luni, 19 decembrie 2016

Despre medici si pacienti...

  Intreaga opinie publica este socata de dezvaluirile aparute in presa despre experimentele care se faceau pe copii de un recunoscut ortoped din Bucuresti.
Copii ramasi cu infirmitati majore, copii decedati in timpul unor interventii, dispozitive platite de parinti desi puteau fi decontate de Casa de Asigurari, operatii facute desi nu era nevoie de ele, dispozitive neomologate testate pe copii... Si noi dezvaluiri apar zi de zi... Te cutremuri auzind povestile victimelor acestui medic si nu poti sa te intrebi cum de a fost posibil asa ceva?
 In Romania se vorbeste mult despre lipsa de dotare din spitale, despre salariile mici ale celor ce lucreaza in sistemul medical... Din cand in cand se vorbeste chiar despre coruptia din spitale dar foarte rar se vorbeste despre sindromul de superioritate de care sufera multi medici de la noi.
  In cei 25 de ani de cand m-am imbolnavit am trecut prin cabinetele multor medici dar parca niciunde nu te simti mai umil ca in sectiile de ortopedie. Aici medicii se cred dumnezei. Pacientii fac coada la usile lor in speranta ca vor primi in sfarsit o programare. Ortopezii sunt cei care decid cine are dreptul sa fie trecut pe lista celor ce asteapta o proteza, in functie de cat cotizeaza fiecare pacient sau apartinatorii acestuia. De asemenea ei hotarasc daca un pacient va fi operat acum sau la sfantul asteapta.
Asistentele din sectiile de ortopedie decid cine are dreptul la un sedativ si cine nu... Pana si infirmierele din aceste sectii sunt in masura sa decida ce pacient va primi o lenjerie curata sau va beneficia de ajutor si care nu, in functie de aceeasi celebra cotizatie.
  Bineinteles ca exista si medici devotati meseriei pe care au imbratisat-o si pacientilor lor dar din pacate, acestia sunt marginalizati intr-un mediu in care banul a luat locul empatiei.
  Se va schimba oare vreodata aceasta stare de fapt din spitalele romanesti? Probabil, nu prea curand. Obiceiurile vechi dispar greu iar in unele cazuri deloc.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu