miercuri, 28 octombrie 2015

Odobestiul, dupa 20 de ani...

    In copilarie cunosteam doua orase, Bacaul si Odobestiul, mai bine decat Focsaniul.
    In aproape fiecare vacanta imi petreceam cateva zile la matusa si varul meu si astfel am ajuns sa cunosc foarte bine oraselul situat in mijlocul potgoriilor. Multe amintiri ma leaga de acest orasel linistit situat pe malul stâng al râului Milcov.
La un moment dat viata insa m-a indreptat pe un drum presarat cu obstacole ce m-au impiedicat sa mai ajung aici aproape 20 de ani.
Dupa atata amar de vreme, weekend-ul trecut am reusit sa revad oraselul dintre vii.
Era acelasi si totusi altul. Avea un alt puls, un alt pitoresc...
Vechile alimentare au disparul, fiind inlocuite de supermaketuri moderne ce parca nu-si gaseau locul acolo...Au aparut si cateva sedii de banci, prea multe parca pentru acest orasel.
Aceleasi maiestoase biserici, doua parcuri frumoase, multi adolescenti, flori si foarte multi catei. O impletire intre nou si vechi.







   Mi-a placut mult Parcul Civic si mi-a atras atentia in mod placut faptul ca noile blocuri ANL din Unirea au rampe ce permit accesul persoanelor cu dizabilitati locomotorii. Pacat insa ca primaria nu s-a gandit cum pot ajunge acestia pana in acel camp unde sunt amplasate aceste blocuri pe un drum neasfaltat.
   Pentru cei ce nu stiu, Odobeşti este un oraş din judeţul Vrancea. În afara localităţii urbane principale, oraşului îi mai aparţine şi satul Unirea. Are o populaţie de 9.364 de locuitori şi se află în mijlocul podgoriei Odobeşti.
 Oraşul este situat la 10 km nord-vest de Focşani, la limita de est a Subcarpaţilor de Curbură, între ei şi partea de est a Câmpiei Române. La nord-vest se înalţă Măgura Odobeşti, care ajunge la înălţimea de 996m, iar la sud trece cursul de mijloc al Milcovului. Altitudinea medie la care se află oraşul este de 150 m.
 După Gheorghe I. Lahovary numele localităţii vine de la cuvântul "odobă" însemnând "vale".

2 comentarii:

  1. is curios daca mai sunt urmele mainilor murdare pe statuie :
    https://omulvaly.wordpress.com/2013/09/17/monument-de-odobesti/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai am citit postarea ta! Din fericire, cineva a avut grija sa o curete!

      Ștergere