miercuri, 7 septembrie 2011

"Alimentele sa va fie medicamente si medicamentele sa va fie alimente." - Hipocrate

   Dupa cum se stie tot ceea ce ingeram ne poate face bine sau rau.Sta in puterea noastra de a alege daca folosim alimentele in favoarea noastra sau nu.Putem alege fie o alimentatie sanatoasa care sa ne aduca aportul nutritiv de care avem nevoie, fie alegem o dieta ce contine alimente gustoase, apetisante dar care mai degraba introduc substante nocive in organism decat aduc vreun beneficiu nutritiv.
 ,,Oboseala, afecţiunile de inimă, diabetul, obezitatea şi cancerul sunt afecţiuni care pot apărea în urma unui diete dezechilibrate, avertizează medicii nutriţionişti.
Specialiştii, citaţi de Yahoo Health, spun că există cinci nutrienţi fără de care organismul nu poate funcţiona la parametri normali. Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele care prezentau o deficienţă de vitamina D, magneziu, vitamina B12, potasiu şi iod prezentau un risc crescut de a se îmbolnăvi de afecţiunile menţionate mai sus.
Vitamina D, responsabilă pentru buna funcţionare a sistemului osos . Studiile de specialitate arată că lipsa acestui nutrient din organism creşte cu până la 80% riscul apariţiei unui infarct în cazul pacienţilor care suferă de boli de inimă. Nutriţioniştii spun că vitamina D reduce inflamaţia din artere. În plus, reduce riscul apariţiei unor tipuri de cancer, printre care şi cel la sân.Specialiştii spun că jumătate dintre femei nu asimilează în mod natural cantitatea necesară de vitamina D. Somonul, laptele de vacă, cel de soia, tonul, iaurtul şi cerealele sunt pe lista alimentelor care abundă în acest nutrient.
Magneziu este un mineral implicat în peste 300 de funcţii ale corpului. Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American College of Nutrition, magneziul joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare. Nutriţioniştii spun că organismul are nevoie de 400 de miligrame magneziu zilnic. Acest nutrient este responsabil de energia de care corpul are nevoie pentru activităţile zilnice. Acest mineral, care are un aport vital în numeroase funcţii metabolice, este prezent cu preponderenţă în ţesutul osos, dar se găseşte şi în muşchi, inimă, ficat, rinichi, tub digestiv şi plasmă. Nutriţioniştii susţin că între 90 şi 95% din populaţia mondială are un nivel scăzut de magneziu în organism. Lipsa acestui nutrient din corp este responsabil de apariţia astmului, a insomniilor, a stării de oboseală accentuată, anxietate, atacuri de panică şi probleme ale sistemului cardiovascular. Magneziu se găseşte în legumele verzi - precum spanacul sau broccoli, cartofi, banane, avocado, cereale, seminţe, nuci, unt de arahide, fructe uscate, lapte, peşte, fructe de mare, cacao şi soia.
Vitamina B12 este responsabilă de performanţele intelectuale. Un studiu britanic arată că această vitamină previne îmbătrânirea creierului. Nutrientul joaca un rol decisiv în buna funcţionare a sistemului nervos, ajută la procesul de reînnoire celulară, la sinteza ADN-ului, a fierului, a vitaminei C, contribuie la funcţionarea normală a celulelor - în special a celor din măduva osoasă şi are un efect benefic asupra tractului grastrointestinal. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina B12 pentru un adult este de 2,4 micrograme. Ficatul, laptele, ouăle, crabii, striile, scoicile şi berea reprezintă cele mai bune surse de vitamina B12.
Potasiu este mineralul fără de care inima nu ar bate, muşchii nu s-ar contracta, iar creierul nu ar putea funcţiona la parametri normali. Organismul înregistrează un nivel scăzut al acestui mineral în urma consumului excesiv de carne, dulciuri, alcool, cafea, tutun şi în urma curelor de slăbire drastice. Deficienţa de potasiun conduce la numeroase disfuncţii neurologice, la edeme, hipertensiune, dereglarea ritmului cardiatic, crampe musculare şi oboseală. De asemnea, osteoporoza apare în urma carenţei de potasiu, deoarece acesta are un rol important în menţinerea densităţii oaselor. Atât stresul mental cât şi cel fizic pot duce la carenţe de potasiu. Printre alimentele care au un conţinut ridicat de potasiu se numără stafidele, prunele, caisele, curmalele, căpşunile, bananele, pepenele, citricele, sfecla, legumele cu frunze verzi, spanacul, roşiile, ciupercile, fasolea, mazărea, carnea de curcan, vită, somon şi cod.
Pentru ca glanda tiroidă să funcţioneze normal are nevoie de iod. În cazul în care organismul nu primeşte suficient iod, rişti să te îngraşi. Cea mai importantă sursă de iod este reprezentată de sarea iodată. Printre alte produse care au un conţinut ridicat în acest mineral se mai numără fructele de mare, codul, bibanul, creveţii şi alge marine.''(GANDUL)
  Aveti grija de sanatatea voastra, e mai importanta decat orice altceva!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu