joi, 17 decembrie 2015

Este invatamantul gratuit in Romania?

   Constitutia  Romaniei, Capitolul ll -Drepturile şi libertăţile fundamentale,Articolul 32- Dreptul la învăţătură, prevede ca ,,Învăţământul de stat este gratuit, potrivit legii'' si totusi cat de ,,gratuit'' este acesta?!
  Zilele trecute o persoana apropiata care are doi copii la scoala imi povestea cam cat de des i se cer bani la scoala.
Copilul cel mare e clasa a Vll-a asa ca nu e novice in privinta ,,cerintelor'' din scolile romanesti dar cel mic e clasa 0 si deja ii se pare ca e mult prea mult.
  Mezinul a inceput scoala de doar cateva luni si i se cer bani nonstop. 120 lei pentru caiete speciale, 50 lei pentru fondul clasei, 50 de lei pentru cadoul doamnei invatatoare, de ziua acesteia,( se pare ca saracuta nu avea geaca de piele asa ca o mama s-a gandit ca-i trebuie una iar ceilalti parinti s-au conformat), 100 de lei pentru fotografii. Aceeasi mamica nu scapa nici o ocazie sa cheme o anumita firma foto sa imortalizele copii cu stiloul, cu pirati, cu sania etc. Acum tocmai li se ceruse alti 30 de lei pentru Mos Craciun si 25 pentru cadoul de Craciun al ,,doamnei''. Am intrebat-o de ce nu ia atitudine daca e nemultumita de ,,initiativele'' acestei mamici si mi-a zis ca nici un alt parinte nu zice nimic si atunci de ce s-ar gasi tocmai ea. Probabil ii e teama ca ,,piciul'' ei sa nu suporte consecintele eventualei ei revolte.
  In aceste conditii nu pot sa nu ma intreb cum se simt copiii ai caror parinti nu-si permit sa plateasca toate aceste ,,fite''?! De ce oare doamna invatatoare nu-i ,,apara'' pe acesti micuti? De ce nu pasa nimanui ca acesti copii trebuie sa mearga la scoala pentru a acumula cunostinte, nu pentru a completa garderoba doamnei invatatoare sau pentru a aduce comenzi unui anumit studio foto?
Se mai mira cineva ca foarte multi copii ajung la liceu fara ca macar sa fi citit vreo carte si ca doar 66% dintre absolventi reusesc sa ia Bacul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu