-te, ca degrab'credinciosilor le dai ajutor;
Bucura-te, ca pre multi din pericole i-ai salvat;
Bucura-te, ca pe amagitorul, in prapastia cea adanca l-ai aruncat;
Bucura-te, Parinte Nectarie!
Condacul al 9-lea
Pline
de har sfant si de miros de buna mireasma duhovniceasca sunt Sfintele
tale Moaste. Mirul ce izvoraste din ele bine inmirezmeaza, nu doar
Sfanta ta Manastire, ci si intrega insula a Eghinei, sfintindu-i pe
aceia care, nu inceteaza a striga catre tine: Aliluia!
Icosul al 9-lea
Izvoratoare
de har sunt Sfintele tale Moaste si de bogate daruri ceresti. Multime
de bolnavi sunt vindecati si cei slabanogi indreptati. De aceea si noi,
impreuna cu dansii, strigam unele ca acestea:
Bucura-te, scaldatoarea vindecarilor;
Bucura-te, dezlegarea suferintelor;
Bucura-te, cel ce degraba alergi in ajutor;
Bucura-te, ca in vis sau in chip tainic te arati tuturor;
Bucura-te, fantana ce parinteasca iubire izvorasti;
Bucura-te, liman al bucuriei sufletesti;
Bucura-te, ca de ingrozitorul cancer, pe multi i-ai vindecat;
Bucura-te, ca demonilor rana de mult plans le-ai dat;
Bucura-te, cel ce vanitatea intelepciunii lumesti ai ingenunchiat;
Bucura-te, ca in chip minunat pe credinciosi i-ai ajutat;
Bucura-te, podoaba de mult pret a Ierarhilor;
Bucura-te, cel ce luminezi mintea nestiutorilor;
Bucura-te Parinte Nectarie!
Condacul al 10-lea
Ajutor si acoperitor te numesc toti credinciosii, care s-au indulcit de hrana binefacerilor tale. Caci dintre
cei ce te-au chemat cu credinta, nici unul nu a ramas nemangaiat prin
harul tau. De aceea, toti cu bucurie canta: Aliluia!
Icosul al 10-lea
Vestea
minunilor tale s-a raspandit pretutindeni, purtatorule de Dumnezeu. Iar
tu, si celor de departe, degraba le-ai venit in ajutor salvandu-i de
pericole si de necazuri. De aceea, catre tine alearga zicand:
Bucura-te, ca Mare ai fost numit intre parinti;
Bucura-te, ca loc de cinste ai intre Sfinti ;
Bucura-te, ca la fel cu cei de demult esti laudat;
Bucura-te, ca intre Sfintii parinti ai fost incununat;
Bucura-te, triumf al credintei, zid de aparare al crestinilor;
Bucura-te, izvor al harului, rusinarea necredinciosilor;
Bucura-te, cel ce ne descoperi slava adevarului;
Bucura-te, cel ce pecetluiesti gura pacatosului;
Bucura-te, bucuria si puterea credinciosilor;
Bucura-te, sprijinul si intarirea sufletelor;
Bucura-te, cel prin care Hristos se slaveste;
Bucura-te, cel prin care diavolul se starpeste;
Bucura-te, parinte Nectarie!
Condacul al 11-lea
Imne de multumire nenumarate, iti inaltam tie parinte, noi cei izbaviti sub acoperamantul tau. Caci in toate necazurile noastre, de graba ai venit sa ne alungi tristetea. De aceea, cu ajutorul tau, il slavim pe Hristos strigand: Aliluia!
Icosul al 11-lea
Ai ars
zelul demonilor, cu flacarile minunilor tale si cu osardie ai venit in
ajutorul credinciosilor. In suferinte grele le-ai stins durerea si i-ai
vindecat de multime de boli. Pentru aceea, cu evlavie rostesc unele ca
acestea:
Bucura-te, vindecatorul bolnavilor;
Bucura-te, spaima demonilor;
Bucura-te, ca pe cei chinuiti de friguri i-ai vindecat;
Bucura-te, ca pe slabanogi i-ai indreptat;
Bucura-te, cel ce ai inmultit apa fantanii secate;
Bucura-te, ca ai binecuvantat Eghina, cu rugaciuni neincetate;
Bucura-te, ca prin tine, mila lui Dumnezeu se arata;
Bucura-te, cel ce seceta ai oprit si ai dat ploaie bogata;
Bucura-te, izvorul harului nesecat;
Bucura-te, stea care pe toti i-a luminat;
Bucura-te, cel ce al Manastirii iscusit duhovnic te-ai aratat;
Bucura-te, ca de la monahii imne auzi neincetat;
Bucura-te parinte Nectarie.
Condacul al 12-1ea
Harul
Mangaietorului, cu bogatie se revarsa prin Sfintele tale Moaste. Si
asemenea unui izvor nesecat, adapa sufletele chinuite si vindeca bolile trupesti ale celor ce striga neincetat catre Domnul:Aliluia!
Icosul al 12-lea
Cantand
impreuna cu Cetele cele Ingeresti, imnul Treimii Celei Intreit Sfinte,
priveste dintru inaltime si spre noi pacatosii si cu milostivirea ta cea
mare, nu inceta sa ne ajuti, pe cei ce cu credinta, strigam catre tine
unele ca acestea:
Bucura-te, fiu al Silivriei;
Bucura-te, slava Bisericii;
Bucura-te, mandria Eghinei;
Bucura-te, pazitorul Eladei;
Bucura-te, chip si model de cucernic Ierarh;
Bucura-te, pavaza si scapare pentru orice monah;
Bucura-te, Luceafarul cel nou al Bisericii;
Bucura-te, darul prin care se intaresc cucernicii;
Bucura-te, cel prin care patimile se curatesc;
Bucura-te, ca prin tine pe Dumnezeu Il slavesc; .
Bucura-te, aparator neobosit al credinciosilor;
Bucura-te, grabnic mijlocitor catre Creator;
Bucura-te, Parinte Nectarie.
Condacul al 13-lea
O,
Preabunule parinte, luminatorul Ortodocsilor, Ierarhule al lui Hristos,
Nectarie! Stand in fata Tronului lui Dumnezeu, roaga-te neincetat,
pentru iertarea pacatelor
noastre si pentru intoarcerea noastra spre infierea harului. Caci
neincetat catre Mantuitorul strigam: Aliluia! (Acest condac se zice de
trei ori )
Pe steaua cea nou luminoasa a Ortodoxiei ,
Si pe al Bisericii nou zid de aparare,
Cu bucurie in inimi sa il laudam.
Slavit fiind de lucrarea Duhului,
Izvoraste tamaduiri si har bogat,
Pentru aceea ii strigam, bucura-te Parinte Nectarie.
Apoi se zice iarasi Icosul intai: Om purtator al
bucuriilor celor ceresti... si se face otpustul.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)