duminică, 20 septembrie 2015

Odiseea obtinerii cardului-legitimatie pentru parcare gratuita

 E greu sa-ti obtii drepturile in Romania...Nu as sti sa spun a cui e vina...
Birocratia excesiva? Incompetenta anumitor functionari? Lipsa comunicarii intre anumite institutii publice? Noi, cetatenii, pentru ca nu suntem mai insistenti in a ne cere drepturile?
Poate ca toate acestea la un loc!
  In urma cu cateva luni, am hotarat ca vreau sa beneficiez de toate facilitatile pe care mi le da certificatul de incadrare in grad de handicap, asa ca mi-am zis ca trebuie sa obtin si cardul-legitimatie pentru parcare gratuita dar totul s-a transformat intr-o odisee tragi-comica.
  Pentru ca nu stiam cine elibereaza aceste carduri, mai intai am mers la Directia pentru Protectia Persoanelor cu Handicap. De aici am fost indrumati la Directia de Dezvoltare a Serviciilor Publice Focsani iar de aici la Primaria de care apartinem. Aici insa ne-am blocat. Nu eliberasera niciodata asa ceva si ne-au indrumat spre Postul de Politie din localitate care, bineinteles, nu avea nici o legatura cu problema noastra.
Obositi de atatea drumuri si nestiind unde sa mai mergem, am renuntat...dar dupa o luna mi-am zis ca trebuie sa gasesc o solutie acestei probleme, asa ca am luat-o de la capat si ne-am prezentat iarasi la Primare cu cererea si celelalte acte necesare pentru eliberarea cardului in cauza. Dupa doua zile, de la Primarie ni s-a spus ca aceste carduri pot fi cumparate de la o librarie din Focsani iar ei ni-l vor viza.
Dar ...la libraria in cauza aflam ca n-au avut niciodata asa ceva si mergem iarasi la DPPH, rugand sa ni se arate macar cum arata un card.
Aici, ghinion, ajungem pe la 10,30 iar domnul care ne trimisese prima data la Directia de Dezvoltare ne-a spus ca ne va da toate detaliile de care aveam nevoie dar sa asteptam sa ia masa mai intai.
Asadar ne inarmam cu rabdare si asteptam cuminti in hol sa termine, cu speranta ca de data asta poate chiar vom primi niste informatii utile dar de unde atata noroc?!
Domnul ce ne promisese ca ne ajuta, ne cheama in birou dar pentru a ne citi fragmentul din lege in care era descris cardul, pe care de altfel il citisem si eu pe net iar la insistentele mele de a ne arata un card aflam ca nici dumnealui n-a vazut vreodata vreunul.
Asa ca plecam iarasi fara sa fi facut vreun progres si hotaram sa mergem iar la Directia de Dezvoltare cu speranta ca aici vom vedea macar cum arata unul.
Daca prima data fusese aici doar sotul, acum hotaram sa merg si eu dar la intrare ma intampina o treapta foarte inalta ce nu se vrea urcata de o persoana cu mobilitate redusa ca mine. Oare toate persoanele cu handicap ce vin aici pentru acest card-legitimatie sunt urcate de apartinatori pe acea treapta? Dar oare cu cele doua etaje ce le asteapta imediat dupa ce au trecut de hopul cu treapta cum se descurca?
Aceste institutii nu sunt obligate sa aiba rampe de acces si lifturi? Cum elibereaza anumite documente persoanelor cu handicap daca acestea nici nu au acces in cladire?
  Eu, dupa doua etaje urcate, obosita, vai de mine, ajung in sfarsit sa vad cum arata un card-legitimatie pentru parcare gratuita. O doamna draguta ne-a aratat unul dar ne-a zis ca ei nu ne pot da unul tipizat care sa fie vizat de Primaria noastra asa ca incercam sa gasim prin Focsani un loc unde sa ne fie si noua imprimat unul dar in zadar...
   Obositi de atatea drumuri, sotul hotaraste sa faca el pe pc un asemenea document. Zis si facut!
A doua zi ne prezentam la Primarie le spunem ce si cum sa completeze si gata.
  Incurcate sunt caile birocratiei romanesti...
Cum e posibil ca o persoana cu handicap locomotor grav sa fie purtata atat pe drumuri pentru a-si obtine drepturile?
Nu e de mirare ca multi renunta la drepturile lor...

5 comentarii:

  1. Romania! Persoanele din tara noastra, nu au drepturi respectate, dar ei gandim se gandesc la imigranti. Cum se poate sa spuna, sa astepti sa ia masa? Incompetenta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand esti functionar public iti permiti orice, In Romania!

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt in aceasi situatie, in buc. sect4, nu au tipizate si nici nu stiu cand vor avea. Chestie veche de 2 ani. Ma poti ajuta cu macheta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am descarcat-o de pa net si am imbunatatit-o cu Photoshopul. Din pacate, ni s-a stricat vechiul pc si n-am mai putut recupera nimic de pe el.

      Ștergere