sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Somnul te ajută sa iei decizii mai bune

 ,,O vorbă din bătrâni spune că noaptea este un sfetnic bun. Un studiu recent pare să aducă dovezi ştiinţifice în ceea ce priveşte această zicală. Oamenii de ştiinţă susţin că sunt pe punctul de a desluşi misterul legat de modul în care creierul face faţă amintirilor neplăcute sau traumatizante, în timpul somnului.
  Potrivit acestora, există dovezi semnificative care arată că aproximativ 20% din timpul în care dormim, atunci când ne aflăm în faza de mişcare rapidă a ochilor (REM), faza în care visăm, în creier au loc procese cu rol în prelucrarea de amintiri recente. De aceea, ei cred că o mai bună înţelegere a acestui fenomen i-ar putea ajuta pe pacienţii care suferă de stres posttraumatic.Cercetatorii sunt de părere că atunci când visăm sunt suprimaţi anumiţi neurotransmiţători implicaţi în procesul apariţiei stresului. Persoanele la care, din anumite motive, acest proces nu are loc, devin anxioase şi hiperactive, având tendinţa să fie extrem de afectate de anumite amintiri.    Poate că din acest motiv, uneori, suntem sfătuiţi ca, înainte să luăm o decizie crucială, după un eveniment neplăcut, să mai aşteptăm o zi, deoarece visul de peste noapte ne poate linişti temerile şi ne poate ajuta să luăm o decizie mai bună. Oamenii de ştiinţă consideră că schimbările chimice care se produc în creier în timpul fazei de somn REM(mişcare rapidă a ochilor) ar putea ajuta la înţelegerea modului în care corpul face aceste schimbări. În timpul fazei de somn REM (când survin şi visele), se produce o scădere accentuată a nivelului noradrenalinei, o substanţă chimică din creier asociată cu stresul. Prin procesarea experienţelor emoţionale anterioare în acest mediu cu un nivel scăzut de norodrenalină, ne trezim a doua zi şi ne dăm seama că emoţiile au devenit mai slabe.''(www.gandul.info)
  Prin urmare, urmati sfatul batranilor dar si al medicilor si nu luati hotarari importante in pripa ci lasati noaptea sa treaca, dimineata cu siguranta veti gandi altfel, veti fi mai ingaduitori, mai optimisti, mai pregatiti sa infruntati viata!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu