marți, 13 mai 2014

Testati-va alunitele!

  Persoanele care vor să-și controleze alunițele o pot face pe parcursul acestei luni, dar și în iunie, gratuit. Laboratoarele La Roche-Posay derulează Campania națională de testări gratuite ale alunițelor pentru depistarea melanomului, în cadrul evenimentului Zilele Protecției Solare. În Vrancea, acestea testări gratuite sunt făcute de medicul dermatolog Despina Căpățână. Cei interesați, se pot programa la numărul de telefon 0721.228.789. 
Potrivit reprezentanților campaniei, melanomul sau cancerul de piele reprezintă o afecțiune în creștere, în ultimii ani, fiind provocat de expunerea neprotejată la soare. „Melanomul malign este una din cele mai agresive tumori maligne. Se dezvoltă pe seama melanocitelor sau a celulelor nevice şi poate porni dintr-un tegument sănătos, dintr-un nev nevo-celular displazic, joncţional, sau dintr-un nev albastru. Apare cel mai frecvent la nivel cutanat, dar se poate prezenta în orice ţesut ce conţine celule pigmentare. La sexul feminin s-au observat localizări frecvente la nivelul membrelor inferioare, iar la sexul masculin la nivelul trunchiului. Melanomul malign are o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, de aceea recomandăm periodic un consult de specialitate al alunițelor suspecte, la medicul dermatolog”, spun specialiștii pe site-ul campaniei, www.protectiasolara.ro.
Dacă această boală este depistată la timp, ea este vindecabilă. „Deși melanomul malign este una din cele mai agresive tumori, 90% dintre cazurile depistate la timp sunt vindecabile. E timpul ca românii să își dea seama cât de important este să folosească protecția solară. Un studiu recent arată că 30% dintre români nu folosesc niciodată protecţie solară și asta în condițiile în care 35% dintre cazurile de melanom incurabil din Europa sunt în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, un studiu efectuat pe o durată de 15 ani în Australia arată că persoanele care au aplicat zilnic un produs de protecție solară au avut un risc mai scăzut de apariție a melanomului”, au adăugat aceștia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu