duminică, 19 februarie 2012

Cum îţi afectează insomniile sistemul imunitar

  Din cand in cand toti trecem prin perioade in care ne preocupa ceva, nu reusim sa dormim noaptea si ne simtim de parca am functiona pe avarie.Ne este greu sa ne concentram, ne indeplinim sarcinile zilnice cu dificutate.
  Specialistii spun ca persoanele care se confruntă cu tulburări ale somnului şi nu se odihnesc corespunzător au un sistemul imunitar slăbit. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea Yale, care susţin că această categorie de oameni se îmbolnăvesc mai repede, spre deosebire de cei care dorm bine.
Pe parcursul studiului, savanţii americani au descoperit că ritmul circadian - mecanismul genetic care controlează somnul - joacă un rol esenţial în ceea ce priveşte sistemul imunitar, informează Daily Mail
  Cercetarea, arată că gena TLR-9, responsabilă de sistemul imunitar, este mai activă şi reacţionează rapid în combaterea bacteriilor şi virusurilor. Această genă acţionează la capacitate maximă atunci când organismul este odihnit.
Rezultatele, publicate în jurnalul "Immunity", precizează că organismul are capacitatea de a lupta cu o afecţiune şi de a o combate mult mai rapid atunci când nu suntem obosiţi..
Cercetătorii mai precizează că insomniile şi somnul mai scurt de opt ore duc la creşterea concentraţiei de hormoni ai stresului, care slăbesc capacitatea de apărare a organismului. În timpul somnului, are loc refacerea elementelor sistemului imunitar. 
  Prin urmare, seara cand mergeti la culcare, alungati orice gand neplacut, lasati-va prada  somnului si a doua zi va veti simti in forma, pregatiti sa infruntati iarasi viata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu