marți, 18 februarie 2014

Analize medicale pe care trebuie sa le faci daca te apropii de 40 de ani

     Medicii spun că în special femeile trecute de 40 de ani sunt predispuse la diferite afecțiuni, iar prevenția este foarte importantă.
    Potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică, acestea trebuie să-şi facă un set de analize pentru a şti cum stau cu sănătatea. Este mult mai ușor să previi o problemă de sănătate decât să o tratezi, din acest motiv prevenția este sfântă. Sunt numeroase analize medicale care trebuie efectuate de orice femeie, esențiale în stabilirea stării de sănătate. Testul Babeș Papanicolau, indiferent de vârstă, trebuie făcut anual.
Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătăţii, prin intermediul DSP. Acest program este implementat timp de 4 ani. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
    În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în programul naţional. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program şi se va programa la centrul de recoltare pentru a da probele. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.
  Vrâncencele se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie şi de planificare familială din cadrul Spitalului Judeţean, respectiv Maria Caştu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise şi Cătălin Groza.
Așa se poate preveni cancerul sau alte afecţiuni de natură sexuală. Iar dacă tot ajungem la ginecolog, acesta trebuie să efectueze și o examinare a sânilor. O ecografie mamară este oricând indicată, iar după 40 de ani, o mamografie. După 40 de ani, apar și alți factori care pot afecta sănătatea femeii. De exemplu, hipertensiunea arterială, iar pentru asta este necesară o măsurare periodică a tensiunii arteriale. Și prezentarea la un medic endocrinolog este esențială. Ținând cont că femeile sunt adeptele dietelor și ale alimentației haotice, acestea sunt predispuse dereglărilor metabolice. Prezentarea la medicul endocrinolog este recomandată mai ales când apar scăderi sau creșteri bruște de greutate, recomandă specialiștii DSP.
  O altă problemă cu care se confruntă femeile este constipația. De aceea, specialiștii recomandă colonoscopia pentru analizarea tubului digestiv, iar cele care nu suportă această procedură pot opta pentru examinarea cu bariu. De asemenea, indicată este și testarea glicemiei, pentru prevenirea apariției diabetului zaharat, dar și prezentarea la medicul oftalmolog, o dată pe an, deoarece doar așa se pot preveni glaucomul sau cataracta, care, netratate, pot duce la orbire. La fel de importantă este şi verificarea anuală a sănătăţii dinţilor.(sursa:Monitorul de Vrancea)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu