miercuri, 22 august 2012

Criza Metotrexatului continua

  In luna aprilie scriam pe acest blog prima data despre disparitia din farmacii a medicamentului numit Metotrexat.Pentru mine, aprilie a fost prima luna in care nu mi-a mai fost eliberata reteta cu Metotrexat in farmaciile din Focsani dar sunt zone ale tarii unde farmaciile nu mai pot elibera asemenea prescriptii de mult mai mult timp.
  In Romania sunt 200 000 bolnavi diagnosticati cu poliartrita reumatoida si cei mai multi dintre ei urmeaza un tratament cu Metotrexat. In plus, sunt si foarte multi bolnavi cu diferite forme de cancer care, de asemenea, au nevoie de Metotrexat. Atunci cand intri intr-o farmacie si ceri acest medicament ti se spune ca nu au mai primit de mult timp si nici nu stiu cand vor mai primi.Foarte rar mai auzi cate un pacient fericit ca a gasit in nu stiu ce farmacie cateva fiole sau cateva seringi preumplute ramase din vremurile bune, cand nu erai stresat din cauza ca nu stii de unde sa mai faci rost de urmatoarea doza de Metotrexat
  In aceste conditii, iti raman doua alternative.Prima ar fi ca medicul reumatolog sa-ti prescrie un alt imunosupresor iar a doua ar fi sa-ti procuri Metotrexatul din afara tarii.Se pare ca nici una din tarile din jur nu se confrunta cu o asemenea problema.
Mie mi l-a cumparat cineva din Italia.Acolo o cutie cu 25 comprimate de 2,5mg costa 5 euro iar o cutie cu 4 seringi preumplute de 10mg costa 37 de euro.
  Toata situatia e destul de dificila...Daca nu ai pe cineva care sa ti le poata cumpara din afara...si apoi chiar si asa, trebuie sa-ti permiti financiar sa le cumperi.
  In ultimul timp au aparut chiar si pe internet multe persoane care vand diferite forme de Metotrexat.Si pe acest blog au fost postate numeroase comentarii cu astfel de anunturi asa ca in continuare voi face un apel la aceste persoane: fie ca aduceti Metotrexatul din afara tarii pentru a-l vinde sau il aveti ramas de la cineva care a urmat acest tratament, va rog, nu incercati sa faceti un castig pe seama suferintei acestor bolnavi.In lipsa acestui medicament, foarte multi oameni traiesc cu dureri cumplite ce nu le permit nici cele mai elementare miscari.Puneti-va cateva minute in locul acestor oameni si ganditi-va ce inseamna sa nu poti manca, sa nu te poti spala, pieptana etc din cauza durerilor si sa nu-ti poti procura medicamentul care te-ar putea ajuta!
   In final, doresc multa sanate si putere  celor ce sufera din pricina acestei crize cauzate de nepasarea autoritatilor si...fiti atenti la ce cumparati de pe internet!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu