marți, 4 februarie 2014

Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului

   Peste 7 mii de persoane suferă de diferite forme de cancer, la nivelul judeţului Vrancea. Anul trecut, doar în primele şapte luni, au fost diagnosticate 584 cazuri noi de cancer, iar numărul bolnavilor este în creştere. Incidenţa acestei afecţiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă prea târziu la medic, având în vedere că boala începe asimptomatic, fără dureri. Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului. Evenimentul din acest an vrea să atragă atenţia că persoanele diagnosticate cu cancer nu trebuie stigmatizate.
    Incidenţa cancerului în rândul vrâncenilor se află în continuă creştere, potrivit unei statistici întocmite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Aceştia susţin că cel mai frecvent cancer la femei este cel mamar, acesta reprezentând aproximativ 29% dintre cazurile nou diagnosticate. Acest tip de tumoare reprezintă prima cauză de deces la femeile cu vârste mai mici de 55 de ani. Datele statistice oferite de DSP arată că din ce în ce mai mulţi vrânceni se  îmbolnăvesc de cancer, iar incidenţa acestei afecţiuni este cauzată de faptul că bolnavii se prezintă prea târziu la medic, întrucât cancerul debutează asimptomatic, fără dureri.
    Cancerul este o boală nemiloasă. Specialiştii afirmă că dacă este depistat la timp şi tratat, neajunsurile cancerului pot fi minimalizate, astfel încât bolnavul să  poată duce o viaţă cât mai aproape de normalitate. Numărul bolnavilor de cancer ar putea atinge în viitor cifre îngrijorătoare în România. Se prevede o creştere cu aproximativ 2.000 de cazuri de cancer pe an.
    Un studiu al Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în România s-au înregistrat 78.760 de noi cazuri de cancer în 2012. Această statistică a clasat România pe locul al zecelea în rândul ţărilor europene, în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de cancer. Faţă de anul 2011, s-a marcat o creştere de la 51.450 de noi cazuri la 78.760 anul trecut. Cele mai des întâlnite tipuri de cancer sunt cancerul la sân, la plămâni şi colon.
În România, şi nu numai, mortalitatea prin cancer este în permanentă evoluţie, în ultimii ani cancerul devenind a doua cauză de mortalitate din lume, după bolile cardiovasculare. Acest ritm alarmant al îmbolnăvirilor cronice este rezultatul acumulării, de-a lungul timpului, a unor obiceiuri alimentare dăunătoare, fumatului, consumului de alcool şi al unui stil de viaţă trepidant. Un alt motiv este stresul.(sursa:Monitorul de Vrancea)
  Aveti grija de sanatatea voastra! Mergeti la medic! Faceti-va controale chiar si atunci cand nu va supara nimic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu