luni, 5 decembrie 2011

Introducerea coplatii in sistemul sanitar

  Legea 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care este introdusă coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sănătate", a fost publicată în 30 noiembrie în Monitorul Oficial.
Coplata reprezintă contribuţia pe care asiguratul la sistemul de sănătate trebuie să o plătească suplimentar faţă de cea decontată din fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate.
Suma ce va fi percepută ca şi coplată se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevăzute în contractul cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale. Aceasta nu va putea însă depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.
"După atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se încaseaza coplata sunt acordate fără coplată", potrivit legii.
Executivul propunea în noiembrie 2010, când a fost adoptat proiectul, ca suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic să nu depăşească 600 de lei, iar peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările să fie gratuite.
Cine este scutit de la plată
De la coplată vor fi scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.
Ministerul Sănătăţii preciza, la momentul adoptării actului normativ în Guvern, că de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima că prin coplată se vor adăuga 378 de milioane de lei anul sistemului de sănătate.
Potrivit noilor prevederi, documentul prin care se face dovada coplăţii pentru serviciile medicale este "tichetul moderator pentru sănătate". Modelul acestui formular cu regim secial şi modalitatea de utilizare vor fi aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Coplata poate fi suportată din asigurările voluntare de sănatate de tip complementar, conform noilor prevederi.
Sumele încasate din coplată vor constitui venituri ale furnizorilor şi vor fi utilizate pentru îmbunătăţirea calităţii serviciiilor medicale cât şi pentru achiziţionarea tichetului moderator de sănătate.
Actele normative pentru modificarea contractului cadrul privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi normele de aplicare a acestuia vor fi adoptate în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Prin aceste norme se vor stabili categoriile de servicii şi tarifele de coplată.
La adoptarea proiectului de către Guvern, în noiembrie 2010, Ministerul Sănătăţii preconiza o sumă de cinci lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat şi 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 de lei. De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 de lei.

Legea nr. 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 851, din 30 noiembrie 2011.


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 190 alineatul (5), dupa litera i) se introduce o noua litera, litera i1), cu urmatorul cuprins:

„i1) coplata pentru unele servicii medicale;”
2. La articolul 210 alineatul (1), litera l) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„l) coplata – suma care reprezinta plata contributiei banesti a asiguratului in temeiul obligatiei prevazute la art. 219 lit. g), pentru a putea beneficia de serviciile medicale din pachetul de servicii de baza, in cadrul sistemului national de asigurari sociale de sanatate. Suma prevazuta drept coplata se calculeaza procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. Cuantumul coplatii in procente, precum si valoarea serviciilor medicale sunt stabilite prin contractul-cadru potrivit art. 217 alin. (3) lit. k). Suma prevazuta drept coplata este incasata suplimentar fata de cea decontata din fond.”
3. La articolul 210 alineatul (1), dupa litera l) se introduce o noua litera, litera m), cu urmatorul cuprins:

„m) tichetul moderator pentru sanatate - formular cu regim special, ale carui model si modalitate de utilizare se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.”
4. Dupa articolul 213 se introduc doua noi articole, articolele 2131 si 2132, cu urmatorul cuprins:
„Art. 2131. - Urmatoarele categorii de asigurati sunt scutite de la coplata, dupa cum urmeaza:
a) copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani - 26 ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, darnu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca;
b) bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;
c) pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna.
Art. 2132. - (1) Lista serviciilor medicale pentru care se incaseaza coplata, nivelul coplatii, precum si data aplicarii coplatii se stabilesc prin contractul-cadru si prin normele de aplicare a acestuia.
(2) Suma perceputa drept coplata in cursul unui an nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.
(3) Dupa atingerea sumei maxime privind coplata pe asigurat pe an calendaristic, serviciile medicale pentru care se incaseaza coplata sunt acordate fara coplata.
(4) Documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sanatate.
(5) Sumele incasate din coplata constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale si se utilizeaza pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale si pentru achizitionarea tichetului moderator pentru sanatate.” 

5. La articolul 219, litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „g) sa achite contributia datorata fondului si suma reprezentand coplata, in conditiile stabilite prin contractul-cadru si prin normele de aplicare a acestuia.”
6. La articolul 339, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„b) asigurator - persoana juridica sau filiala autorizata in conditiile Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare, sa exercite activitati de asigurare, sa practice clasele de asigurari de sanatate din categoria asigurarilor de viata si/sau generale si care isi asuma raspunderea de a acoperi cheltuielile cu serviciile medicale prevazute in contractul de asigurare voluntara de sanatate, inclusiv coplata stabilita in conditiile legii, precum si sucursala unei societati de asigurare sau a unei societati mutuale, dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, care a primit o autorizatie de la autoritatea competenta a statului membru de origine in acest sens;”
7. La articolul 339, litera c) se abroga.
8. La articolul 341, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(2) Asigurarile voluntare de sanatate de tip complementar suporta coplata datorata de asigurat, in conditiile legii.”
9. La articolul 345, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) lista coplatilor pentru asigurari voluntare de sanatate de tip complementar;”
10. Articolul 359 se abroga.
Art. II. - In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se vor adopta actele normative corespunzatoare pentru modificarea contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si, respectiv a normelor de aplicare a acestuia.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.


PRESEDINTELE SENATULUI

Mircea-Dan Geoana
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
Roberta Alma Anastase
Bucuresti, 28 noiembrie 2011.
Nr. 220

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu