miercuri, 31 decembrie 2014

La multi ani! Adio 2014, Bun venit 2015!

  S-a mai sfarsit un an...Peste cateva ore ii vom spune ,,adio'' si ii vom ura ,,bun venit'' unui Nou An cu sufletele pline de speranta si bucurie.
  Intotdeauna la cumpana dintre ani, facem bilantul anului care se incheie si nadajduim ca vom avea un an mai bun.
  2014 a fost pentru mine un an cu realizari dar si cu neimpliniri, cu bucurii dar si cu dezamagiri, un an in care am renuntat la unele vise si m-am indreptat spre altele, un an in care am continuat sa ma descopar pe mine dar si pe cei din jurul meu, un an in care se poate spune ca am castigat dar am si pierdut.
Cand ma gandesc la 2015 primul gand care imi vine in minte este legat de sanatatea mea dar si a celor dragi mie. Viata m-a invatat ca sanatatea e cel mai important dar. Apoi ce poate urma daca nu, iubirea. Daca le am pe cele doua, ce mi-as mai putea dori?! Poate un loc de munca?! Nu poate, cu siguranta! Si forta sa duc mai departe proiectele pe care le-am inceput!
Cam la toate acestea ma gandesc acum la sfarsit de an...
Si cum nu-mi pot dori lucruri bune doar pentru mine, va doresc si voua ca anul 2015 sa va aduca multa sanatate si putere sa impliniti tot ce ce v-ati propus! Multumesc acelora dintre voi ce mi-ati fost alaturi in 2014 si sper ca imi veti fi si in 2015!
La multi ani! Primiti toate gandurile mele bune!

marți, 23 decembrie 2014

Primiti colindul?

   Netalas, netalas, netalas!
   In fiecare an pe 23 decembrie copilasii din localitatea mea incep sa umble din casa in casa pentru a colinda. Sau ar fi trebuit sa umble...S-au schimbat insa vremurile dar si vremea...Astazi au venit doar cativa copilasi care au strigat ,,Netalas, netalas, netalas!''
Se pare ca incet, incet datinile nu mai sunt atat de importante.
  Pe vremea cand eu eram copil (ooaa, ce batrana ma simt!) umblam alaturi de varul meu sau de cateva fetite din vecini din poarta in poarta pentru a colinda. Inotam prin zapada pentru a primi cateva nuci la Netalas sau cativa banuti la Plugusor. Cu ,,Buna dimineata'' si cu Sorcova nu prea reuseam sa ajung, nereusind sa ma trezesc devreme in vacante. Asteptam cu atata nerabdare aceasta perioada a anului! Sarbatorile n-ar fi avut farmec pentru noi daca nu reuseam sa colindam.
  Imi amintesc si acum cu nostalgie cum intr-un an la o casa ni s-a dat, mie si varului meu, doar o moneda de 15 bani iar el, mai mic fiind, era foarte nedumerit caci nu stia cum vom imparti acea moneda. Orice banut, oricat de mic era important. Era obtinut de noi.
  Insa nimic nu mai e ce a fost...Nici obiceiurile dar nici zapada de altadata...  Mi-e dor de acele vremuri!
  Si totusi primiti colindul?


 

miercuri, 17 decembrie 2014

Cuvant sau imagine?

  Iubesc cuvintele! Imi place sa le citesc si din cand in cand sa le folosesc in scris. Cat despre cele rostite...desi ma consider o persoana sociabila, nu cred ca posed ,,arta vorbirii'' dar fie ca ele sunt scrise sau vorbite intotdeuna pentru mine, cuvintele au avut o forta deosebita. Au avut puterea de a ma ajuta sau de a ma zdruncina atunci cand mi-au fost adresate sau cand doar le-am simtit transmitandu-mi ceva (desi nu-mi erau adresate) iar atunci cand le folosesc incerc sa ma gandesc la impactul lor asupra celorlalti.
  Cartile, aceste edificii cladite din cuvinte, intotdeuna mi-au fost cele mai bune prietene. Si cu toate acestea, observ cu tristete cum incet, incet, cartile incep sa-si piarda suprematia in zilele noastre in favoarea imaginilor. Bineinteles ca si acestea au farmecul lor dar societatea noastra, mult prea grabita parca nu mai are timp de oferit cuvantului scris. Vrea sa cuprinda totul dintr-o privire...
Nu mai avem timp pentru lectura, vizionam filme...Nu mai compunem scrisori, vorbim la telefon sau pe net (video call). Citim tot mai rar presa scrisa, urmarim, in schimb, stirile la tv. Chiar si pe retelele de socializare de multe ori, preferam sa dam like unor imagini, lipsite de relevanta decat sa citim ce are de spus cineva.
E oare acesta un semn de evolutie?
  Desi incerc sa ma familiarizez cu tot ce e nou, pentru mine intotdeauna cuvantul scris va avea magia lui...

sâmbătă, 13 decembrie 2014

In căutarea unui job la domiciliu...

  Aţi încercat vreodată să vă găsiti ceva de lucru la domicilui, pe net? Sunt atât de multe anunţuri...Eu tot încerc acest lucru de vreo şase-şapte ani.
La inceput mi se propunea doar sa vand cosmetice dar din pacate, eu nu aveam cui vinde aceste produse astfel incat sa obtin un venit din asa ceva...
Apoi in urma cu doi ani am descoperit un site unde mi se propunea sa scriu pentru bani si cum mie imi place sa scriu (bine sau rau, puteti decide doar voi) m-am apucat sa le trimit CV-ul si eseul pe care il cereau pentru a fi admisa dar din pacate, si de aceasta data bucuria n-a fost prea mare atunci cand am aflat ca admisa in randul redactorilor lor, trebuia sa fac lucrari de diploma (a caror tema o alegeam eu dintr-o lista de cereri). La inceput mi s-a parut imoral sa ajut pe cineva sa-si cumpere o lucrare in loc sa invete pentru a si-o face singur (asa cum mi-o facusem si eu, atunci cand a fost cazul), apoi in lipsa a altceva am zis ca as putea incerca sa fac si asa ceva dar am aflat ca pentru o asemenea lucrare ce presupunea un efort din partea mea (documentare, redactare etc) as fi primit o suma infima(45%din bani revenea site-ului respectiv si nimeni nu dadea o suma rezonabila pe o asemenea lucrare deoarece oferta era mai mare decat cererea) asa ca nici in acest domeniu n-am avut prea mult succes.
  Si cum nu puteam renunta la dorinta de a avea un venit din propria mea munca, o perioada am incerca si pe alte cai de a-mi gasi de lucru (cunostinte, relatii, A.J.O.F.M. etc) dar, din pacate, n-am avut prea mult noroc nici asa...  In ultimul timp, m-am apucat iarasi cu inversunare sa explorez net-ul si am aflat ca oferta s-a mai divesificat. Am descoperit, cu surprindere ca exista foarte multe site-ul ce-ti promit ca te ajuta sa gasesti un job la domicilui, ca exista la fel de multe site-uri pline cu anunturi ce-ti fac aceleasi oferte.In ultimile zile, plina de speranta, am inceput sa trimit mai multe mail-uri pentru a cere informatii suplimentare despre aceste job-uri. Vreti sa aflati cam ce raspunsuri am primit?
Cateva aratau astfel (identice):
Dumneavoastră ați dorit să cunoașteți mai multe detalii despre această ofertă și vă felicit pentru decizie!Deschideți vă rog documentul din atașament și citiți cu mare atenție informațiile!Vreau să vă precizez de la început că oferta este extrem de serioasă! Toată activitatea se desfășoară conform legii, iar la sfârșitul programului de informare CORECTĂ și COMPLETĂ  dumneavoastră veți putea citi secțiunea ”Termeni și condiții”, secțiune în care veți lua la cunoștință și despre articolul de lege care reglementează această activitate.
Prin urmare, doresc să avem o colaborare frumoasă, bazată numai pe bună înțelegere și discuții civilizate.
Vă rog foarte mult să luați orice fel de decizie numai după ce parcurgeți până la capăt programul de informare CORECTĂ și COMPLETĂ!
Apelez la seriozitatea și discernământul dumneavoastră!
Programul de informare CORECTĂ și COMPLETĂ este conceput în așa fel încât dumneavoastră să evitați în totalitate orice fel de concluzii premature și nebazate pe absolut TOATE elementele ce compun mecanismul activității despre care veți citi în toate materialele informative primite de la mine.
Prin urmare, așa cum ușor veți înțelege, eu îmi rezerv cu maximă politețe dreptul de a răspunde numai și numai pentru deciziile pe care dumneavoastră le veți lua în deplină cunoștință de cauză, adică numai după ce parcurgeți până la capăt programul de informare CORECTĂ și COMPLETĂ din absolut toate materialele informative pe care vi le voi trimite.
Eu sunt aici să vă ajut și să vă fiu alături în această activitate.
Cu puțină bunăvoință, dumneavoastră veți descoperi un proiect absolut nou la nivel planetar, un proiect care are capacitatea de a oferi o pâine frumoasă multor români inteligenți și deschiși la nou.
Dată fiind importanța excepțională a acestui proiect, dorim să folosim o metodă cu totul inedită și specială prin care să selectăm numai persoane extrem de serioase, dispuse să asimileze ceva nou și de viitor.
 Pentru început, deschideţi documentul din ataşament şi citiţi informaţiile.
Documentul atasat acea 36 de pagini din care nu intelegeai nicidecum in ce consta job-ul care ti-a fost propus.

   Alte cateva aratau asa:
  Am placerea sa va prezint o afacere EXTREM de SIMPLA, cu inscriere gratuita, care va poate aduce, daca nu un venit suplimentar continuu, cel putin bani de buzunar.
Va spun de la inceput ca, desi ceea ce trebuie sa faceti este extrem de simplu, prezentarea afacerii si a modului de lucru este, din pacate, destul de lunga si trebuie urmarita cu atentie.Intentionat am “lungit” aceasta prezentare pentru ca am dorit ca, indiferent de nivelul cunostintelor Dvs de engleza si / sau germana, sa puteti aplica fara dificultate la aceasta oportunitate de a realiza un venit suplimentar.Rolul meu este sa va ajut sa intelegeti afacerea si mai ales sa intelegeti ce si cum trebuie lucrat.
Numele afacerii  este ...Aceasta este o platforma online a companiei germane EmotionGmbH- un  SRL cu nr 97337 din Germania, care, statistic, a fost inregistrata in registrul comertului HRB5706 la Tribunalul districtual din Wurzburg la 03.07 1996.
Platforma ... are ca domeniu de activitate - cercetarea trendului pietei (prezentarea celor mai noi  produse ale unor companii bine cunoscute si compararea lor in functie de cererile de cumparare /consum). Pe baza acestor date companiile respective isi regleaza productia bunurilor comercializate. Dupa stiinta mea, este primul site social - media de cercetare a trendului de piata care patrunde pe piata noastra in aceasta forma!
Care este “jobul” pe care Dvs trebuie sa-l desfasurati?Ce bani castigati?
Concret, trebuie sa comparati un numar de perechi de imagini, mai precis sa selectati si sa dati click pe cea care va place mai mult, lucru pentru care castigati un numar de euro/zi.
Exemplu de imagini ce trebuie comparate: haine, incaltaminte , incaltaminte, flori, fotografii din natura, bijuterii, etc.
 Activitatea Dvs incepe cu 2 perechi de imagini, dupa care, functie de seriozitatea activitatii depuse, sau pur si simplu din programul informatic, numarul acestora creste la 3, 4 si asa mai departe.
La fel, veniturile obtinute sunt corespunzatoare numarului de perechi de imagini: 2 Euro, apoi 3, 4 si mai multi.
 La inceput, se selecteaza una din 2 imagini - stanga sau dreapta si se da click pe "Besser", la imaginea  dorita. Daca nu va place nici-o imagine, se da click pe "Schlecht beide" si apar alte imagini.
 ATENTIE: Site-ul afacerii este doar in limbile germana si engleza, DAR, dupa inregistrarea integrala in afacere, pentru care veti gasi instructiuni foarte exacte si simple in continuare si efectuarea a 1 sau 2 astfel de comparatii, totul devine extrem de simplu.
Revenind, “Besser” inseamna, in lb. germana, “mai bun” iar “Schlecht beide” inseamna “ambele sunt rele / nu-mi place nici una”, ceea ce inseamna ca va trebui, pentru a realiza taskul,  sa mai comparati inca o pereche de imagini, care va apare imediat.
Timpul pe care trebuie sa-l destinati zilnic pentru aceasta afacere NU ESTE MAI MARE DE 10-15 minute!
Dvs trebuie sa intrati ZILNIC pe site si sa efectuati aceste taskuri / sarcini “de serviciu”.
Pentru fiecare sarcina indeplinita veti primi un numar de puncte, puncte denumite MEILE si un numar de EURO, incepand cu 2 si crescand in timp, dar nu mai mult de 35 euro pe zi!
Activitatea Dvs incepe cu un “bagaj” de 101 meilen, la care se adauga 10 meilen, bonus la inregistrare.
Afacerea ofera si posibilitatea cumpararii de pachete de meilen pentru cresterea mai rapida a castigului zilnic in ritm mai accelerat pana la acei 35 euro/zi: pachete de 100 euro, 200 euro, 500 euro si 1000 euro. Ele se pot vizualiza pe site.
De Dvs depinde daca o sa vreti sa investiti banii in aceasta varianta!
Desi nu este un program de afiliere sau MLM, ... ofera posibilitatea ca, la fiecare inscriere a unui respondent recomandat de Dvs si inregistrat sub adresa Dvs de mail, sa primiti ca bonus din partea firmei 25 de meilen suplimentare, iar cel recomandat  sa primeasca cele 10 mile care se adauga celor 111, din oficiu (vezi mai sus).
OBSERVATII:
-         Afacerea incepe sa functioneze / meilele incep sa se acumuleze NUMAI DACA inregistrarea este completa, adica s-au completat formularul de inregistrare si cele 2 tabele obligatorii (vezi mai jos).
-         Nu se pot inscrie mai multe persoane cu aceeasi adresa de domiciliu.
-        Persoana care vrea sa se inscrie trebuie sa aiba peste 18 ani.
-        Recomandatul sa nu mai fi avut un cont in aceasta afacere in ultimile 6 luni.
-        Numarul de recomandari este nelimitat si, in consecinta, si bonusurile acordate.

CE TREBUIE SA FACETI PENTRU INREGISTRARE?
1.     Inscrierea se face pe linkul urmator:
2.     Se completeaza formularul de inregistrare astfel:
(De la inceput, imi cer scuze pentru modalitatea de abordare a subiectului, dar din experienta, stiu ca este mai util sa explici lucrurile la nivelul cel mai simplu).
-         incepem cu cele 3 casute din stanga in care scriem:
-         in casuta nr. 1: username; cu siguranta ca stiti ce inseamna; daca nu, ma sunati!
-         in casuta nr. 2: parola pe care o atasam adresei de mail
-         in casuta nr. 3: adresa de mail a persoanei care v-a invitat /prezentat afacerea, in acest caz mailul meu: ...
-         casutele din partea dreapta le completam astfel:
-         in casuta nr. 1: prenumele Dvs.
-         in casuta nr. 2: numele Dvs. Atentie, inscrieti datele asa cum apar ele in cartea de identitate.
-         In casuta nr. 3: adresa Dvs de mail pe care o folositi pentru aceasta afacere
-         in casuta nr. 4: selectati din tabel tara, Romania
In continuare, bifati cele doua casute, care inseamna:
-         prima: ca aveti cel putin 18 ani
-         a doua: ca sunteti de accord cu conditiile si politica de folosire si de protectie a datelor inscrise de Dvs mai sus.
 Apoi, asa cum scrie in clar in limba romana, introduceti codul captcha asa cum este el reprezentat.
In sfarsit, dati click pe cartusul colorat pentru inregistrare.
 Atentie: parte din datele completate nu se mai pot modifica ulterior, asa ca mare atentie la acuratetea datelor inscrise!
Dupa  aceea trebuie sa completati urmatoarele 2 tabele (in engleza: Personal Data 1 si Personal Data 2).
DE RETINUT: se completeaza OBLIGATORIU informatiile marcate cu steluta rosie, astfel:
Tabelul nr. 1, urmarind casutele din stanga, apoi din dreapta:
-         data nasterii: prin alegere din tabel
-         starea civila: prin alegere din tabel
-         adresa: numai strada si numarul
-         codul postal si orasul de domiciliu
-         tara: se alege din tabel
-         nivelul studiilor
La terminare se da click pe primul cartus, mai mare, pentru salvarea informatiilor.
 Tabelul nr. 2, urmarind, la fel, casutele din stanga, apoi din dreapta:
-         modalitatea prin care doriti sa primiti banii: transfer bancar, PayPal sau skrill.
Daca alegeti transferal bancar trebuie sa inscrieti codul IBAN si codul cardului. Nu este vorba despre pinul cardului ci despre codul de securitate al acestuia, adica numarul inscris pe spatele acestuia .
Daca alegeti PayPal inscrieti codul Dvs Pay Pal, daca aveti unul. Daca nu adresa de mail este suficienta.
Puteti, la fel de simplu sa alegeti Skrill si sa va faceti online un card skrill. Fara sa fiu in tema, nu stiu in ce masura acest instrument este agreat de institutiile financiare, bancile din tara.
 -         ocupatia actuala
 -         profesia (cea data de scoala absolvita)
 -         veniturile realizate in momentul inregistrarii (din tabel).
La terminare, se da click pe primul cartus, mai mare, pentru salvarea informatiilor.
Pentru completarea acestor 2 tabele o sa primiti inca 20 de puncte (10 + 10) care se adauga celor 10 primite anterior.
Urmatorul pas pe care trebuie sa il faceti este sa trimiteti copii scanate de pe Cartea de Identitate si de pe o factura de utilitati (gaze, lumina, telefon fix, telefon mobil, cablu) nu mai veche de 3 luni. Acest lucru trebuie facut cat mai curand posibil, pentru a castiga cat mai mult din timpul de lucru.
Documentele trebuie scanate in format PDF sau JPG
Pentru a incarca aceste documente trebuie sa mergeti in tabelul 1, deja completat, la casuta Verifizierungsdokumente hochladen si sa urmati instructiunile de acolo.
La accesarea acetei casute, softul va arata exact ce trebuie sa faceti!
Daca ati incarcat si aceste documente, verificarea se face instantaneu iar inregistrarea s-a terminat.
Puteti verifica daca ati completat corect toate informatiile accesind in Account setting / Kundenkonto (in dreapta pe fond alb) optiunea Extra Miles / Extrameilen, dar atentie, pana acum numai in limba germana; veti vedea de unde provin meilele respective.
CUM SE INDEPLINESC TASKURILE / SARCINILE?
LOGAREA in cont se face intrand pe link-ul:
...

In partea dreapta, mai jos, apare, la inceput si dupa aceea ori de cate ori nu ati lucrat taskurile, un semn cu ROSU, ca un X.
Dupa ce faceti sarcinile, apare un semn, ca un V, cu albastru sau verde!
Tot acolo vi se spune cate sarcini aveti de indeplinit!
 Apasati acolo, sub X, si se va deschide un  nou site: ..unde va trebui sa va logati cu aceeasi adresa de mail si parola.
 Acum faceti vizualizarea imaginilor, analizati care va place (nu va grabiti) si apasati “Besser / mai bun” pe cea care ati ales-o. Dupa aceasta apare un anunt ca ati realizat lucrul pentru  ziua repectiva (pe parcurs, in functie de numarul de meile, va creste numarul de perechi de imagini si castigul, cum am mai mentionat).
NU COMPARATI MAI MULTE PERECHI DE IMAGINI DECAT TREBUIE!
Pe site vor apare continuu imagini de comparat, DAR bani nu veti primi decat pentru cele 2 sau 3 pe care le aveti ca task pentru ziua respectiva.
Banii apar in cont dupa 1 zi dar se pot retrage DOAR dupa 90 de zile.
Atentie insa, firma este serioasa si plateste.
 Mai jos aveti o captura cu plata catre un collaborator din Rusia.
Am mai multe capturi de dovada de plata, unele chiar recente, daca doriti vi le pot trimite.
 Pe site, la prima pagina, aveti sectiunea "Table" unde se simuleaza castigurile zilnice pe durata unui an de zile.
Spre exemplu, la 90 de zile se acumuleaza 302 euro, iar la un an 5459 euro, numai din munca zilnica, fara recomandari!
 De la sectiunea "Meileshop" se pot cumpara pachete de mile sau diferite produse (cu bani proprii + un anumit numar de meile ce se deduc din balanta).
 Va sugerez ca pentru a posta anunturi pe siteurile de joburi sa folositi urmatoarea formulare, pe care, desigur ca o puteti imbogati fara sa pierdeti din vedere esenta:
Afacere Germana fara investitii. 2 -35 euro pe zi!.
Pentru cei care raspund mesajului Dvs, le puteti trimite prezentele instructiuni de lucru.
Schimbati adresa mea de email cu a dvs!
Reclama se poate face prin toate caile posibile: email, retele de socializare, telefon, etc.

 RETINETI!
Daca sunteti decisi sa va inregistrati si aveti scanate/ fotografiate cartea de identitate si factura de utilitati si salvate in calculator si nu sunteti siguri cum trebuie sa procedati  SUNATI-MA SI AM SA VA AJUT SA VA INREGISTRATI !
 NU UITATI:
Pasul 1: completati formularul de inregistrare – 10 Meilen
Pasul 2: completati cele 2 tabele 10 + 10 Meilen
Pasul 3: trimiteti cat mai rapid posibil copii scanate de pe cartea de identitate si o facture de utilitati
Pasul 4: daca doriti  sa castigati  mai mult faceti reclama si invitati rudele, prietenii si cunostintele sa se inregistreaze sub adresa Dvs de mail; cu cat valoarea bonusurilor obtinute in acest fel creste, cu atat sansele Dvs de a compara mai multe perechi de imagini si deci, de a primi mai multi euro, cresc corespunzator.
 NU UITATI: TREBUIE SA VA INDEPLINITI ZILNIC SARCINILE !
Am mai primit si asa ceva:
 Te-ai gandit vreodata ca poti avea propriul magazin online de produse cosmetice si produse de ingrijire personala fara sa investesti nici macar un leu?
 Munca = 1 ora pe zi
Investitii = 0 lei
Loc De Munca = acasa in fata calculatorului
 Vino Alaturi De Mine In Echipa ...
Si primesti imediat si gratuit propriul tau
magazin online de produse cosmetice
  Ce trebuie sa faci ? Acceseaza...
Apoi completeaza formularul de inscriere gratuita in echipa ...Comanda catalogul GRATUIT pentru finalizarea inscrierii !
 Tine minte userul si parola folosite la inscriere.Cei doi pasi sunt obligatorii pentru a primi imediat codul tau de reprezentant, cu care sa inscrii proprii tai colaboratori.
 CUM CASTIGI BANI ?
Aici firma da 3 posibilitati de colaborare, iar tu poti sa-ti alegi dintre ele dupa dorinta, una, doua, sau chiar pe toate:
 Colaboratori Online
Nu trebuie sa vinzi nici macar un produs si totusi vei beneficia de castiguri substantiale doar din comisioane.
Distribuitori
Colecteaza comenzi pe baza de cataloage.
Comanzi online de acasa produsele cu reducere de 5% - 42%.
Consumatori
Folosesc produsele pentru uz personal cu o reducere de 5% - 42%.
  CUM RECRUTEZI NOI COLABORATORI
 Odata ce te-ai inscris, primesti de la companie un e-mail de confirmare,
accesezi acel link, si te loghezi,
folosind userul (email) si parola de la inscriere,
 automat intri in magazinul tau virtual, unde gasesti :
Confirmati comenzile,
Puncte si inscrisi,
 Vei gasi 4 link- uri ca cele de mai jos :...
 Acestea sunt linkurile prin care cei interesati se vor inscrie singuri online in echipa ta.
Totul este real, oamenii se inscriu, altii cumpara pentru ei produsele pentru ca au reducere mare, altii cumpara si fac cu placere munca de distribuire a produselor, iar altii se inscriu si depun doar munca de recrutare.
Toti la un loc, formeaza o echipa care creste in fiecare zi iar tie iti genereaza comisioane din ce in ce mai mari.Pleci de acasa? Nu-i nimic. Magazinul tau lucreaza si comisioanele urca!E noapte si dormi? Magazinul tau lucreaza si vinde chiar si noaptea!
Inscrie-te acum GRATUIT si iar eu iti trimit indata metoda de lucru si te invat cum sa-ti dezvolti afacerea FARA SA VINZI ceva. PRIMEȘTI CADOU UN PARFUM DE 30 DE LEI SI SETUL DE 15 TESTERE DE PARFUMURI CÂND PLASEZI PRIMA TA COMANDĂ DE PESTE 130 DE LEI LA PREȚURILE CU DISCOUNT 
1. Castig nelimitat pe 4 nivele!Exista 4 nivele de recompensare pentru activitatea afiliatului, iar bonusul este nelimitat pentru nivelele 2, 3 si 4. Castigati bonus in adancime (nivelele 2, 3 si 4), indiferent de valoarea bonusului acumulat pe nivelul 1. (nivel 1 - 10%, nivel 2 - 5%, nivel 3 - 2.5%, nivel 4 - 1.25%)
2. Persoanele fizice pot primi plata in bani a bonusului de afiliat!Nu doar persoanele juridice pot opta pentru plata bonusului in cont, ci mai nou si persoanele fizice, cu retinerea impozitelor aferente la sursa, pe baza unui contract de comision.
a. Daca sunteti angajat, functionar, somer sau pensionar: puteti opta pentru plata bonusului in cont. Firma ... va retine la sursa si va plati impozitele aferente de aproximativ 20% (contributie pentru sanatate si impozit pe venit).
b. Daca nu intrati in nici una din categoriile de mai sus: puteti opta pentru plata bonusului in cont. Firma... va retine la sursa si va plati impozitele aferente de aproximativ 30% (contributie pentru sanatate, contributie pentru pensie si impozit venit).
... se va ocupa de toate formalitatile aferente impozitelor ce trebuie platite, iar dvs veti primi banii in cont fara alte demersuri!In timp de criza, castigati nelimitat cu ..., fara formalitati si fara bataie de cap - doar pentru clientii ...!(numele proprii si linkurile le-am inlocuit  cu...)

  A avansat mult piata locurilor de munca la domiciliu, nu?
Din nefericire,se pare ca eu nu pot intelege asemenea oportunitati asa ca sunt tot in cautare...


miercuri, 3 decembrie 2014

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

 Scrisoare adresata societatii romanesti
  Fac parte din tine si totusi sunt acea particica mai putin vizibila...
  M-am nascut, am crescut si am invatat sa-mi fauresc vise in tine.Totul mi se parea posibil...candva.
  Credeam ca prin munca oricine poate realiza ceea ce-si doreste pana intr-o zi cand viata mea s-a schimbat... si am fost nevoita sa vad si o alta fata a ta. Am inceput sa percep acea parte din tine mai putin vizibila din care faceam si eu parte acum.
Pana in acel moment invatasem ca toti oamenii sunt egali, ca au sanse egale si totusi intr-o zi am aflat ca lucrurile nu stau deloc asa.
Am descoperit ca sunt oameni care nu pot iesi din casa pentru ca le-ar fi prea greu, daca nu imposibil sa mearga pe multele noaste drumuri neasfaltate si pline de gropi, am descoperit ca aceeasi oameni nu pot circula cu mijloacele de transport in comun pentru ca nu sunt adaptate neputintelor lor, ca acelorasi persoane le este de cele mai multe ori refuzat dreptul de a invata sau de a munci.Ce sa mai spun de dorinta de a-si petrece putin timp intr-un muzeu, teatru etc
Unde este oare egalitatea de drepturi si de sanse garantata prin Constitutie?
Ce s-a intamplat cu dreptul la demnitate al acestor oameni ce sunt mult prea rar vazuti pe strada sau in alte locuri publice?
Oare nu au toti oamenii dreptul de a visa si de a-si implini visele?

La multi ani, tuturor persoanelor cu dizabilitati, de ziua lor!


luni, 1 decembrie 2014

La multi ani, Romania!

  Astazi implinesti 96 de ani! Ai avut o nastere zbuciumata, atat de mult dorita si o viata pe masura...
Ai fost inca de la nastere atat de frumoasa ...si inca mai esti.
Multi si-au dorit sa rupa din tine, lasandu-ti rani adanci  in suflet si pe trup dar tu ai avut puterea sa renasti iar si iar...
Nici chiar fii tai nu s-au purtat intotdeuna frumos cu tine. Si-au dorit propria imbogatire si nu le-a mai pasat de tine. Au uitat ca sunt trup din trupul tau. Dar tu i-ai iubit mereu pe toti deopotriva.
  Coamele-ti verzi si-au pierdut bogatia, trupu-ti e brazdat de rani adanci, puhoiu-ti de lacrimi iese mult prea des din matca, chipu-ti e impanzit de intruchipari hidoase iar fii-ti nu mai lupta pentru a ta glorie ca inaintasii lor si totusi ti-ai pastrat intotdeauna gratia si demnitatea.
  Acum la ceas aniversar iti cerem iertare pentru suferinta pe care ti-am produs-o, pentru lacrimile pe care le-ai varsat si pentru ridurile ce-ti brazdeaza obrazul.
   La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

luni, 24 noiembrie 2014

Stii sa-ti alegi medicul?

 ,, Fericirea constă, în primul rând, în sănătate.'' (George William Curtis)
  Fiecare dintre noi, macar o data in viata este pus in situatia de a-si alege medicul care sa se ingrijeasca de sanatatea lui iar aceasta alegere este deosebit de importanta, de ea depinzand de multe ori insasi viata noastra.
   Se spune ca un medic bun trateaza pacientul si nu doar boala de care sufera, deci de multe ori nu conteaza doar studiile unui medic ci si calitatile sale umane.
  Deci cum ne alegem medicul care sa aiba grija de noi?
  De multe ori medicul de familie este o mostenire de familie sau il alegem pe cel ce are cabinetul situat la cea mai mica distanta de domiciliul nostru si daca nu avem probleme de sanatate, ne intalnim cu acesta foarte rar, eventual cand avem nevoie de vreo adeverinta. Dar are medicul tau de familie grija, cu adevarat de sanatatea ta si a familiei tale? Cand te-a chemat ultima data la cabinet pentru un control preventiv? Ti-a recomandat vreodata in ultimii ani sa-ti faci un set de analize uzuale?
Orice afectiune descoperita in stadiu incipient este mai usor de tratat decat una diagnosticata tardiv deci apreciaza-ti sanatatea la adevarata valoare atunci cand o ai si alegeti un medic de familie care pune accent si pe preventie.
Stiu ca unii medici au prea multi pacienti in lista dumnealor si sunt coplesiti de birocratia existenta in sistemul sanitar, impovarati de un volum prea mare de munca, neavand timp si pentru preventie dar pentru pacient aceasta este importanta. Fie ca esti sanatos sau bolnav, cunoaste-ti drepturile si cere-ti-le!
  Dar atunci cand ai deja probleme de sanatate ce depasesc competenta medicului de familie cum alegi medicul specialist care sa se ocupe de tratarea lor?
 Uneori medicul de familie te indreapta spre cea mai apropiata unitate spitaliceasca sau policlinica dai peste un doctor care iti face investigatiile necesare, iti pune un diagnostic, iti recomanda o anumita schema terapeutica si scapi de afectiunea de care suferi  dar se poate intampla ca aceasta sa se agraveze, tu sa te saturi de atatea drumuri la medic fara nici un rezultat si nu stii ce sa faci...
De multe ori ceri informatii in stanga si-n dreapta sau cauti un medic pe internet. Dar cum iti poti da seama daca un medic e bun pentru tine sau nu?
Cu totii avem tendinta sa alegem medici recunoscuti pentru competenta lor pe la national sau chiar international, gandindu-ne ca daca au atat de multe cunostinte medicale, daca au tratat atat de multi bolnavi, cu siguranta vor gasi o rezolvare si problemelor noastra de sanatate dar uitam sa luam in calcul ca acesti medici sunt cautati de multi alti pacienti si prin urmare sunt foarte ocupati, de multe ori fiind si profesori si nu prea au suficient timp de acordat fiecarui pacient iar acesta poate fi un motiv care sa ne prejudicieze starea la fel de mult ca si incompetenta altor medici.
Asadar e foarte greu de raspuns a intrebarea ,,cum sa alegi un medic care sa aiba grija de sanatatea ta?''.
Poti doar cauta un medic care sa fie la curent cu noutatile medicale, care sa considere ca meriti putin din timpul lui de cate ori ai nevoie (fara a abuza insa) si care sa te priveasca ca pe un tot, nu doar ca pe un caz.
  E dreptul tau sa-ti alegi medicul, asadar daca nu esti multumit, schimba-l!
Aveti grija de sanatatea voastra!

Toate acestea le-am scris in calitate de pacienta cu 23 de ani vechime. In toti acesti ani am fost vazuta de zeci de medici de diferite specialitati. Am intalnit medici tineri sau mai putin tineri care isi iubesc meseria si isi respecta pacientii dar si medici pentru care eram doar  un caz, o sursa de venit, un nume intr-o lista si nimic mai mult.  

marți, 18 noiembrie 2014

Ganduri post-electorale

  Am scapat si de campania asta electorala...Avem un nou Presedinte ales!
 Peste tot in mass-media se vorbeste ca internetul a avut o importanta covarsitoare in alegerea domnului Iohannis, Presedinte al Romaniei.
Cu toate acestea eu cred ca domnul Ponta, greselile pe care le-a facut in aceasta campanie ,,au hotarat'' rezultatul acestor alegeri.
  Acestea fiind spuse, ma intreb de ce oare cei doi canditati s-au intrecut in a-si etala chipurile peste tot de parca cel ce ar fi avut cele mai multe afise, pliante, bannere electorale ar fi castigat alegerile. Am asistat cu totii in acesta campanie la o adevarata poluare vizuala. Oriunde iti indreptai privirea le vedeai chipurile zambitoare.
Oare regreta acum vreunul dintre ei banii cheltuiti pe aceste materiale electorale? Nu era mai bine ca acesti bani sa fie folositi in alt scop? Romanii ar fi stiut oricum pe cine trebuie sa voteze...Sunt atat de multe familii care poate n-au ce sa puna pe masa ori poate n-au o masa, un acoperis deasupra capului...

luni, 17 noiembrie 2014

Analize gratuite şi la Spitalul Militar din Focsani

  ,, Toate persoanele care cotizează la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pot face analize gratuite şi la Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Popescu” din Focşani.
Unitatea spitalicească a reuşit să intre în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea şi primeşte un buget lunar pentru analizele vrâncenilor. Aceasta în condiţiile în care până acum beneficiau de analize gratuite în ambulatoriu doar pacienţii care veneau cu trimiteri de la medici în contract cu Casa OPSNAJ (n.r. Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti). Analizele de laborator sunt gratuite pentru pacienţii care se prezintă cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau de specialitate. Pentru pacienţii care nu prezintă bilet de trimitere se aplică o serie de preţuri. De asemenea, analizele sunt realizate în funcţie de bugetul alocat. În următoarele rânduri vă prezentăm o parte dintre analizele efectuate la Spitalul Militar, dar şi costul acestora în cazul persoanelor ce nu au bilet de trimitere:
  - hemoleucogramă completă - 13 lei
 - examen citologic al frotiului sanguin – 20 lei
 - VSH – 5 lei
 - timp Quick – 12 lei
 - fibrinogen – 15 lei
 - timp de sângerare – 8 lei
 - timp de coagulare – 5 lei
 - determinarea grupului sanguin – 10 lei
 - determinare Rh – 10 lei
 - glicemie – 6 lei
 - uree – 6 lei
- creatinină - 6 lei
 - calciu total – 6 lei
 - calciu ionic – 13 lei
 - magneziu – 6 lei
 - sideremie – 8 lei
 - trigliceride – 9 lei
 - HDL colesterol – 12 lei
 - proteine totale – 8 lei
 - TGO, TGP- 7 lei
 - PH- 13 lei
 - fosfor – 15 lei
 - VDRL – 15 lei
 - Helicobacter Pylori – 30 lei
- HIV – 35 lei
 - progesteron – 40 lei
 - urocultură - 30 lei
 - hemoglobină glicozilată - 35 lei. ''
sursa:  http://www.ziaruldevrancea.ro

vineri, 14 noiembrie 2014

Inconstienta in trafic

  Au loc atat de multe accidente rutiere in fiecare zi...
  Daca te uiti la stiri, citesti ziarele sau chiar circuli pe strada, vezi, auzi despre accidente foarte grave de circulatie. Atat de multe vieti frante din cauza inconstientei...
  Persoane care se urca baute la volan crezandu-se Superman, tineri care considera ca limitarile de viteza sunt pentru ,,fraieri'' si nicidecum pentru ei, soferi care conduc pana la epuizare, persoane care sofeaza fara a avea permis de conducere sau, la fel de grav, avand permise de conducere ,,cumparate''.
  Nu stiu sa sofez si nici nu ma pot lauda ca am circulat foarte mult dar intotdeauna mi s-a parut ca soferii din Bucuresti sunt foarte agresivi. Surprinzator, in urma cu o luna, niste prieteni din Bucuresti, veniti in vizita la noi, ne povesteau ca soferii din Vrancea li s-au parut mult mai periculosi decat cei din Bucuresti.
  In urma cu o saptamana insa am avut cateva experiente care m-am convins ca inconstienta anumitor soferi nu are granite.
Fiind in Bucuresti, intr-un taxi, intr-o intersectie nu prea mare, soferul nu se asigura si un microbus era cat pe ce sa intre in noi.
Peste 11 ore, se inserase deja, intorcandu-ma cu un microbus spre casa, in timp ce treceam printr-o localitate din Vrancea o masina destul de mare ce transporta probabil peste 20 mc busteni, mergea pe E85 cu aproximativ 100 Km/h iar soferul microbusului tot incerca sa-l depaseasca, vorbind in acelasi timp cu o pasagera despre cat de periculos e sa mergi pe langa o asemenea masina incarcata cu lemne, lucru pe il facea el insusi in acel moment. S-a chinuit vreo 10 minute sa-l depaseasca desi era vizibil ca acela nu vroia sa reduca viteza pentru a-l lasa sa faca acest lucru. Noi, calatorii, inmarmurisem, prinsi in ,,jocul'' acestor soferi profesionisti ce ne puneau  vietile in pericol cu nonsalanta.
La doar o ora de la acest incident, fiind in masina unui vecin, la ora opt seara pe o ceata densa ce nu-ti permitea sa vezi mai departe de zece metri, un tir se apuca sa depasesca un alt tir, intrand pe sensul nostru de mers, salvandu-ne doar prezenta de spirit a vecinului.
  Oare acesti oamneni n-ar trebui supusi unor teste psihologice riguroase? Cum pot fi atat de inconstienti punand in pericol viata propriilor pasageri sau a celorlalti participanti la trafic?
Oare nu se pot lua masuri impotriva unor asemenea oameni inainte de a produce adevarate tragedii?

joi, 13 noiembrie 2014

,,Eu cu cine votez?!''

   In aceste zile intreaga scena politica din Romania e in fierbere. E multa, atat de multa disperare in actiunile politicienilor nostri...Nu se mai tine cont de nici o regula de bun simt. Se folosesc de orice mijloace pentru a-si atinge scopul.
  Daca pana in urma cu o saptamana ne simteam sufocati de afise, bannere, pliante, emisiuni electorale, acum lucrurile s-au agravat. Peste tot se vorbeste doar despre acuzele pe care cei doi candidati sau sustinatorii lor si le aduc. Adevarate sau false, se pare ca nu mai conteaza. Cei mai multi politicieni dar, cu regret, trebuie sa spun, si unii jurnalisti ce s-au transformat in agenti electorali se simt foarte bine scufundati in noroi. 
Si cu toate acestea, unde suntem noi alegatorii? Care este rolul nostru in aceasta piesa urata?
Trebuie ,,sa inghitim'' tot ce ne spun? Sa multumim pentru ca ne-au mai blagoslovit cu ceva? Sa ne prefacem ca nu vedem toata acesta risipa electorala, ca suntem mintiti, ca suntem prostiti, ca suntem mituiti, ca se lupta pentru a-si pastra privilegiile, pentru a-si mari averile si puterea si nicidecum pentru bunastarea Romaniei si a romanilor.
  In mai putin de o saptamana vom sti in ce directie ne indreptam. Cu teama in suflet, sper ca intr-o directie buna...
  Mergeti la vot! Alegeti raul cel mai mic (binele va trebui sa-l mai asteptati).Viitorul nostru depinde de fiecare dintre noi...


marți, 4 noiembrie 2014

Simple impresii...

    Dupa patru luni de stat cu ochii pe telefon in asteptarea unei programari pentru tratament, in sfarsit acesta a sunat. N-a fost internare pe pat cum ma asteptam (pentru aceasta trebuia sa mai astept o luna) dar macar dupa o intarziere destul de mare puteam merge la spital sa-mi fac tratamentul.
   Asa ca ma scol cu noaptea in cap, devansandu-le si pe saracele gaini, imi iau sotul din dotare si la ora cinci sunt in Autogara din Focsani.
Din pacate, patronii firmei ce asigura cursele spre Bucuresti nu au auzit niciodata ca persoanele cu mobilitate redusa au si ele dreptul sa circule cu mijloacele lor de transport si nu s-au obosit sa le adapteze necesitatilor acestora, asa ca ajutata de sot si un vecin ma vad in cele din urma in microbus pregatita sa vad Bucurestiul.
Dupa trei ore ,,visul'' mi se implineste si ajutata de acelasi sot reusesc sa pun piciorul, care incepuse sa se cam ,,planga'' ce-i drept, pe ,,taramul fagaduintei''.
Dar n-apuc sa ma bucur prea mult ca...,,entuziasmul'' imi piere repede. O mama venita tot pentru o internare intr-un spital descopera ca-si uitase actele necesare acasa. Mai trist decat atat mi s-a parut nepasarea propriilor copiii care o trimit intr-un asemenea oras, pe care nu il cunostea, cu un telefon mobil pe care nu stia sa-l foloseasca si care nu avea credit iar cand am incercat sa-i contactez in speranta ca vom gasi o solutie pentru a o ajuta, m-am ales doar cu un potop de critici la adresa bietei femei care oricum numai bine nu se simtea. De ce oare parintii si-ar da si viata pentru copii iar copiii sunt mult prea ocupati pentru parintii lor?
Asa ca dupa ce am indrumat-o iarasi spre Focsani ne-am apucat sa luam Bucurestiul in piept si am pornit in cautarea unui taxi.
Tagma taximetristilor din Bucuresti ne este deja binecunoscuta. Cei mai multi dintre ei cand te vad ca ai coborat dintr-un microbus de provincie ti-au si pus eticheta ,,bun de fraierit''. Asa ca primul pe care il intalnim se ofera sa ne duca la spital desi nu stie prea bine unde e dar, din nefericire, mai avusesem asemenea experiente si nu prea aveam chef sa ma plimb in jurul spitalului mult si bine, ca in trecut, iar la sfarsit sa ne coste cursa dublu (bineinteles ca de cele mai multe ori chiar si asa nu se mai obosesc sa-ti mai dea si rest).
Al doilea taximetrist intalnit cunoaste spitalul dar ne cere dublu din start si cand l-am intrebat de ce nu este de acord sa platim cat va indica aparatul, a spus ca e foarte aglomerat in Bucuresti si oricum atat va costa.
Ne mai chinuim putin si gasim si un al treilea taxi al carui sofer, Slava Domnului, cunostea spitalul, si-a pornit aparatul si am platit cursa atat cat costa.
  In sfarsit, ne vedem ajunsi si la spital, grabiti nevoie mare iar dupa intocmirea fisei m-am prezentat pe sectie pentru indelung asteptata perfuzie dar cum putea fi totul atat de simplu?! Asa ca suntem invitati sa asteptam. Intai consultul medicului apoi tratamentul.Off! Ce ne mai ramane de facut decat sa ne asezam cuminti in fata cabinetului si sa ne punem pe asteptat...Asteptam 15 min, 30 min, 1h, 1,15h...Ce-ar fi spitalele romanesti fara pacienti care sa astepte, oare?????? Stiu ca medicii sunt asaltati de sarcini dar eram obositi dupa o noapte nedormita si dupa un drum lung, ne era foame si trebuia sa ne mai intoarcem si acasa...
In cele din urma a venit si randul meu iar dupa consultatie si analize ma astepta in sfarsit un pat, o perfuzie si cinci ore in care trebuia sa stau cuminte si sa numar picaturile care parca se incapatanau sa curga imperceptibil. Noroc ca am fost vizitata de doua persoane dragi care mi-au facut ziua mai senina.
   Si-apoi iarasi o luam de la capat taxi, microbus etc.Ametita de la tratament, obosita si cu un picior ce se incapatana sa se tot ,,planga'', tarziu in noapte am reusit sa ne vedem acasa. Ce zi!
  Nici nu stiu ce m-a impresionat mai mult tristetea acelei mame, impertinenta unor taximetristi, nepasarea intalnita la tot pasul sau zambetul cald al unor oameni minunati...

vineri, 31 octombrie 2014

,,Aveti grija cu cine votati!''

    Campania electorala e pe ultima suta de metri. Fiecare dintre candidati incearca cu ultime si disperate eforturi sa induplece romanii sa le acorde votul iar noi trebuie sa ne hotaram ce va cantari mai mult in decizia pe care o vom lua promisiunile care ni s-au facut sauexperienta, pregatirea, calitatile umane ale candidatului?!
   Astazi o angajata a primariei din localitate (doamna care face curatenie) a venit la noi punandu-l pe bunicul sa faca o cerere prin care solicita urna mobila iar la plecare ii zice mamei :,,Aveti grija cu cine votati!''.
Mama o intreaba de ce sa avem grija iar raspunsul a fost o adevarata pledoarie pentru candidatul V.Ponta. Daca nu va iesi Ponta nu vom avea canalizare in localitate ceea ce mi s-a parut foarte ciudat deoarece din cate imi amintesc, noi nu avem drumuri asfaltate, gaze, apa curenta, nu doar canalizare desi acest candidat ar fi avut posibilitatea sa ne ajute si pana acum...
Slava Domnului ca mai toti locuitorii nu au asteptat nimic de la politicieni, oricum s-ar fi numit ei si s-au gospodarit singuri, facandu-si propriile instalatii de apa si canalizare.
  In final as avea un mesaj pentru candidati: ,,Sa stiti ca soarele va straluci pe cer si daca nu veti fi voi cei alesi iar romanii sunt mult mai inteligenti decat ii considerati voi!''
Alegatorilor indraznesc sa le spun sa mearga la vot si sa voteze cu maxima responsabilitate. Drumul spre care ne indreptam depinde (in mica masura, ce-i drept) si de noi.

vineri, 10 octombrie 2014

Voteaza-ma!

  Cum deschizi tv-ul sau vreun ziar ori chiar cand mergi pe strada imposibil sa nu vezi un chip surazator care te implora sa-l votezi.
,,Am copiii, voteaza-ma!'', ,,Am multe case, voteaza-ma!'', ,,Sunt sexi si am multe genti, daca vrei poate iti dau si tie una (dar aici ma mai gandesc), voteaza-ma!'', ,,Sunt inteligent, voteaza-ma!'', ,,Am multe informatii, voteaza-ma!'' etc.
Numai oameni cu foarte multe calitati...Ai de unde alege, unul si unul! Trebuie doar sa votezi si vei primi tot ce iti doresti pentru ca toate aceste chipuri nu-si doresc altceva decat sa te slujeasca pe tine, cetatean roman.
  Dar oare daca cu totii sunt atat de inteligenti, frumosi, integri, darnici, familisti si dornici sa ne faca fericiti, n-ar fi mai bine sa-i votam pe toti in acelasi timp? De ce n-am avea mai multi presedinti atat timp cat toti sustin ca nu-si doresc nimic pentru ei ci doar pentru concetatenii lor?!
  Cu siguranta, dupa aceste alegeri nu vor mai exista in tara noastra coruptie, somaj, furturi, gropi in sosele sau orice fel de lipsuri ci cu totii vom avea job-uri bine platite, acces la servicii medicale de calitate, conturi frumusele in banci, caldura in case, masini la scara si ne vom impiedica de respect la fiecare pas.
  Si daca tot sunteti darnici si mergeti la vot, n-ati vrea sa ma votati si pe mine????

marți, 30 septembrie 2014

Se intampla in Romania...

   Zilele trecute am citit doua articole care mi s-au parut reprezentative pentru aberatiile pe care le intalnim la tot pasul in Romania zilelor noastre.
,,Avem bani de aruncat dar n-avem pentru ajutat'' cam acesta pare a fi principiul dupa care se ghideaza alesii nostri.
   ,,Parcul Izvor, vis-a-vis de Palatul Parlamentului, a devenit în timp un loc de plimbare și agrement, care atrage bucureștenii care vor sa facă un pic de mișcare sau care vor sa-şi aducă copii la frumosul loc de joacă având aspect de castel.
 Totuși, există ceva care imi spulberă plăcerea ori de câte ori trec prin parc.
Pe unde iți arunci ochii, vezi capetele unor țevi din plastic care emerg din pământ pe întreg cuprinsul parcului. Sunt terminațiile unei instalații de irigații abandonate.(...)
Azi, la mai bine de 2 ani după finalizarea îngropării conductelor, iarba a crescut la loc peste șanțurile săpate de-a lungul și de-a latul parcului, iar dimineața, cei care aleargă pe alei trebuie să se ferească încă de camionul cisternă utilizat pentru udarea parțială a florilor existente.
 Lucrarea a fost contractata în anul 2010, însa nu va mai fi terminată deoarece s-a ajuns la concluzia că udarea parcului ar costa prea mult iar fondurile sunt insuficiente!
Bine domnule, dar s-a scumpit apa în ultima vreme? Este mai ieftin sa uzi copacii cu cisterna decât să dai drumul la un robinet fie doar câteva minute? Este normal să transformi parcul într-un cimitir de materiale de irigații extrem de costisitoare, de peste 1,2 milioane (fară TVA) pentru ca la sfârșit să nu mai faci nici măcar recepția lucrării?
Este normal ca într-o zona a parcului să fie depozitate conducte de mari dimensiuni suficiente pentru a mai iriga încă un parc de aceleași dimensiuniIMG_20140912_174408 ,semn ca cineva a avut dare de mâna când a făcut proiectarea, probabil gândindu-se la comision și adaos comercial mai degrabă decât la eficienta și economia faţă de banii contribuabililor.''
 Puteti citi integral acest articol pe Romania Curata.
    Pe de alta parte :,,Astăzi a fost şi este foarte frig. Am plecat pe la ora 11 spre Răstoaca. (...) L-am găsit pe domnul Miu pe jumătate „ascuns” între pereţii celor două camere pe care cu chiu cu vai ar vrea să le termine de construit. Iarna bate la uşă, iar astăzi ne-a amintit că vine, vine.
Casa familiei a fost singura inundată de apele vijelioase ale Milcovului, în mai 2014 şi de atunci nu s-a mai putut locui în ea. Totul s-a transformat în moluz, mai ales că a mai trecut prin nenorocire şi în anul 2005.
Pe atunci, domn` primar l-a cam ocolit cu ajutorul guvernamental, doar pentru faptul că ar fi constructor şi ar putea şi singur să refacă stricăciunile. Or poate nu era printre electorii săi? Dar acum ce motiv mai are?(...)
Li s-au adus două module să locuiască în ele împreună cu cele trei fete eleve de liceu, iar oamenii din sat le-au dăruit câte un dulap, câte o saltea sau vreo pătură, fiecare după posibilităţi.
Dar iarna se apropie, iar familia este ameninţată de frig, pentru că modulele sunt lăsate acolo pe bază de proces verbal şi nu se pot monta sobe în ele.
„Domnul primar îmi tot promite de câteva luni că mă ajută, dar în afară de o maşină de pietriş şi câţiva bolţari nu am văzut. Spune că dosarul este la Guvern şi nu are niciun răspuns. Acum este ocupat cu campania electorală şi zice să mai revin. Dar eu nu mă mai duc. Mi-e şi ruşine să mai cerşesc atât. Nu m-am mai dus la muncă, trag zi şi noapte să termin aceste două cămăruţe, dar nu am materiale suficiente”, declară Miu C. Dumitru.''(...)
Acest articol poate fi citit integral pe Blogul Alexandrei Tataru iar familia in cauza poate fi contactata la numerele de telefon: 0765.824.635; 0765.887.502 sau pentru a fi ajutata pot fi facute donatii in urmatorul cont: RO02BTRLRONCRT0263407001
   De ce sa fie simplu cand poate fi complicat?! Asta e Romania anului 2014!

 

duminică, 28 septembrie 2014

Traim in Romania?!

   Vineri seara, putin dupa ora 21, am deschis televizorul pe TVR1 si pe ecran citesc ,, Lansarea candidaturii lui Kelemen Hunor la Presedintia Romaniei'' iar cineva traducea discursul reprezentantului UDMR.
   Nu mi-a venit sa cred...o persoana care vrea sa devina Presedintele unei tari in discursul de lansare a candidaturii nu vorbeste limba natioanala a acelei tari pentru a  fi inteles de toti cetatenii ei...Nu sunt adepta radicalismului, consider ca e loc sub soare pentru toata lumea dar mi s-a parut o lipsa de respect fata de noi, locuitorii acestei tari ce nu vorbim limba maghiara.
   Întrebat, vineri, la finalul ceremoniei de lansare a candidaturii sale la Preşedinţie, desfăşurată la Miercurea Ciuc, dacă România este pregătită să aleagă un preşedinte maghiar, Kelemen Hunor a spus că România şi societatea trebuie să fie pregătite ”să nu ţină cont de etnia candidatului”, ci de pregătirea şi capacitatea acestuia.
,,Întrebarea e dacă România e pregătită să aibă conductori de locomotivă maghiari, electricieni sau brutari maghiari. Eu cred că da, încet - încet, această ţară şi această societate trebuie să fie pregătite să nu ţină cont de etnia candidatului, ci să ţină cont de pregătirea, de capacitatea sa şi de modul cum vrea să conducă România'', a afirmat acesta.(sursa: Mediafax).
  Domnul Kelemen Hunor are dreptate ar trebui sa tinem cont cand alegem, nu de etnie ci de pregatirea si de profilul moral al candidatului (as mai adauga eu) dar oare de ce dumnealui din start nu lupta si pentru voturile celor ce nu sunt de etnie maghiara?!

vineri, 26 septembrie 2014

A venit toamna...

Frunzele, dragutele, supletea si-au pierdut,
Obrazu-le de riduri e cam prea strabatut,
A lor roade mature sunt acum curtate si petite
Iar ele-si traiesc triste ultimile clipe.

Pasarile bagajele, gata, si-au facut
Si-si pregatesc puii pentru drumul ce au de strabatut,
Sunt bucurosi ca pleaca in prima lor vacanta,
Se vor intoarce-n primavara plini de cutezanta.

Soarele-i astenic, se simte molesit,
Dimineata se scoala cam tarziu si-i toata ziua adormit,
Seara-si incheie programul prea devreme,
Se baga-n pat si-adoarme imediat ce s-a intins alene.

Toamna a venit, s-a instalat, valizele si-a desfacut,
Cu fiecare zi ce trece tot mai indrazneata s-a facut,
Vrea sa ne-alinte dar mangaierea-i cam prea rece,
Ne ploua nostalgia...off, vara vine dar prea iute trece!

miercuri, 24 septembrie 2014

O româncă a mers pe bicicletă din Focşani până în Indonezia

  Alina Ene, o tânără în vârstă de 28 de ani din Focşani, a călătorit până în Indonezia cu bicicleta. Aventura sa a început în 4 iunie şi s-a încheiat în 28 august. Acum, Alina se pregăteşte să înceapă studiile la o facultate la care a fost admisă în Jakarta.
Tânără din Focşani a reuşit să parcurgă pe bicicletă întreaga distanţă dintre oraşul său natal şi Jakarta. Alina Ene a călătorit timp de aproape 100 de zile, iar acum, odată ajunsă în Indonezia, va studia la STSI or Indonesian College of Art.
Românca a plecat la drum pe 4 iunie, singură, pe bicicleta botezată „Nelu”. A pedalat timp de aproape 100 de zile, vreme în care a trebuit să facă faţă şi unor situaţii mai puţin plăcute: şi-a pierdut telefonul pe drum de patru ori, cardul i-a fost clonat şi banii i-au fost furaţi din cont. Acum, Alina este nerăbdătoare să înceapă cursurile la facultatea la care a fost admisă. „Teoretic, la sfârşitul acestui an de studii voi şti a dansa, cânta la un instrument, imprima ţesături şi o artă marţială de auto-apărare. Cu siguranţă voi şti a vorbi în indoneziană şi, poate, minang, dialectul local. Puţin timp pentru plimbări în timpul semestrului, dar rămâne să vedem ce şi cum”, a scris ea pe Facebook.
  Alina Ene este absolventă a Liceului de Arte din Focşani. A învăţat să meargă pe bicicletă în urmă cu doi ani. Ulterior, a participat ca voluntar la un proiect de cicloturism – „Turul Dunării” -, organizat de Cycling România şi a pedalat până la Roşia Montană.(Mai multe informatii despre aceasta calatorie puteti gasi aici: http://www.ziaruldevrancea.ro/educatie/1588808207-o-focsaneanca-prima-femeie-din-romania-care-a-calatorit-pana-in-indonezia-pe-bicicleta.html)
 Felicitari, Alina!

marți, 23 septembrie 2014

,,Blogul la putere''?

   Miercurea trecuta, o tanara colaboratoare a Ziarului de Vrancea m-a contactat pe facebook rugandu-ma sa-i raspund la cateva intrebari pentru un articol despre bloggerii vrânceni. 
   Unele intrebari mi le pusesem si eu in cei trei ani si cinci luni de cand scriu pe acest blog, altele m-au provocat sa ma gandesc la noi aspecte ale bloggingului in general.
 Cu ce mă ajută sau mă ajută la ceva să am un blog ? Care e rostul unui blog? Se distinge cumva de mass-media? Poate oare bloggingul inlocui presa? Sau se bucura de aceeasi credibilitate?
    In principal, eu incerc sa semnalez unele probleme cu care se confrunta romanii in general si persoanele cu dizabilitati in special. Consider ca in Romania, persoanele cu handicap sunt vazute prea des prin prizma handicapului pe care il au, aceasta facand imposibila descoperirea lor ca oameni, de aceea prin intermediul blogului  incurajez oamenii sa treaca dincolo de dizabilitatea semenilor lor si vor avea doar surprize placute, vor descoperi caldura sufleteasca, multe calitati, bucuria de a trai si din pacate, uneori si multa suferinta. Cand scriu ma inspir din viata mea dar si a celor din jurul meu. Acest blog m-a ajutat sa cunosc oameni, sa le cunosc povestile...Consider ca din tot ceea ce facem invatam ceva.
 Unii vad in blog o modalitate de a avea un castig material, pentru altii scrisul pe blog e o pasiune iar pentru o mica categorie o modalitate facila de a-ti face cunoscut ,,strigatul interior’’. E mai usor sa spui ce ai de spus pe un blog decat in mass-media iar pentru cei ce receptioneaza mesajul , acesta e mai usor de inteles pentru ca e scris de cineva ca ei, pe intelesul lor.
   Cu siguranta, blogurile nu pot inlocui presa, nu se bucura de aceeasi credibilitate (cel putin in prezent)! Presa are o raspandire mai mare, este urmarita de oameni de toate varstele, din toate categoriile sociale etc. Blogurile, majoritatea, au cititori ,,tintiti''.
   Oare ajuta pe cineva ceea ce fac eu? Nu stiu..Pot doar sa sper...
Va recomand sa cititi : 
   Tu de ce ţi-ai face blog?
Blogul la putere! Ce scriu şi ce citesc vrancenii pe Internetl 
Felicitari, tinerei jurnaliste, pentru subiect!
 

luni, 15 septembrie 2014

In vizita la Ziarul de Vrancea

  Nu era prima oara cand intram in sediul unui ziar...In copilarie unchiul meu, jurnalist la un ziar local, despre care nici nu stiu daca mai exista in zilele noastre, ma luase intr-o zi sa-i vad locul de munca. Tot ce-mi mai amintesc din acea zi e ,,locul unde se culegeau litere''. Acolo imi placuse cel mai mult. Un domn alegea literele care compuneau cuvintele si care la randul lor alcatuiau articolele. Banuiesc ca in zilele noastre nici nu se mai folosesc asemenea metode...Dar sa revenim in actualitate...
  In urma cu cateva zile cand doamna Silvia Vranceanu m-a inviatat la sediul Ziarului  de Vrancea ma asteptam la cu totul altceva...O cladire mare cu o parcare pe masura in care sa vad masini inscriptionate cu numele ziarului., birouri luxoase cu privelisti panoramice (bineinteles ca exagerez putin), multa forfota...stiu, se pare ca am vazut prea multe filme americane cu jurnalisti iar.. pana la urma, Ziarul de Vrancea e un ziar local. Si cu toate acestea tot ce am vazut acolo m-a surprins placut.
Un sediul situat la parterul unui bloc, birouri modeste si angajati tineri dar inimosi, hotarati sa se foloseasca de puterea cuvintelor pentru a informa si pentru a ajuta. Am fost si mai incantata de proiectele prin intermediul carora vor sa vina in sprijinul persoanelor cu dizabilitati din Vrancea.
Asa ca le voi dori succes in tot ce intreprind in sprijinul oamenilor si sper ca ,,penita'' lor sa aduca o schimbare a mentalitatilor in ce priveste persoanele cu handicap, in societatea vranceana.

miercuri, 10 septembrie 2014

SMURD: ,,Nu avem vitamina K''

   Noaptea de joi spre vineri, saptamana trecuta, a fost una de cosmar pentru familia mea. Dupa o seara linistita ne-am culcat iar pe la doua noaptea ne-am trezit strigati cu insistenta de bunicul meu. Cand am ajuns la el era intr-o stare infricosatoare. Numai sange...
Se trezise din somn si la putin timp dupa i s-a declansat o hemoragie nazala pe care nu reusise s-o opreasca singur. Sangele curgea suvoi si in ciuda eforturilor noastre n-am reusit sa facem prea multe si am fost nevoiti sa sunam la 112, asa ca dupa vreo 30 minute sau poate mai mult, noua ni s-a parut o eternitate, a sosit un echipaj SMURD format dintr-un sofer si o asistenta. Cand au venit ei, sotul meu ii facea deja compresie de vreo 45 minute dar sangele tot curgea... Asistenta i-a masurat tensiunea arteriala care era foarte mare si a hotarat sa-l urce in ambulanta pentru a-i pune o branula, lucru foarte dificil avand in vedere ca bunicul la cei 95 de ani ai sai se misca foarte greu, cu atat mai mult atunci cand nici macar nu-si putea indrepta capul pentru ca se ineca cu sange. Asa ca sangele curgea, bunicul ingrozit refuza sa se urce pe targa iar asistenta insista sa-l duca la spital, astfel m-am vazut nevoita sa insist ca aceasta sa-i puna branula pe loc si sa-i administreze tratament, lucru care s-a si intamplat in cele din urma. I-a fost administrat un antihipertensiv iar apoi vazand ca nici macar noi nu reusim sa-l convingem sa mearga la spital i s-a pus si o perfuzie cu glucoza. Cu toate acestea inca pierdea sange...iar sotul meu inca ii facea compresie. Asistenta ne spuse ca n-are ce sa-i mai faca daca refuza internarea...Am intrebat-o daca nu-i poate administra ceva care sa opreasca sangerarea dar mi-a raspuns ca ea nu e medic si prin urmare nu are nici vitamina K, nici un alt antihemoragic.
Ei au plecat iar eu mi-am trimis un var sa caute o farmacie deschisa noaptea pentru a cumpara Vitamina K. In cele din urma, dupa vreo 2h si 30 minute, Slava Domnului, hemoragia s-a oprit.
 Dumnezeu a mai facut o minune cu bunicul meu! Stiu ca trebuia sa mearga cu ei la spital dar il intelegeam era batran si speriat...
   A doua zi o prietena ce locuieste de mult timp in Italia, auzind prin ce trecusem in noaptea precedenta imi spuse :,, Vezi de ce nu ne intoarcem in tara?! Acolo nu se intampla ca ambulanta sa nu aiba Vitamina K.''.
  Asa ca nu pot sa nu ma intreb, de ce oare ambulantele nu au echipaje bine pregatite, echipamentele si medicamentele de care au nevoie? De ce se prefera sa se acorde tratamentul adecvat la U.P.U. si nu se face aceasta, atunci cand este cazul, acolo unde sunt chemate, facandu-se economie de timp si de bani. De asemenea, ma intreb ce se intampla atunci cand persoana care are o hemoragie locuieste la mare distanta de un spital si sangereaza tot drumul?
P.S. Domnule Ponta, daca tot sunteti in perioada pomenilor electorale de ce nu va milostiviti si de sanatatea romanilor dand mai multi bani sistemului sanitar?

marți, 9 septembrie 2014

Eu si poliartrita reumatoida: Au trecut 23 de ani...

  9 septembrie e o zi cu dubla semnificatie pentru mine...Una dintre ele...s-au implinit 23 de ani de cand mi-au aparut primele simptome ale unei afectiuni ce urma sa fie diagnosticata sase luni mai tarziu ca fiind poliartrita reumatoida.
  23 de ani...mai mult de jumatate din viata meu. Mi-e dificil sa-mi amintesc cum era viata mea inainte...O adolescenta timida cu multe planuri de viitor...Apoi totul s-a schimbat...Am cunoscut ce inseamna suferinta fizica dar si sufleteasca la cele mai inalte cote. Dar am trecut si de asta...
  In mod normal traiesc fara regrete si nu ma intreb cum ar fi fost viata mea daca nu ma imbolnaveam dar astazi o voi face... Oare cum as fi fost astazi fara poliartrita reumatoida? Probabil as fi absolvit o facultate  si as fi avut o profesie pe care n-as fi indragit-o foarte mult insa, as  fi avut o familie, copii...Acest ultim punct al enumerarii mele se pare ca e singurul sensibil...
Si totusi pe langa suferinta din trecut ce mi-a adus bun viata odata cu poliartrita? O relatie minunata cu mama mea... am cunoscut multi oameni minunati de cand m-am imbolnavit, l-am cunoscut pe sotul meu...si ma bucur mult mai intens pentru orice realizare, oricat de mica ar fi ea.
  Viata mea e alta, eu sunt alta si incerc sa ma bucur din plin de ea chiar daca am probleme de sanatate ...chiar daca nimic nu e usor...

vineri, 29 august 2014

Oare nu ne resemnam prea repede?

   In urma cu cateva zile, am primit vizita unor prieteni care locuiesc de multi ani in Franta si care ne povesteau cum li se pare Romania de fiecare data cand se intorc...O tara care sta pe loc. Nimic nu pare a se schimba.
 Acceasi impresie ne-o impartasisera in ultimii ani si alte cunostinte ce locuiesc in afara tarii. Parem captivi undeva in trecut, nimic nu evolueaza. Totul e la fel. Nimeni nu mai spera la schimbari majore, benefice. Nici romanii plecati peste granite dar nici noi cei ce traim aici.
  Suntem dezamagiti de clasa politica dar din pacate nu reusim sa gasim o cale pentru a o forta sa se schimbe. Suntem nemultumiti de lipsa de initiative benefice pentru comunitate a autoritatilor locale si cu toate acestea nu gasim o modalitate de a-i sanctiona si a-i ,,obliga'' sa faca ceea ce trebuie.
Ne plagem de coruptia raspandita peste tot si cu toate acestea o intretinem chiar si noi cu ,,atentii''mai mici sau mai mari de cate ori avem probleme legale, de sanatate etc.
Acceptam sa fim insultati, sa ni se incalce drepturile de persoane ce ni se cred superioare si cu toate acestea nu luam atitudine.
Uneori ne simtim chiar jenati de neputintele noastre si incercam sa le ascundem ...
Asa ca astazi ma intreb, de ce oare ne resemnam atat de repede?
De ce oare nu suntem capabili sa ne solidarizam, sa ne acceptam problemele si impreuna sa cautam solutii pentru rezolvarea lor?
De ce uitam ca pana la urma sta in puterea noastra sa cerem si sa impunem schimbarile pe care ni le dorim?

marți, 19 august 2014

,,Ochii care nu se vad, se uita''?

  V-ati intrebat vreodata de ce se schimba relatiile dintre oameni? De ce copii care au crescut impreuna, ajunsi adulti, nu-si mai amintesc sa se sune macar de sarbatori? De ce prieteni care si-au impartasit suferintele si bucuriile, ajung peste timp, sa nu-si mai zica nici macar ,,la multi ani'' la zilele de nastere?
  Exista o zicala care spune ,,ochii care nu se vad se uita'', acesta sa fie motivul pentru care multe relatii nu rezista in timp? Distanta fizica care se interpune in viata intre oameni sa fie motivul pentru care asemenea relatii nu rezista? Sau poate timpul erodeaza relatiile? Ori viata cu evenimentele ei ne schimba atat de mult incat nu mai apreciem sau nu ne mai regasim in relatiile din trecut si cautam sau pur si simplu circumstantele ne pun in relatii noi ce ne satisfac mai mult?
  Scriind aceste randuri ma gandesc la prieteniile din copilarie care s-au destramat, la persoanele dragi alaturi de care am crescut si de care, din pacate, nu mai stiu nimic, nemaiavand  timp unii pentru altii...

marți, 29 iulie 2014

Facebook-ul in viata noastra

  V-ati intrebat vreodata ce reprezinta facebook-ul pentru voi? O moda? O necesitate? Un instrument util sau ceva lipsit de importanta?
  Cred ca fiecare dintre noi are propria definitie a facebook-ului dar cert e ca acesta a devenit o moda ce ne-a cuprins cu febrilitate pe majoritatea dintre noi. S-ar putea spune ca daca n-ai cont pe facebook nu existi.
Cu totii avem o lista de prieteni ce cuprinde membri ai familiei, vecini, prieteni sau simple cunostinte dar de multe ori si foarte multi necunoscuti.
E ,,cool'' sa ai cati mai multi prieteni. Nu conteaza ca n-ai schimbat niciodata vreo vorba cu cei mai multi dintre ei, numarul lor trebuie sa fie cat mai mare. Si totusi...din cand in cand ne mai amintim sa le dam cate un like la vreo fotografie pe care au postat-o.
Daca acestia se invrednicesc sa-si impartaseasca cumva gandurile, problemele sau sa scrie cateva randuri despre orice altceva, pacat, caci nu prea avem timp sa citim dar important e ca ne suntem ,,prieteni''.
In plus, mai suntem asaltati zilnic de invitatii de a juca diverse jocuri . Nu conteaza ca nu ne pasioneaza asa ceva sau nu avem timp pentru asta.
Multi dintre noi nici nu avem prieteni in viata reala caci doar avem destui in mediul virtual.
  Intr-un cuvant facebook-ul face parte din  viata noastra si nu putem lasa sa treaca nici macar o zi fara sa intram pentru a vedea ce ne fac ,,prietenii'', fara a mai distribui cateva imagini cu mesaje pozitve sau a mai da cateva ,,accepturi''.
  Se pare ca nu putem trai fara facebook...
P.S. Zilele trecute am citit cu surprindere ca o persoana ce imi ceruse prietenia pe facebook un urma cu trei saptamani  decedase.
Ma salutase de doua-trei ori si incercase sa schimbe cateva vorbe cu mine..Era in lista mea de prieteni si nici macar nu stiu cine era, daca suferea de ceva sau de ce nu mai exista ...Dar de un lucru sunt sigura ca acolo unde a plecat va avea Prieteni Adevarati.

luni, 21 iulie 2014

Calatoria cu trenul

  Nu mai calatorisem cu trenul de peste 21 de ani...
  Apropiatii imi spuneau ca trenurile sunt  mult prea inalte iar peronurile mult prea joase pentru ca eu sa pot urca/cobora in/din tren asa  ca dupa ce m-am imbolnavit nu m-am mai incumetat sa repet aceasta experienta...dar in urma cu doua saptamani o jurnalista de la un ziar local, careia ii multumesc, mi-a spus ca CFR Calatori ofera asistenta persoanelor cu mobilitate redusa ce vor sa calatoreasca cu ei.
Aceasta stire m-a bucurat, m-am gandit ca in sfarsit se mai schimba lucrurile si pe la noi, astfel ca dupa ce am postat aceasta informatie pe www.dizabil.eu , care a suscitat destul de mult interesul persoanelor cu dizabilitati, mi-am zis ca nu pot sfatui pe altii sa circule cu trenul daca n-o fac eu insami, asa ca am completat formularul de pe site-ul mai sus numitei companii prin care solicitam asistenta intrucat chiar trebuia sa ajung peste cateva zile in Bucuresti.
  In numai doua zile am primit si raspunsul. Mi se spunea ca doar in anumite statii se poate oferi asistenta (vezi aici). Eu puteam primi asistenta in Bucuresti, Gara de Nord. Focsaniul nu oferea o asemenea asistenta dar mi se spunea ca la urcarea/coborarea in Focsani voi fi ajutata de angajatii din tren.
  In ziua in care era programata aceasta calatorie am avut emotii...Ma temeam ca angajatii ce ar fi trebuit sa ma ajute vor uita acest lucru iar eu nu voi reusi sa ajung in Bucuresti, asa ca la plecare am ales alt mijloc de transport dar dupa ce mi-am rezolvat acolo toate treburile m-am prezentat in Gara de Nord hotarata sa ma intorc acasa cu trenul. Aici, sefa de tura, o doamna foarte draguta m-a asigura ca inainte cu 30 de minute de plecarea trenului cineva va veni si ma va ajuta sa urc in tren. Asa s-a si intamplat. La ora stabilita doi domni, foarte amabili m-au condus la tren, m-au urcat pe brate si mi-au aratat locul pe care il aveam rezervat.
De asemenea, cand am ajuns in gara din Focsani controlorul trenului m-a coborat pe brate si m-a lasat pe peron.
Se pare ca avusesem emotii degeaba, ei isi luasera treaba in serios. Asa ca ...as vrea sa multumesc angajatilor CFR  care m-au ajutat in Gara de Nord dar si domnului controlor care m-a ajutat sa cobor din tren. Niste oameni cum rar intalnesti!
  Si totusi...mi-as fi dorit ca CFR-ul sa acorde asistenta prin alte mijloace. Poate ar fi mai bine pentru angajati sa acorde ajuror folosindu-se de o scarita suplimentara, o rampa sau poate chiar un lift hidraulic, ca sa nu ma vorbesc de dotarea companiei cu trenuri mai joase sau peroane mai inalte.
  Ce se intampla oare cand persoana care solicita asistenta are ceva mai multe kilograme decat mine?
  Dincolo de toate aceste ganduri, cert e ca am calatorit cu trenul dupa foarte multi ani!

luni, 7 iulie 2014

Tu si eu

Esti langa mine si totusi esti departe,
Te chem si te alung in fiecare zi si-n fiecare noapte,
Mi-e dor de tine ne-ncetat,
Ca de-un copil, ca de-un barbat.

Esti lumina calda ce ma inconjoara,
Blanda racoare a noptilor de vara,
Respiri prin fiecare por al sufletului meu,
Ma vrei si ma indepartezi mereu.

Eu vin spre tine, tu nu ma astepti,
Ma-ntorc...si apoi spre mine te indrepti,
Sunt oxigen, esti curcubeu,
Unul fara altul...n-a fi tu...si n-as fi eu.

vineri, 4 iulie 2014

De ce dorim sa-i schimbam pe cei dragi?

  Va mai amintiti primii fiori ai dragostei? Va amintiti cum asteptati cu nerabdare sa-i auziti vocea sau sa-i vedeti chipul? Nu-i asa ca in acele momente persoana de care ne indragosteam parea perfecta?! Nimic nu ne deranja la ea, ne atrageau pana si defectele ei...
Si totusi, de ce oare, cu trecerea timpului incepem sa folosim tot mai des expresii de genul: ,,te rog, nu te mai purta asa'', ,,nu mai vorbi asa pentru ca nu e frumos'', ,,nu te mai imbraca astfel pentru ca nu-ti sta bine''?
Ce se intampla cu noi? Ne-am schimbat noi sau el/ea? Desi toti declaram ca intr-o relatie ne dorim sa fim acceptati asa cum suntem, nu precupetim nici un efort pentru a-i schimba pe cei ce ii iubim...
  Undeva am citit candva ca nu ne place la ceilalti ceea ce dispretuim la noi insine, sa fie oare adevarat?
Incercam sa-i schimbam pe ceilalti tocmai pentru ca nu ne putem schimba pe noi?! Sau doar incercam sa-i ajutam pe cei dragi sa evolueze?!

joi, 3 iulie 2014

Pe la noi...

  Zilele trecute am avut o problema de rezolvat la Directia pentru Protectia Persoanelor Adulte cu Handicap Vrancea...
  La intrare m-au intampinat niste trepte foarte inalte, imposibil de escaladat daca ai mobilitate redusa, asa cum am eu. In apararea lor cei ce au montat acele trepte pot spune ca pentru cei cu o dizabilitate locomotorie exista o rampa dar, din pacate, si accesul la aceasta este destul de dificil. Trebuie sa ocolesti un sir de masini iar ca si cum n-ar fi fost de ajuns, trebuie sa mergi prin pietris pana la aceasta rampa ceea ce nu e foarte placut.
In interior  intalnesti un portar care nestiind prea bine spre ce camera sa te indrume pentru solutionarea problemei tale, iti prezinta mai multe variante ca sa ai de unde alege.
Pe hol erau bolnavi sau apartinatori (n-am reusit prea bine sa-m dau seama in ce categorie se incadrau) dar si angajati tinerei ce pareau a socializa.
Deoarece a fost nevoie sa trec prin mai multe birouri pana s-au dumirit de a cui competenta tinea solutionarea problemei mele, am descoperit angajati  fel de fel. Unii foarte amabili, altii apasati de importanta propriei functii...
Stiti ce n-am intalnit in aceasta institutie? Nici un angajat cu handicap! Sau poate nu l-am descoperit eu! Sper!

vineri, 27 iunie 2014

Despre sarea iodata

  Astazi am citit intr-un ziar local un articol foarte interesant si m-am gandit sa vi-l sintetizez si voua...Sper sa va suscite interesul la fel de mult.
,,Toată nebunia cu căutarea unui răspuns la întrebarea din titlu a început în urmă cu vreo lună de zile, atunci când am citit într-o revistuţă pe care am luat-o de la un magazin cu produse naturiste, că sarea iodată conţine ferocianură de potasiu „care la mai mult de 100 de grade Celsius se descompune în cianură de potasiu şi clorură de fier, toxice pentru organism“.
 Am încercat iniţial cu ajutorul colegei Roxana Sava, să aflăm informaţii de la specialişti la nivel local, dar nimeni nu a putut sau nu a vrut să ne ofere informaţiile necesare, deşi a fost la instituţii care, am zis noi, ar putea avea competenţe în domeniu, gen: Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor. Ba chiar a stat de vorbă cu o profesoară de chimie care atunci când a auzit întrebarea cu ferocianura ne-a spus că trebuie să caute în tratate. Acestea întâmplându-se, am trecut la clasicul internet.
Şi povestea ar începe în 2002, atunci când Guvernul a emis o hotărâre - HG 568/2002 - prin care “în România, în alimentaţia oamenilor, hrana animalelor şi în industria alimentară se utilizează numai sare iodată” (cap II, art. 3). Ba mai mult, “pe teritoriul României sunt interzise: importul în vederea comercializării de sare neiodată pentru utilizarea în alimentaţia omului, hrana animalelor şi industria alimentară” (art. 10). Patru ani mai târziu apare Hotararea 1904, care precizează că „în hrana animalelor şi în industria alimentară utilizarea sării iodate este opţională, CU EXCEPŢIA fabricării pâinii şi a produselor de panificaţie.". Aceeaşi hotărâre obligă la creşterea concentraţiei de iod din sare. Guvernul a motivat că aceste hotărâri au fost adoptate „în scopul prevenirii tulburărilor prin carenţă de iod.“ În urmă cu doi ani, profesorul Constantin Dumitrache, de la Institutul Parhon, declara pentru Mediafax că iodarea sării în România începând din 1948 a oprit apariţia cazurilor de guşă gigant şi de cretinism. "S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al ţării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate ţările care au acest relief, Elveţia, Franţa, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major şi unde aproape 30 la sută din populaţie suferă de acest deficit de iod", a spus Constantin Dumitrache.
 Potrivit profesorului endocrinolog, deficitul de iod, în forma lui cea mai severă, duce la nedezvoltarea tiroidei şi la "o biosinteză anapoda". "Consecinţele acestui lucru sunt guşa şi cretinismul. Datorită măsurilor care s-au luat la noi în ţară a dispărut guşa gigantă şi cretinismul. UNESCO a fost cel cea care a catalizat această acţiune. A făcut un lucru foarte bun", a mai spus profesorul Dumitrache.
 El a recunoscut că iodarea sării a dus la creşterea „nesemnificativă“ a CANCERULUI papilar, a patologiei hiperfuncţionale tiroidiene. "Din păcate a crescut, totuşi în mod nesemnificativ, cancerul papilar şi patologia hiperfuncţională tiroidiană. Dar şi una şi alta într-un procent nesemnificativ. Apoi, ambele au terapie şi vindecare. (…) Cine vrea cretinism în masă, să se ridice şi să fie împotriva iodării sării. Profesorul Parhon spunea că fără tiroidă nu ar exista civilizaţie", a conchis Constantin Dumitrache. Şi totuşi, ce înseamnă că au crescut nesemnificativ? Câteva sute de cazuri de cancer? Câteva mii?
 Una dintre cele mai citate surse când vine vorba despre acest subiect este profesor doctor Pavel Chirilă, cel pe care l-am văzut invitat la emisiunea Profesioniştii de pe TVR, a Eugeniei Vodă. Acelaşi doctor Chirilă este coautorul unei cărţi numite "Nu hrăni cancerul! Alimentaţia este aliatul tău împotriva cancerului", editura Christiana, 2012. jurnalul.ro scrie că autorii atrag atenţia că factorii alimentari declanşatori de cancer sunt în special zahărul alb, sărurile nitrice din compoziţia preparatelor din carne (mezeluri) sau sub formă de azotaţi, folosiţi în agricultura europeană. În stomacul omului o parte din aceste săruri se transformă, în combinaţie cu acidul clorhidric, într-o substanţă numită dimetil-nitrozamil, 100% cancerigen.
 Într-un interviu publicat de Ziua, prof.dr. Pavel Chirilă afirma că „după 4 ani de funcţionare a nefastei H.G. 568/2002 numărul cancerelor tiroidiene s-a dublat, iar numărul hipertiroidiilor a crescut de la 3127 la 6387“. Potrivit acestuia, „datele statistice oficiale ale Ministerului Sănătăţii arată că la momentul emiterii Hotărârii de Guvern care obliga la iodarea universală existau în România 8.43 de cazuri de hipotiroidie declarate de medicii de familie, iar media pe ultimii 10 ani, făcută într-un studiu pe 1992-2001, arăta 4.117 cazuri“. Asta ar avea „cel puţin două semnificaţii: pentru ceilalţi 20 milioane de români iodarea universală devine un supradozaj periculos“.
 Iar pericolul înseamnă, conform aceleaiaşi surse, hipertiroidii induse; creşterea ratei cancerelor tiroidiene; creşterea volumului glandei tiroide; afectarea vederii prin toxicitate directă asupra retinei; creşterea constantă a Basedow-ului autoimun; hipotiroidie indusă prin iod; tiroidită Hashimoto; creşterea incidenţei cancerelor tiroidiene papilare. Revenind la ferocianura de potasiu, cu care am început acest episod din jurnal, acesta este un aditiv alimentar. Conform dictionar.romedic.ro, „E536 sau ferocianura de potasiu este un agent de separare, stabilizator, artificial, diverse utilizări. La peste 100 grade C se descompune cu formare de cianură de potasiu şi clorură de fier. Se utilizează în cleierea albastră a vinurilor şi la îmbogăţirea sării şi substituenţilor săi cu fier. Are rolul de a reduce transportul de oxigen de către sânge, dificultăţi în respiraţie, dureri de cap, ameţeli. Nu se recomandă consumul frecvent.“.
 Pe csid.ro (site-ul revistei „Ce se întâmplă doctore?“) se răspunde la întrebarea unei cititoare „Sarea iodată e bună?“, astfel: „nu prea avem dreptul la opţiunea folosirii unei sări obişnuite, iar această metodă continuă să stârnească mari controverse în lumea medicală, controverse alimentate şi de faptul că la noi în ţară foarte multe persoane suferă de diverse afecţiuni ale tiroidei şi sunt depistaţi din ce în ce mai frecvent noduli la persoane tinere, unii cancerigeni. Cel mai bine este să vă evaluaţi dvs. personal starea de sănătate a acestei glande şi să vă sfătuiţi cu un medic bun şi bine informat în legătură cu stilul de viaţă şi cel alimentar. Ca o alternativă demnă de luat în seamă, există încă la Plafar sare grunjoasă care nu conţine iod adăugat, precum şi sare cristalină foarte scumpă, cum ar fi de exemplu cea originară din Himalaya, pe care o puteţi măcina şi folosi la sărarea mâncării. “
 Site-ul viataverdeviu.ro, care citează mai multe surse străine de informare, scrie că „sarea gemă este o sare care se extrage din saline, din pământ. Sarea de mare este o sare extrasă din mare (de preferat cea care este extrasă prin uscare la soare), iar sarea de masă este sarea rafinată la care se adaugă iod. Sarea, când este rafinată, pierde toate oligomineralele pe care sarea nerafinată le are din belşug, similar compoziţiei chimice a sângelui. Sarea nerafinată conţine magneziu şi potasiu, şi ambele sunt necesare pentru optima funcţionare a corpului şi pentru a face posibil metabolismul sodiului.“
 Concluzia la care am ajuns este că şi în această problemă, soluţia este echilibrul. Şi iodul, ca şi orice altceva, e bun până e prea mult. Cât despre antiaglomeranţi şi ce alte E-uri mai sunt adăugate în sare… Nu vreau să fac anticampanie industriei alimentare, dar e cazul să deschidem bine ochii şi să citim cu atenţie eticheta produselor pe care le cumpărăm din magazine. Şi dacă nu înţelegem ce scrie pentru că e vorba despre elemente chimice, mai bine le lăsăm pe raft  Legumele, fructele, tot ce creşte în pământ, în pomi, animalele crescute în curte au fost, sunt şi vor fi aliaţii noştri pentru o viaţă sănătoasă. E adevărat, cu o moarte toţi suntem datori, dar nici să mori de cancer sau alte boli tâmpite pentru că ai mâncat porcării pe eticheta cărora citeşti Tabelul lui Mendeleev.''(sursa:Minitorul de Vrancea)

marți, 17 iunie 2014

SpitalOnline

  Cati dintre noi nu si-au dorit, atunci cand au o problema de sanatate sa poata consulta un medic fara a se mai deplasa de acasa?! Acum se pare ca a aparut o solutie...daca ne si permitem din punct de vedere financiar.
  ,,SpitalOnline.ro, o platformă de live chat medic - pacient, a fost lansată marţi în România la iniţiativa antreprenorială a unui grup de medici români, cu sprijinul unor specialişti din Marea Britanie.
Proiectul reprezintă o alternativă rapidă a consultaţiilor medicale clasice prin care pacienţii vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, pentru 30 de specialităţi, susţinute iniţial de un număr total de 150 medici. Prin intermediului chat-ului - text, audio sau video -, pacienţii primesc consiliere imediată, precum şi recomandări de tratament, reţete, scutiri şi adeverinţe medicale.
Pacienţii pot intra în dialog atât cu medici români, de pe teritoriul întregii ţări, cât şi cu specialişti străini.
Potrivit iniţiatorului proiectului, medicul ortoped Mihai Râşcu, consultaţiile sunt făcute de medici din toate specialităţile care au drept de liberă practică pe teritoriul Românie şi "automat sunt legale".
SpitalOnline.ro îşi propune să răspundă nevoii pacienţilor de a putea comunica oricând cu medicul lor, de a pune întrebări şi a primi răspunsuri chiar şi în afara programului clasic de consultaţii.
Potrivit lui Râşcu, aproximativ 70 la sută dintre vizitele la un spital sau la o clinică, pentru generarea unui diagnostic şi a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate. De altfel, pe internet, pe forumuri, sunt sute de oameni care caută online răspunsuri la diverse probleme medicale.
"Vrem să evităm ca aceşti oameni, care de cele mai multe ori nu au suportul unui cadru medical specializat, să ajungă să se trateze după ureche", a declarat Mihai Râşcu, în conferinţa de presă de lansare a proiectului.
Pentru ca un pacient să intre în legătură cu medicul, acesta trebuie să urmeze câţiva paşi: după crearea unui cont pe site, pacientul selectează specialitatea medicală dorită şi consultă lista medicilor. Printr-un icon specific, poate vedea care dintre medici sunt online şi care nu. Dacă medicul dorit nu este online la momentul respectiv, pacientul se poate programa pentru o consultaţie ulterioară sau poate accesa unul dintre medicii disponibili. Înainte de a intra în legătură cu medicul, pacientul va efectua plata online, iar apoi va beneficia de un consult prin chat - care poate fi text, audio şi/sau video. În plus, pacientul îi poate trimite medicului fişiere în orice format (copii ale analizelor medicale şi altele), iar fiecare utilizator va dispune de un dosar personal şi confidenţial, la care vor avea acces doar acesta şi medicul său, a explicat Râşcu.
Costul unei consultaţii este de 85 de lei, respectiv 50 de lei pentru abonaţi, iar costul abonamentului este de 190 de lei pe an.
Printre specialităţile medicale disponibile în prezent se numără: alergologie, boli infecţioase, cardiologie, dermatovenerologie, diabet şi nutriţie, endocrinologie, gastroenterologie, ginecologie, medicină de familie, medicină generală, medicină internă, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, oftalmologie, oncologie, ORL, ortopedie, pediatrie, pneumologie, psihiatrie, psihologie, reumatologie, stomatologie, urologie.
Pentru medici, SpitalOnline.ro reprezintă o oportunitate de promovare şi de extindere a bazei de pacienţi.
Proiectul are deja susţinerea unor specialişti din Londra.
   Fondatorii SpitalOnline.ro îşi propun ca, în timp, să construiască o reţea naţională de medici colaboratori şi să îşi extindă parteneriatele internaţionale către alte ţări din Europa, dar şi din America Centrală şi de Sud''.(Gandul.info)