marți, 10 decembrie 2013

Spre ce ne indreptam?

  In curand se vor implini 24 de ani de cand am trecut de la un regim totalitar la un regim democratic.
In 24 de ani, societatea noastra a suferit numeroase schimbari dar, din pacate, nu toate ne-au fost benefice. Nu mai suntem o tara izolata, avem deschidere spre exterior dar, din nefericire, importam nu doar ce e bun pentru noi ci si multe lucruri degradante.Am devenit o societate de consum care si-a pierdut reperele morale.
Defilam prin Biserici dar ne inchinam zeului ,,ban''.Alergam pentru a ne mari conturilor dar uitam sa ne imbogatim si sufletele. Am devenit materialisti, pragmatici si nu ne mai amintim sa ne iubim aproapele. Asteptam sa primim dar nu mai stim sa daruim.
  Fac parte dintr-o comunitate nu prea mare in care toti membrii se cunosc intre ei, isi stiu povestile.
Cei 24 de ani au trecut si peste localitatea noastra, peste locuitorii ei.
Au aparut foarte multe case noi si frumoase dar sunt si tot mai multi copii si tineri debusolati. Parintii lucreaza in Italia pentru a le oferi confort material iar cei mai multi copii raman fara ceva mult mai important, ,,cei sapte ani de acasa''. Noua generatie este ,,educata'' de televizor si calculator.
Daca pana in urma cu cativa ani in comunitatea noastra nu aveau loc furturi si acte de violenta, acum incet, incet, acestea au inceput sa apara caci doar si noi trebuie sa fim in randul lumii.
In urma cu doi- trei ani au avut loc primele furturi din locuinte iar saptamana trecuta, o femeie de peste 60 de ani a fost agresata, violata de un tanar ce tocmai ajunsese la varsta majoratului, pe strada principala, la o ora nu foarte tarzie. In viziunea tanarului, vinovate au fost etnobotanicele si alcoolul. Eu as adauga si lipsa de educatie.
  Oare spre ce se indreapta societatea romaneasca? Oare ce ne va mai rezerva viitorul?
  Si ce fac autoritatile? Probabil vegheaza sa-si pazeasca propriile interese.
  Daca in fiecare zi intalnesti o masina a politiei ce vaneaza soferii, posibilele lor greseli in trafic, odata cu lasarea intunericului pe nimeni nu mai intereseaza siguranta oamenilor.
In plus, fiecare familie odata cu plata impozitelor, plateste o taxa si pentru paza dar se pare, ca singurul obiectiv strategic din localitate ce trebuie bine pazit este primaria. In rest, nu intereseaza pe nimeni ca oamenii nu sunt in siguranta pe strada sau poate chiar in propriile locuinte.
  Dar speranta ca vom avea o viata mai buna, moare ultima!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu