miercuri, 12 februarie 2014

Ziua numărului unic european de urgenţă „112”

   Ziua numărului unic european de urgenţă „112” se marchează în fiecare an pe data de 11 februarie. Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Europeană. Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. 
    La nivelul ţării noastre, darea în exploatare a centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă a început cu Bucureştiul, în iunie 2004, şi s-a încheiat cu judeţul Tulcea, în martie 2005. În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în întreaga ţară. Data de 11 februarie marchează Ziua Europeană 112 şi aniversarea a peste 20 de ani de la decizia de a crea numărul european de urgenţă 112. Acest număr este comun pentru toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene şi este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă. Deşi există zeci de numere de urgenţă în cadrul Uniunii Europene, 112 este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit pentru a contacta serviciile de urgenţă (poliţie, pompieri şi ambulanţă) în orice ţară din UE.
  Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi. La 112 se sună doar atunci când aveţi cu adevarat o urgenţă”, au transmis, la finele lunii trecute, reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care administrează numărul unic de urgenţă.
  Desi in ultimile saptamani in media au fost foarte multe dezbateri despre eficienta sau, mai zis, ineficienta STS, in situatii limita nu avem alta alternativa decat sa sunam la 112!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu