Asistenții persoanelor cu handicap grav au dreptul la concediu de odihnă, ca orice alt salariat. Pe toată această perioadă, angajatorii însoțitorilor, adică primăriile, au obligația de a asigura persoanelor cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal, inclusiv în cazul în care asistentul personal este rudă până la gradul al IV-lea inclusiv a acesteia. În situația în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă o indemnizație echivalentă cu salariul net al asistentului personal sau găzduirea într-un centru de tip respiro.
Potrivit legislației în vigoare, autoritățile publice locale au nu doar obligația de a angaja și salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav sau de a asigura și garanta plata indemnizației lunar, în cazul în care persoana cu handicap a optat pentru aceasta, ci și de a asigura gratuit instruirea asistenților personali. Aceștia au obligația de a participa, o dată la doi ani, la aceste instruiri. De asemenea, la angajare, asistenții personali vor semna un angajament, ca act adițional la contractul individual de muncă, prin care își asumă răspunderea de a realiza integral planul de recuperare pentru copilul cu handicap grav, respectiv planul individual de servicii al adultului încadrat în gradul grav.
Asistenții personali au obligația de a presta, pentru persoanele cu handicap grav, toate activitățile și serviciile prevăzute în contractul individual de muncă. Ei trebuie să trateze cu înțelegere, respect și bună credință persoana îngrijită și să nu abuzeze în niciun fel de starea acesteia.
În ceea ce privește drepturile, în afară de cel la concediu de odihnă anual, asistentul personal al persoanei cu handicap grav mai beneficiază – conform legii și mai puțin în situațiile reale de viață – de: program de lucru care să nu depășească opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână; salariu de bază la nivelul celui primit de asistentul social cu studii medii din unitățile de asistență socială din sectorul bugetar, precum și spor de vechime și alte sporuri aferente; transport urban gratuit și transport interurban, în condițiile prevăzute de actele normative în vigoare.
Cunoaste-ti cumva vreo primarie care respecta toate aceste drepturi? In primaria localitatii in care imi am domiciliul, sigur, nu s-a auzit de acestea!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu