vineri, 22 martie 2013

Coplata va fi introdusa la 1 aprilie


   Externarea din spital va costa, de la 1 aprilie, între 5 şi 10 lei. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii (MS), în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii FMI, cu scopul de a controla internările nejustificate sau fictive şi raportările false, fiind aprobată prin Hotărâre de Guvern. Nu vor trebui să plătească niciun leu persoanele care ajung la Urgenţe, în Ambulatoriul de specialitate, la medicul de familie sau cele care îşi fac analize medicale. Scutite vor fi şi persoanele exceptate prin lege, respectiv copiii, gravidele, pensionarii cu venituri sub 740 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă, veteranii de război. 
    Pacienţii vor plăti o singură dată, la momentul externării din spital. Categoriile scutite de coplată vor face dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente că se încadrează în respectiva categorie, precum şi cu documente şi, după caz, declaraţie pe proprie răspundere că îndeplinesc şi condiţiile privind realizarea sau nu a unor venituri.
   De asemenea, ieri a fost aprobat şi noul Contract Cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014. „Au fost introduse prevederi privind coplata. Coplata se încasează pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, în secţiile/ compartimentele cu paturi din unităţile sanitare cu paturi aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. Excepţie fac: serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile/ compartimentele de îngrijiri paliative, serviciile medicale spitaliceşti pentru internările obligatorii pentru bolnavii psihici (...), serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani), serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa. Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este 5 lei, iar cel maxim este 10 lei. Valoarea coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul consiliului de administraţie al unităţii sanitare cu paturi”, se arată în Contractul Cadru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu